Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energiebureau: aanvoer diesel uit Rusland verder onder druk

Energiebureau: aanvoer diesel uit Rusland verder onder druk

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De aanvoer van diesel uit Rusland staat in maart verder onder druk door de westerse sancties tegen het land vanwege de Russische invasie in Oekraïne. De dieselvoorraden in Europa zullen daardoor naar verwachting dalen tot het laagste niveau sinds 2018. Dat meldt het in Londen gevestigde onderzoeks- en adviesbureau Energy Aspects. Europa is voor diesel meer afhankelijk van Rusland dan voor benzine.

Ongeveer 500.000 ton Russische dieselexport loopt gevaar in maart en dat kan verder oplopen in april door strengere sancties van het Westen, blijkt uit een presentatie van Energy Aspects. De Europese dieselvoorraden zullen daardoor naar verwachting deze maand dalen tot onder de 390 miljoen vaten, het laagste niveau in zo'n vier jaar.

Laadproblemen in Russische havens hebben daarbij geleid tot verstoringen bij Russische raffinaderijen. Dit heeft een impact op de Russische productie van ten minste 570.000 vaten per dag. Energy Aspects verlaagde ook zijn schattingen voor de productie van Russische raffinaderijen met gemiddeld 1,33 miljoen vaten per dag tot 4,45 miljoen vaten per dag voor de periode maart tot december.

Het structurele brandstoftekort van Europa dreigt daarmee met 250.000 vaten per dag te worden vergroot in het tweede kwartaal. Dat komt mede doordat de vraag naar brandstof wordt ondersteund door de heropening van de economieën na de coronacrisis en de maatregelen van Europese overheden om de stijging van de brandstofprijzen te beperken door accijnsverlagingen.

Meer uit Financieel

Amazon komt met duurder abonnement streamingdienst zonder reclame

SEATTLE (ANP) - Amazon laat sommige mensen met een abonnement op streamingdienst Amazon Prime Video begin volgend jaar extra betalen als zij geen reclame willen zien bij het kijken van een film of serie. Het techconcern meldt dit vrijdag. Een abonnement zonder advertenties zal in de Verenigde Staten 3 dollar per maand meer kosten.

18 minuten geleden
ING en ABN AMRO zakken op beurs na voorstel belastingverhoging

AMSTERDAM (ANP) - De banken ING en ABN AMRO gingen vrijdag omlaag op de Amsterdamse beurs. De koersdaling volgde op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankenbelasting te verhogen. De opbrengst daarvan zal worden gebruikt om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. ING zakte 4,6 procent en ABN AMRO verloor 3,5 procent. Ook de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot ruim 2 procent.

27 minuten geleden
Brussel komt alsnog met boete voor Intel om marktmisbruik

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie komt alsnog met een boete van ruim 376 miljoen euro voor chipfabrikant Intel in een slepende zaak rond marktmisbruik.

58 minuten geleden
Economische bedrijvigheid eurozone krimpt iets minder sterk

LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in september iets minder sterk gekrompen dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector wat minder sterk afnam. De krimp in de industriesector viel wel iets groter uit dan in augustus, meldde marktonderzoeker S&P Global op basis van voorlopige cijfers. In de industrie gaan de zaken al enige tijd minder goed door dalende orders en een afgenomen productie.

1 uur geleden
Elektronicaketen BCC failliet verklaard

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft elektronicaketen BCC failliet verklaard, meldt de rechtbank vrijdag. Donderdag vroegen de curatoren het faillissement aan. De keten had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd.

2 uur geleden
Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

3 uur geleden
Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is vrijdag verder weggezakt na de recente verliesbeurten. Prosus was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3,5 procent. De techinvesteerder profiteerde van een koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Een dag eerder behoorde Prosus nog tot de grootste dalers.

3 uur geleden