Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Emotionele boeren spreken Kamerleden in pauze stikstofdebat

Emotionele boeren spreken Kamerleden in pauze stikstofdebat

DEN HAAG (ANP) - Boeren die uit protest naar Den Haag zijn gekomen om een deel van het stikstofdebat bij te wonen, zijn ook in gesprek gegaan met een aantal Kamerleden. Onder anderen CDA'er Derk Boswijk, BBB-voorvrouw Caroline van der Plas, Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren en Kamerlid Wybren van Haga spraken met de boeren.

De emoties liepen hoog op tijdens een gesprek tussen Boswijk en boer Koos. "Laat ons niet barsten", vroeg laatstgenoemde met tranen in zijn ogen aan de CDA'er. Koos toog samen met tientallen andere boeren naar het Tweede Kamergebouw. Tijdens het debat zaten ze op de publieke tribune. Buiten staan enkele trekkers, en is politie op de been. Het stikstofdebat volgde op een massaal protest in Stroe tegen de plannen van het kabinet.

Volgens melkveehouder Jaap uit Maasland zijn veel van de boeren na het werk naar de Kamer gekomen toen het debat nog gaande was. Ze hadden gehoopt dat het beleid zou worden veranderd, maar "er gebeurt niets". Andere aanwezige boeren zeggen dat de boerenacties "nog wel heftiger" worden. "Gisteren in Stroe was het nog gezellig", zegt een actievoerder. "Maar als we alleen gezelligheid zouden willen, gingen we wel naar een schuurfeest."

De agrariërs gaven aan wanhopig te zijn. Sommigen overwegen te emigreren. Onderling bespreken ze in welke kleur van de stikstofkaart hun boerderij is gevestigd. In sommige gebieden moet de stikstofuitstoot meer dan gehalveerd worden, of zelfs met 95 procent verminderd. De provincies mogen dit wel nog invullen.

Agractie-voorzitter Bart Kemp laat desgevraagd weten dat het niet gaat om een gecoördineerde actie, maar dat het een spontane reactie is van boeren uit het westen van Nederland "op de volhardendheid van de politiek in de stikstofplannen". Kemp verwacht dat er donderdagavond "vast nog wat meer boeren zullen aansluiten".

Volgens de politie was het donderdagavond rustig bij het Kamergebouw. Rond 23.00 uur stonden er enkele trekkers. Een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen geeft aan dat het nu niet om een demonstratie gaat, omdat de boeren in de Tweede Kamer het debat volgen. Trekkers blokkeren geen doorgaande wegen, dus er is geen reden om nu op te treden, aldus de zegsvrouw.

De Tweede Kamer debatteert al sinds 10.00 uur 's ochtends over het voorgestelde beleid.

Meer uit Politiek

CDA door het stof tegenover boerenleden in 'waardeloze situatie'

NIJKERK (ANP) - CDA-Kamerlid Derk Boswijk is in een zwaar gesprek met boerenleden en provinciale bestuurders van zijn partij door het stof gegaan. "Het spijt me dat jullie in zo'n waardeloze situatie zitten met zoveel onzekerheid", zei hij tegen CDA-leden op de Dag van de Christendemocratie. Partijleider Wopke Hoekstra sloot zich daarbij aan en noemde het "waardeloos ook voor veel van jullie thuis aan de keukentafel".

19 uur geleden
Kabinet ziet niets in een constitutioneel hof

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet ziet de vorming van een constitutioneel hof niet zitten. Dat schrijft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Een staatscommissie die de werking van het parlementair stelsel onderzocht, pleitte in 2018 nog voor een constitutioneel hof, dat zou kunnen toetsen of wetten wel stroken met de grondwet.

1 dag geleden
Extra miljoenen van kabinet om jongeren op rechte pad te houden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt extra geld uit om jeugdcriminaliteit tegen te gaan. Het geld is bedoeld voor plannen die moeten voorkomen dat jongeren op het slechte pad raken, maakt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) bekend. Het gaat om 18 miljoen euro dit jaar, oplopend tot 61 miljoen euro structureel per jaar vanaf 2025, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Premier Rutte gaat in september op bezoek in Suriname

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat in september naar Suriname. Hij gaat daar geen excuses aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden, zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Het is meer dan een decennium geleden dat een Nederlandse premier naar Paramaribo ging.

1 dag geleden
Kabinet versoepelt aflossingsregels belastingschuld door corona

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil coulance betrachten met "in de kern gezonde bedrijven" die toch moeite hebben met de aflossing van een belastingschuld die zij tijdens de coronacrisis hebben opgebouwd. De bestaande betalingsregeling wordt daarom versoepeld, meldt staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit).

1 dag geleden
Minister Ollongren: Defensie klaar staat om Schiphol te helpen

DEN HAAG (ANP) - Defensie staat klaar om luchthaven Schiphol maandag te helpen. Boerenorganisaties hebben aangekondigd het land die dag plat te willen leggen. "Als het nodig is dan springt Defensie bij", zei de bewindsvrouw na de ministerraad.

1 dag geleden
Rutte na harde kritiek OVV: wij volgen aanbevelingen wél op

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet volgt wel degelijk de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op, zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem uitte eerder op de dag harde kritiek in de Volkskrant: het kabinet heeft vrijwel niets gedaan met de corona-adviezen van de raad en het ontbreekt het kabinet aan zelfreflectie. Van de tien aanbevelingen is nog weinig terechtgekomen, volgens Dijsselbloem.

1 dag geleden