
EMA positief over boosterprik Pfizer voor kinderen vanaf 12 jaar
DEN HAAG (ANP) - Het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) is positief over het toestaan van een boosterprik van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech voor kinderen vanaf 12 jaar. Zorgminister Ernst Kuipers zei eerder dat jongeren van 12 tot en met 17 jaar een boostervaccinatie mogen halen, als het EMA daar ook achter zou staan.
Op dit moment kunnen alleen volwassenen een boosterprik krijgen. De Gezondheidsraad stelde eerder deze maand dat er geen medische redenen zijn om alle pubers een boosterprik aan te bieden. Wel zou maatwerk mogelijk moeten zijn, bijvoorbeeld voor jongeren met een ernstige immuunstoornis. Kuipers nam dat advies over, maar zei wel dat als het EMA groen licht geeft voor een boosterprik voor de leeftijdsgroep vanaf 12 jaar jongeren "in bredere zin" de mogelijkheid krijgen om zo'n oppepprik te halen.
Het EMA concludeert nu dat de reactie van het immuunsysteem op een boosterprik bij adolescenten "op zijn minst" even groot is als die bij volwassenen. Bovendien is de boosterprik voor jongeren veilig, zo stelt het bureau. Het agentschap baseert zich onder meer op data over het vaccineren van jongeren uit Israël.
De organisatie is eveneens positief over het inzetten van het coronavaccin van Moderna voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Het gaat dan om eerste prikken. Moderna mag al ingezet worden voor jongeren vanaf 12 jaar. Kinderen onder die leeftijd die de prik willen, zullen een lagere dosis van het vaccin toegediend krijgen.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
33 minuten geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
2 dagen geleden