Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Emile Roemer voorgedragen als nieuwe gouverneur van Limburg

Emile Roemer voorgedragen als nieuwe gouverneur van Limburg

MAASTRICHT (ANP) - Provinciale Staten van Limburg hebben Emile Roemer (SP) vrijdag voorgedragen als nieuwe gouverneur van Limburg. Dat maakte de provincie bekend.

De Staten hebben Roemer (1962) bij de minister aanbevolen voor benoeming tot nieuwe commissaris van de Koning. Roemer was eerder waarnemend burgemeester in Alkmaar en Heerlen en van 2010 tot 2018 fractievoorzitter voor de SP in de Tweede Kamer. Ook was hij voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten.

Roemer volgt de in april opgestapte Theo Bovens (CDA) op, die wegging toen de Staten twijfelden aan de integriteit van het college van Gedeputeerde Staten. Ook de gedeputeerden stapten toen op. Sindsdien neemt Johan Remkes het gouverneurschap in Limburg waar.

Besloten vergadering

Vrijdagochtend kwam de vertrouwenscommissie in besloten vergadering bijeen in het gouvernement in Maastricht. Rond de middag kwam er witte rook en werd de voordracht van Roemer bekend.

De voordracht had de nodige voeten in de aarde. Donderdag bleek dat twee leden van de vertrouwenscommissie niet bij een overleg werden toegelaten omdat zij geen QR-code konden tonen. Fractievoorzitter Ruby Driessen van Forum voor Democratie in de Limburgse Staten liet weten geweerd te zijn van de vergadering van de commissie wegens het niet tonen van een vaccinatiebewijs. Volgens NRC werd ook Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren de toegang om die reden ontzegd. Plusquin wilde hierop geen commentaar geven, omdat leden van de commissie aan geheimhouding zijn gebonden, liet ze weten.

Driessen trok donderdag de besluitvorming rond de voordracht van de commissie in twijfel, omdat immers twee leden niet bij het overleg konden aanschuiven. Forum voor Democratie kondigde aan zich niet bij de gang van zaken te zullen neerleggen en sprak van verstoring van het democratisch proces door de "nieuwe QR-maatschappij".

Meer uit Binnenland

NS: treinreizigers van en naar Amsterdam moeten met ander vervoer

AMSTERDAM (ANP) - De NS roept treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Het is volgens de spoorvervoerder uiterst onzeker of de treinen nog gaan rijden vanwege een storing die aan het einde van de middag begon en korte tijd was verholpen. Een woordvoerster zegt dat de mensen niet meer naar de stations moeten komen.

28 minuten geleden
Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

2 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

4 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

5 uur geleden
Geen treinverkeer in regio Amsterdam door storing

AMSTERDAM (ANP) - Vanwege een storing bij ProRail rijden er geen treinen op de trajecten van en naar Amsterdam. Dat meldt de NS. De storing is volgens een woordvoerster bij een verkeersleidingspost. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat de problemen zijn verholpen.

5 uur geleden
Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

9 uur geleden
Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

11 uur geleden