Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eneco moet mogelijk 50.000 klanten met zonnepanelen compenseren

Eneco moet mogelijk 50.000 klanten met zonnepanelen compenseren

ROTTERDAM (ANP) - Eneco moet mogelijk 50.000 klanten met zonnepanelen compenseren omdat het energiebedrijf hen maandenlang een te lage vergoeding bood voor het terugleveren van overtollige opgewekte stroom. Eneco zette de zogeheten terugleververgoeding per 5 september vorig jaar op 0,09 euro per kilowattuur, maar verzuimde daarover alle klanten goed te informeren.

"Dat had anders gemoeten", zegt een woordvoerster van de onderneming. Hoeveel geld er gecompenseerd moet worden, kan ze nog niet aangeven. Dat is volgens haar pas goed in te schatten wanneer klanten hun jaarnota ontvangen en kan dus nog maanden duren.

Voorheen kregen klanten van Eneco voor elke kilowattuur aan stroom die ze zelf niet verbruikten evenveel als ze moesten betalen voor stroom die ze van Eneco afnamen. Maar door het flinke oplopen van de energieprijzen bedroeg de terugleververgoeding voor sommige klanten op een gegeven moment meer dan 0,50 euro per kilowattuur.

Veel mis

Toen Eneco in augustus besloot om de vergoeding per 5 september terug te brengen tot 0,09 euro ging vervolgens veel mis. Zo verlaagde Eneco de vergoeding oorspronkelijk ook voor consumenten met een vast energiecontract, terwijl de vergoeding voor die mensen eigenlijk voor langere tijd was vastgelegd. De Consumentenbond maakte hierover in oktober al stampij, waarna Eneco liet weten de verandering voor deze klanten voor de looptijd van hun contract terug te draaien.

Sinds september vorig jaar zijn er ook nog veel klanten met zonnepanelen bijgekomen. Eneco is er achter gekomen dat zij eigenlijk ook nog goed geïnformeerd hadden moeten worden over de nieuwe terugleververgoeding, maar dat dit tot nu toe nog niet op de juiste wijze is gebeurd. Daardoor kunnen alle klanten die tussen 5 september vorig jaar en 30 april dit jaar voor het eerst in aanmerking komen of in aanmerking zijn gekomen voor een terugleververgoeding, mogelijk nog compensatie tegemoet zien.

Hoeveel terugleververgoeding iemand precies krijgt, en dus hoeveel compensatie, wordt in de jaarnota verrekend via de zogeheten salderingsregeling. Daarmee kunnen huishoudens met zonnepanelen hun goedkope stroom die ze terugleveren aan het net wegstrepen tegen stroom die ze op andere momenten afnemen.

Meer uit Financieel

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

21 minuten geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

32 minuten geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

32 minuten geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

1 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

2 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

3 uur geleden
FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens hen hebben de VS aangedrongen bij Nederland, Japan en Zuid-Korea om de huidige exportcontroles daarom agressiever uit te voeren, schrijft FT.

3 uur geleden