Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energiebedrijf HEM krijgt 1,1 miljoen euro boete om misleiding

Energiebedrijf HEM krijgt 1,1 miljoen euro boete om misleiding

DEN HAAG (ANP) - Energieleverancier Hollandse Energie Maatschappij (HEM) krijgt een boete van 1,1 miljoen euro van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om misleiding bij de verkoop van contracten via de telefoon. Medewerkers die namens HEM belden om nieuwe klanten te werven, waren volgens de toezichthouder onduidelijk over de voorwaarden en tarieven van de contracten. Daardoor "hadden klanten vaak pas later door dat zij onder valse voorwendselen waren overgezet naar een duur contract van HEM", meldt de ACM.

De telefonische verkopers die werkten voor door HEM ingehuurde bedrijven, vertelden volgens de ACM niet dat zij voor de energieleverancier werkten. In plaats daarvan zouden ze hebben gezegd te bellen over het huidige energiecontract of spraken ze van "prijsbescherming", stelt de marktwaakhond. Ook zouden ze erg dwingend zijn geweest, wat neerkomt op een verboden agressieve handelspraktijk. Als klanten weg wilden bij HEM, eiste de energieleverancier vaak hoge opzegvergoedingen.

Bij de ACM kwamen veel klachten binnen over HEM, een relatief kleine speler op de energiemarkt. Eerder waarschuwde de toezichthouder mensen al voor de hoge tarieven van dat bedrijf.

Tussenpersonen

HEM voerde als verweer aan dat niet het energiebedrijf zelf, maar tussenpersonen de misleidende verkoopgesprekken voerden, staat in het door de ACM gepubliceerde boetebesluit. Ook voerde de energieleverancier aan dat het bedrijf maatregelen voorbereidt om zich beter aan de regels te houden en dat er willekeur zou zijn bij het uitdelen van de boete.

Volgens de ACM was HEM wel degelijk zelf verantwoordelijk voor de misleiding via de telefoon. Ook waren de voorbereidingen voor een betere naleving van de regels geen verzachtende omstandigheid. HEM heeft nog niet gereageerd op een verzoek om een reactie.

Verscherpt toezicht

De ACM zette HEM in december ook onder verscherpt toezicht omdat klanten te lang moesten wachten op geld dat ze nog tegoed hadden van het energiebedrijf. Daartegen tekende HEM bezwaar aan.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

6 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

7 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

7 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

7 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

7 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

7 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

8 uur geleden