
Eneco stuurt zonnepanelen zakelijke klant voortaan standaard aan
ROTTERDAM (ANP) - Eneco houdt voortaan standaard invloed op de hoeveelheid opgewekte stroom bij zakelijke klanten met meer dan honderd zonnepanelen op het dak. Dat gebeurt door zonnepanelen te dimmen of uit te zetten op momenten dat de opwek groot is en de vraag naar stroom laag. Bedrijven die zonnestroom terugleveren aan het elektriciteitsnet en klant worden, krijgen nu automatisch een contract waarin dit staat.
Zakelijke klanten die dit niets vinden, moeten nu zelf aangeven dat ze een ander soort contract willen. Maar door standaard stroomcontracten aan te bieden waarbij Eneco zonnepanelen kan aansturen, hoopt de energieleverancier problemen met de balans op het stroomnet te verminderen.
Klanten worden volgens Eneco volledig gecompenseerd voor de stroom die ze niet kunnen opwekken. Ook krijgen ze 1 cent per teruggeleverd kilowattuur extra als beloning. Eneco laat gratis een stuurbox installeren die afschalen van de stroomopbrengst regelt.
Netcongestie
"Zakelijke klanten hebben echt wel invloed op het net. Op een zonnige dag kunnen die ineens heel veel terug gaan leveren waardoor je 30 tot 40 procent overcapaciteit hebt", legt een woordvoerster uit. "Dat kunnen we heel mooi sturen door zonnepanelen te dimmen of uit te zetten."
Dit is volgens haar niet alleen een oplossing voor problemen met de balans op het elektriciteitsnet, als er te weinig vraag is naar stroom terwijl zonnepanelen er veel van opwekken. Ook zou het netcongestie, opstoppingen op het stroomnet, kunnen verminderen. Die op piekmomenten overvolle elektriciteitsnetten worden een steeds groter probleem, mede door de aanwas van nieuwe zonnepanelen. Netbeheerders kunnen hierdoor in veel gebieden geen nieuwe aansluitingen op het stroomnet garanderen.
De extra vergoeding van 1 cent is "niet veel", erkent de woordvoerster van Eneco. "Dat komt doordat zonnestroom niet veel waard is. Maar de capaciteit bij zakelijke klanten is vaak groter dan bij de consumentenmarkt en dan is het wel weer interessant."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het goederenvervoer over het spoor vanuit Nederland naar het buitenland is vorig jaar opnieuw gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afname komt vooral doordat er minder kolen naar Duitsland worden vervoerd.
37 minuten geledenAPELDOORN (ANP) - Sinds het coronajaar 2020 zijn er niet zoveel vakantiewoningen verkocht in Nederland als vorig jaar. In totaal verwisselden bijna 4600 vakantiewoningen van eigenaar, 15 procent meer dan in 2023. Dat maakte het Kadaster donderdag bekend.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse industrie laat dit jaar waarschijnlijk voor het derde jaar op rij geen groei zien. Dat voorspellen economen van ING in een nieuwe analyse. Geopolitieke spanningen, handelsonzekerheid en hoge energieprijzen drukken volgens hen zwaar op deze exportgerichte sector.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - Sportkledingconcern Nike won woensdag duidelijk aan waarde op Wall Street nadat de Amerikaanse president Donald Trump details bekend had gemaakt van een handelsakkoord met Vietnam. Nike laat veel kleding maken in het Aziatische land. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Vietnam is een opluchting voor beleggers in het bedrijf.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In supermarkten dreigen opnieuw lege Douwe Egberts-schappen. JDE Peet's, de fabrikant van het bekende koffiemerk, levert zijn koffie niet meer door een nieuw conflict over de prijzen. Dat bevestigt topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic na berichtgeving door De Telegraaf.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Bill Pulte, het hoofd van de Amerikaanse Federal Housing Finance Agency (FHFA), heeft het Congres opgeroepen onderzoek te doen naar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Pulte beweert dat Powells recente getuigenis aan de Senaat over de geplande renovaties van het hoofdkantoor van de centrale bank "misleidend" was.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Staal- en mijnbouwbedrijven behoorden woensdag tot de winnaars op de Europese beurzen. Beleggers zetten de aandelen hoger nadat de prijzen voor ijzererts en staal flink waren gestegen. Dat gebeurde nadat de Chinese overheid had aangekondigd hard op te treden tegen "ongeordende" prijsconcurrentie. Ook liet China weten bepaalde industriƫle capaciteit af te bouwen.
12 uur geleden