Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Emotioneel gesprek Hoekstra met gedupeerden toeslagenaffaire

Emotioneel gesprek Hoekstra met gedupeerden toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft woensdagmiddag een bij tijd en wijle "emotioneel gesprek" gehad met veertien gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. De slachtoffers verklaarden het gevoel te hebben eindelijk gehoord te worden.

Met het gesprek wil het kabinet volgens de bewindsman laten zien dat het menens is om de zaak op te lossen. In de aanpak van fraudebestrijding bij kinderopvangtoeslagen schoot de Belastingdienst volledig door. Mogelijk duizenden mensen zijn hierdoor gedupeerd. "Het schaamrood staat je soms op de kaken", zei Hoekstra.

Ouders bleven jaren ongehoord in de kwestie. "Ik heb nu het gevoel dat we wel serieus worden genomen", zei Angela Sanches (40) uit Rotterdam na afloop. Zij zit met een schuld van een ton door de affaire. "Ik hoop dat er een eind aan komt en dat ik weer een normaal leven kan gaan leiden."

Nieuw rapport

Het zal zeker nog dit jaar duren om alle zaken op te lossen. De commissie-Donner komt eind deze maand met een nieuw rapport over de zaak. Dan wordt onder meer duidelijk om hoeveel gevallen het gaat. Hoekstra is verantwoordelijk voor de fiscus sinds zijn staatssecretaris Menno Snel vorige maand om de affaire aftrad.

Dinsdag moest Hoekstra nog melden dat 22 gedupeerde ouders hun dossiers niet krijgen zoals beloofd. "Dat uitstel was ongelukkig." Zorgvuldigheid in deze zaak staat voorop en dat kost meer tijd, zei hij.

Capaciteitstekort

"Het was een heel menselijk gesprek", aldus voorzitter Gjalt Jellesma van belangenvereniging van ouders in de kinderopvang BOinK. Hij snapt dat het nog lang duurt om het af te ronden. De fiscus kampt met een capaciteitstekort en het is een "gigantische klus". Hij hoopt wel dat de Belastingdienst alle vorderingen stopzet van mensen die getroffen zijn door de affaire. "Sommige mensen balanceren op het randje."

Op 20 januari praten Hoekstra en premier Mark Rutte opnieuw met gedupeerden.

Meer uit Politiek

Voormalig politiek adviseur van Rutte wordt burgemeester Veendam

VEENDAM (ANP) - De gemeenteraad van Veendam heeft Annelies Pleyte voorgedragen als nieuwe burgemeester. De 53-jarige Pleyte was eerder jarenlang politiek adviseur van Mark Rutte. Ook heeft ze topfuncties bekleed bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationaal Coördinator Groningen.

5 uur geleden
Kamermeerderheid vindt hoorzitting met nieuwe premier niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een hoorzitting met de nieuwe minister-president, voordat die door de koning wordt beëdigd. Een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg onvoldoende steun, mede doordat de coalitiepartijen tegen stemden.

6 uur geleden
Van Zwol kan met instemming van Kamer kabinet gaan samenstellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt in met de aanstelling van Richard van Zwol als formateur. Hij moet de regeringsploeg gaan samenstellen die het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB verder gaat uitwerken. PVV-leider Geert Wilders had hem voor deze rol voorgedragen.

7 uur geleden
Bontenbal tegen Van der Plas: hoop voor boeren is van korte duur

DEN HAAG (ANP) - "De wanhoop in de ogen van redelijke mensen is deze week hoop geworden", zegt BBB-leider Caroline van der Plas in het debat over het hoofdlijnenakkoord. "Ik ben bang dat die hoop van korte duur is", werpt Henri Bontenbal (CDA) tegen. Hij valt haar aan op verschillende plannen die in het akkoord staan, die volgens hem boeren niet ten goede komen.

10 uur geleden
Omtzigt steunt btw-verhogingen, maar 'niet met heel veel plezier'

DEN HAAG (ANP) - NSC staat achter de voorgenomen btw-verhogingen op onder meer hotelovernachtingen, boeken en theatervoorstellingen, maar "niet met heel veel plezier", zegt partijleider Pieter Omtzigt. Rob Jetten (D66) ondervroeg hem over een fictief weekendje Twente, dat volgens Jettens berekeningen 30 euro duurder zou worden.

12 uur geleden
Partijen vallen Omtzigt aan op bestaanszekerheid in akkoord

DEN HAAG (ANP) - Bestaanszekerheid was een belangrijk thema in de verkiezingscampagne van NSC, maar hierop is volgens partijen als SP en Partij voor de Dieren te weinig bereikt. "We doen het minder slecht dan het vorige kabinet en dus mag u dankbaar zijn", zo vat Esther Ouwehand hoofdlijnenakkoord samen. Mensen in armoede hebben hier "geen hol aan", luidt het verwijt van de PvdD-leider aan het adres van Pieter Omtzigt van NSC.

12 uur geleden
Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

DEN HAAG (ANP) - "Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging." Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten als reactie op het besluit van Spanje, Ierland en Noorwegen om de Palestijnse staat te erkennen.

13 uur geleden