Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EncroChat-telefoons waren gebouwd om anoniem te blijven

EncroChat-telefoons waren gebouwd om anoniem te blijven

DEN HAAG (ANP) - De gebruikers van de gekraakte chatdienst EncroChat betaalden daar duizenden euro's voor. De telefoon zelf kostte zo'n 1000 euro. De rekening van een abonnement bedroeg 1500 euro voor zes maanden. De makers leverden volgens de Europese politiedienst Europol zelfs een helpdesk, die 24 uur per dag bereikbaar was.

EncroChat had tussen de 50.000 en 60.000 gebruikers, onder wie ongeveer 12.000 Nederlanders en zo'n 10.000 Britten. Met 1000 euro per telefoon betaalden zij daar in totaal minstens 50 miljoen euro voor. Bovendien zou de aanbieder dan zo'n 75 miljoen euro per half jaar aan abonnementsgeld hebben binnengekregen.

De telefoon was speciaal gebouwd om anoniem en niet opspoorbaar te zijn. Er zat bijvoorbeeld geen camera en geen microfoon in. Als die worden gekraakt, zou een spion kunnen meekijken en meeluisteren. Dan is niet alleen de inhoud van een gesprek te horen, maar kunnen digitale rechercheurs ook zien waar iemand loopt of zit. De telefoons hadden ook geen gps-functie, waardoor de locatie van de gebruiker niet was te achterhalen. Verder hadden de toestellen geen USB-ingang. Ook die poort zou kunnen worden gebruikt om iemand te bespioneren.

Noodknop

De telefoons hadden ook een speciale noodknop, een 'panic wipe'. Wanneer een gebruiker een bepaalde code invoerde, zouden alle gegevens op het toestel automatisch volledig gewist worden. Bij een arrestatie zouden rechercheurs dan niets meer moeten kunnen vinden. Dat gebeurde ook wanneer iemand meerdere keren een verkeerde pincode zou invoeren. De helpdesk zou een telefoon ook nog eens van afstand kunnen opschonen.

Dat mocht allemaal niet baten. Een paar maanden geleden kregen Nederlandse en Franse rechercheurs toegang tot de chats. Ze konden live meelezen met de gebruikers, die vrijuit spraken over liquidaties en drugsdeals. Honderden mensen zijn al opgepakt. Op 13 juni kreeg EncroChat door dat de politie was binnengedrongen. De providers stuurde meteen een pushbericht naar alle gebruikers om hun telefoons te vernietigen.

Meer uit Binnenland

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

28 minuten geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

2 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

5 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

7 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

7 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

12 uur geleden
Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

13 uur geleden