
Emotionele herdenking 10 jaar fataal busongeluk Sierre
LOMMEL (ANP) - In Lommel (België) stonden driehonderd nabestaanden en vertegenwoordigers van twee basisscholen maandagavond stil bij het fatale busongeval in het Zwitserse Sierre waardoor tien jaar geleden 28 passagiers onder wie 22 schoolkinderen om het leven kwamen. Onder hen zes Nederlandse kinderen.
De bus waarin de slachtoffers zaten botste op 13 maart 2012 tegen een muur in een tunnel bij Sierre. Het voertuig was op de terugweg na een skivakantie. In de bus zaten twee schoolklassen, één uit Lommel en één uit Heverlee vlak bij Leuven. Twee leerkrachten, twee begeleiders en de twee chauffeurs kwamen om, evenals 22 kinderen. Door de crash raakten ook 24 kinderen gewond.
Aan boord van de bus zaten tien Nederlandse kinderen. Negen van hen zaten op een basisschool in Lommel. Eén zat op de school in Heverlee.
Herdenkingsmonument
De plechtigheid maandagavond vond plaats bij het herdenkingsmonument aan de Sint-Ambrosiusstraat in Lommel-Kolonie en werd georganiseerd door basisschool ’t Stekske en het stadsbestuur van Lommel. Er waren toespraken van onder meer overlevenden en stadsbestuurders, en er werden bloemen gelegd bij het monument, onder onderen door drie Zwitserse reddingswerkers.
"Het gemis is er nog steeds", zei voormalig directrice Nicole Gerits van 't Stekske. "We zullen jullie nooit vergeten." Toenmalig burgemeester Peter Vanvelthoven zei dat "te veel toekomst ons ontnomen werd". Huidig burgemeester Bob Nijs sprak ook over de twee omgekomen leerkrachten van de school. "Jullie, kinderen, en meester Raymon en juffrouw Veerle zitten voor altijd in ons hart."
Overlevenden
Twee overlevenden, de meisjes Janne en Yoëlle, spraken de genodigden in het Nederlands en het Frans toe. Ze zeiden nog dagelijks dingen tegen te komen die hen terugbrachten naar tien jaar geleden.
Zo'n vijftien families van de slachtoffers en vertegenwoordigers van beide scholen hebben zondag een bezoek gebracht aan Sierre en daar een gedenkplaat met de namen van de slachtoffers onthuld. Vanvelthoven ging mee naar Zwitserland waarbij veel herinneringen terugkwamen. Hij hoorde het nieuws op 14 maart 2012. "Die 14e maart was de langste, de verschrikkelijkste dag uit mijn leven", zei hij maandagavond.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."
2 uur geledenBREDA (ANP) - Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda maandag gezegd in een reactie op de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord zondag in Amsterdam. Over zo'n digitale meldplicht wordt al jaren gesproken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) is aangeboden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De subsidiepot voor isolatie, warmtepompen en andere maatregelen die goed zijn voor het klimaat (ISDE) wordt dit jaar met 210 miljoen euro opgehoogd tot 560 miljoen euro, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) weten. Huiseigenaren, verenigingen van eigenaren en ondernemers hebben namelijk veel meer aanvragen ingediend dan verwacht.
4 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de verdachten van de vergisontvoering in Cruquius vinden dat het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs in de zaak heeft aangeleverd. Ze spreken van "puzzelstukjes waarmee het OM de rechtbank probeert te overtuigen". Maandag begonnen in de rechtbank op Schiphol de eerste pleidooien in het strafproces, waarin advocaten voor vrijspraak hebben gepleit.
5 uur geleden