
Eneco ziet geen heil meer in windmolenparken
ROTTERDAM (ANP) - Eneco probeert niet langer de opdracht voor de bouw van windmolenparken IJmuiden Ver Alpha en Beta binnen te slepen. De energieleverancier heeft te veel problemen met de manier waarop Nederland een nieuwe exploitant voor deze te bouwen windparken op zee selecteert. Met die huidige opzet denkt Eneco dat de bouw van windmolenparken niet toekomstbestendig is. Maar volgens het bedrijf zijn er oplossingen.
Volgens Eneco, dat samen met Noors energiebedrijf Equinor optrok, is de aandacht bij de aanbestedingsprocedure te veel naar de financiƫle kant opgeschoven. Het zou daardoor gemakkelijker zijn om de tender te winnen door hogere bedragen te bieden, in plaats van 'kwalitatieve' pluspunten te scoren als aandacht voor herstel van de zeebodem.
Tegelijkertijd zijn de kosten voor het bouwen van windmolenparken sterk gestegen door hogere prijzen voor bijvoorbeeld koper en staal, terwijl er onzekerheid is over elektriciteitsprijzen.
Voorstellen
Het gaat om twee kavels voor de bouw van windmolenparken die allebei een capaciteit van 2 gigawatt moeten krijgen. Daarmee zijn ze goed voor genoeg energie om 4 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.
Eneco doet ook voorstellen waarmee het weer aantrekkelijk zou worden om te investeren in windmolenparken. Wat de energieleverancier betreft krijgen kwalitatieve criteria voor bijvoorbeeld de flora en fauna in zee een belangrijke rol bij tenders. Ook kan het volgens Eneco helpen om met contracten te werken waarbij de windexploitant boven een bepaalde elektriciteitsprijs aan de overheid betaalt, maar geld van de overheid krijgt als de prijs onder een grens komt.
Een andere oplossing is het combineren van aanbestedingen voor windmolenparken en de productie van waterstof. Om op een 'groene' manier waterstof te maken is namelijk veel duurzaam opgewekte elektriciteit nodig. Als een ontwikkelaar van een windmolenpark verzekerd is van een klant voor grote hoeveelheden windenergie, kan dat onzekerheid wegnemen over grote schommelingen in de elektriciteitsprijs.
Meer uit Financieel
ROTTERDAM (ANP) - Eneco heeft het afgelopen boekjaar een lagere omzet en winst geboekt. De energieleverancier verkocht stroom voor lagere prijzen dan een jaar eerder. Ook was aan het einde van het boekjaar tot eind maart weinig wind, waardoor windmolenparken minder stroom produceerden.
6 minuten geledenVEGHEL (ANP) - Jumbo kijkt terug op een positieve eerste helft van het jaar. De omzet van het supermarktconcern is gestegen dankzij een nieuwe strategie.
23 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Ryanair, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, roept de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op om dringend actie te ondernemen om de EU-luchtvaartdiensten te hervormen. De oproep volgt op de nieuwe stakingen van de Franse luchtverkeersleiding op donderdag en vrijdag. Door de werkonderbreking moet Ryanair 170 vluchten annuleren en worden meer dan 30.000 passagiers getroffen.
28 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht een drukkere zomervakantie. Tot eind augustus rekent de luchthaven op 13 miljoen reizigers, ruim 7 procent meer dan vorig jaar. Dagelijks gaat het om meer dan 200.000 passagiers, zowel vertrekkende, aankomende als overstappende reizigers.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index ging donderdag licht omhoog, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers wachten op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven. Dat rapport wordt normaal gesproken op vrijdag gepubliceerd, maar verschijnt vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten een dag eerder. Door de feestdag zijn de Amerikaanse beurzen vrijdag dicht en donderdag wordt op Wall Street slechts een halve dag gehandeld.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal WOZ-bezwaren is de afgelopen jaren sterk gedaald, ziet de Waarderingskamer die gemeenten daarop controleert. Dit komt mogelijk doordat gemeenten nauwkeuriger taxeren. Ook de nieuwe regels die de vergoedingen aan bezwaarbureaus beperken, kunnen hierbij een rol spelen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De kans is klein dat Nederland zijn doel voor aardwarmte in 2050 haalt, stelt onderzoeksinstituut TNO in een nieuw rapport. Om de klimaatdoelen te halen moeten we voor onze verwarming meer gebruikmaken van de warmte die diep onder de aardbodem zit en via boorinstallaties omhoog wordt gehaald. TNO wijst erop dat het onzeker is of er genoeg van die installaties worden bijgebouwd.
2 uur geleden