Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EMA wil weten hoe goed vaccins werken tegen nieuwe virusvarianten

EMA wil weten hoe goed vaccins werken tegen nieuwe virusvarianten

AMSTERDAM (ANP) - Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verzoekt alle coronavaccinmakers te onderzoeken in hoeverre hun vaccins ook bescherming bieden tegen de gemuteerde versies van het virus. Daar wil het bureau graag gegevens over ontvangen. EMA noemt met name de varianten die voor het eerst opdoken in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië.

Onderzoek moet onder meer duidelijk maken welke opties er zijn om bestaande vaccins zo aan te passen, dat ze effectief zijn tegen een nieuwe variant. De toezichthouder van de Europese Unie (EU) komt met richtlijnen waaraan zulk onderzoek moet voldoen. Als een vaccin wordt aangepast, moet de maker de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit kunnen aantonen.

Tot nog toe heeft EMA drie vaccins goedgekeurd. Die worden gemaakt door Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Over de mate waarin de vaccins bescherming bieden en blijven bieden tegen gemuteerde versies bestaan zorgen. Zo lijkt het vaccin van AstraZeneca infectie met de Zuid-Afrikaanse variant niet goed te voorkomen. Aan de andere kant wijzen onderzoeksresultaten erop dat mensen die met dit vaccin zijn ingeënt en het virus toch oplopen, niet ernstig ziek worden.

"Een verminderde bescherming tegen milde ziektegevallen hoeft niet noodzakelijkerwijs in te houden dat een vaccin ook minder beschermt tegen serieuze vormen van de ziekte en de bijbehorende complicaties", meldt EMA. Ook benadrukt de toezichthouder dat mutaties niet altijd invloed hebben op de effectiviteit van vaccins. Sommige vaccins, bijvoorbeeld tegen mazelen, blijven jarenlang effectief in dezelfde samenstelling. Andere vaccins, bijvoorbeeld tegen griep, moeten ieder jaar worden aangepast, omdat ze anders niet meer werken.

Meer uit Buitenland

Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

3 uur geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

8 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

9 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

9 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

10 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

10 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

10 uur geleden