Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

En weer moeten mensen buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

En weer moeten mensen buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Voor de zoveelste nacht op rij is het zaterdagavond opnieuw zo druk bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel dat mensen buiten moeten slapen komende nacht. Om hoeveel mensen het ongeveer gaat, kon een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet zeggen.

Ongeveer 250 asielzoekers moesten in de nacht van vrijdag op zaterdag buiten slapen. In de nacht van donderdag op vrijdag waren het er rond de driehonderd. Nog niet eerder waren het er zoveel.

De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft het voorterrein van het aanmeldcentrum vrijdag aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat houdt in dat politie en gemeente meer mogelijkheden hebben voor toezicht en bijvoorbeeld preventief kunnen fouilleren. De bedoeling ervan is dat met name kwetsbare vrouwen en kinderen, maar ook personeel dat werkzaam is op het terrein beschermd worden.

Afgelopen tijd sliepen geregeld asielzoekers buiten. Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum, waar ook mensen de nacht doorbrachten op stoelen in de wachtruimtes. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning.

Meer uit Binnenland

Open jeugdhulp heeft moeite met jongere met complexe problemen

UTRECHT (ANP) - Jongeren met complexe problemen kunnen heel moeilijk de goede hulp krijgen in de open jeugdhulp. Dit zou de lichtste vorm van zorg moeten zijn, maar de instanties beperken de vrijheid van de jongeren omdat het ze niet lukt goede zorg te geven. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich zorgen.

10 minuten geleden
OM noemt eigen handelen in Ter Apel 2022 'ingrijpend'

GRONINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie erkent niet juist gehandeld te hebben tijdens de crisissituatie in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Burgers die hulp boden werden gewaarschuwd voor strafrechtelijke vervolging en aan asielzoekers geboden tenten werden in beslag genomen. Dat was "ingrijpend, zeker voor de vluchtelingen die zich op het voorterrein van het azc bevonden", aldus hoofdofficier van justitie Diederik Greive.

15 minuten geleden
Advocaat wil alleen tbs voor Almelose kruisboogschutter

ARNHEM (ANP) - Kenzo K. (31) moet ook in hoger beroep volledig ontoerekeningsvatbaar worden verklaard voor het doodsteken van twee vrouwen en het schieten met een kruisboog vanaf zijn balkon. Hiervoor pleitte zijn advocaat Janbart Kalk donderdag bij het hof in Arnhem op de vierde en laatste zittingsdag van de Almelose kruisboogzaak.

30 minuten geleden
Gasgeneratoren moeten overvol stroomnet helpen ontlasten

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders nemen extra maatregelen om het overvolle stroomnet in de Flevopolder, Gelderland en Utrecht te ontlasten. Op plekken waar op piekmomenten de vraag naar elektriciteit de capaciteit van het net te boven gaat, worden tijdelijk ook gasgeneratoren ingezet, meldt demissionair klimaat- en energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Lading cocaïne ontdekt in container met rum van Trinidad

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 267 kilo cocaïne ontdekt in een container met een lading rum. De drugs waren verdeeld over vijftien sporttassen. Ze werden ontdekt tijdens een controle. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de cocaïne een straatwaarde van ruim 20 miljoen euro.

1 uur geleden
Hoogbejaarde ontkent doodsteken 84-jarige echtgenote

AMSTERDAM (ANP) - De 90-jarige Jan van B., verdacht van het doodsteken van zijn 84-jarige vrouw, heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam ontkend dat hij bij haar dood is betrokken. Volgens Van B. heeft de vrouw zichzelf van het leven beroofd.

1 uur geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

1 uur geleden