Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EMA: geen bewijs dat lichaam op hol slaat door coronavaccins

EMA: geen bewijs dat lichaam op hol slaat door coronavaccins

AMSTERDAM (ANP) - Coronavaccins lijken niet tot een overreactie van het lichaam te leiden. Er is geen bewijs gevonden voor zo'n effect en het hoeft dus ook niet in de bijsluiters van de vaccins te staan, zegt de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.

De organisatie deed onderzoek naar het zogeheten multisystem inflammatory syndrome (MIS). Daarbij ontstaan op meerdere plekken in het lichaam tegelijk ontstekingen, bijvoorbeeld bij het hart, de longen, bloedvaten, nieren, ingewanden, hersenen, huid of ogen. Als dat gebeurt, kunnen mensen bijvoorbeeld last krijgen van diarree, hoge koorts, overgeven, maagpijn, hoofdpijn, rode ogen en snelle ademhaling. Het is bekend dat dit kan gebeuren bij een coronabesmetting. Dit is zeldzaam, maar het kan levensgevaarlijk worden.

Het veiligheidscomité van het EMA, de PRAC, concludeert dat er "momenteel onvoldoende bewijs is" voor een verband tussen de coronavaccins en die klachten, maar roept artsen op om de klachten te blijven melden.

Het EMA heeft vaccinfabrikanten Pfizer/BioNTech en Moderna ook gevraagd om meer informatie over mogelijke ontstekingen aan het hart na vaccinatie. Deze aandoeningen, myocarditis en pericarditis, staan in de bijsluiters genoemd als mogelijke bijwerkingen. Verder buigt het EMA zich over een andere mogelijke bijwerking van het Moderna-vaccin. Tot nu toe zijn zes gevallen bekend waarin mensen na vaccinatie last kregen van lekkende haarvaten. Dat kan leiden tot zwellingen en een lage bloeddruk. "Op dit moment is het nog niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is tussen de inenting en de meldingen", aldus de toezichthouder.

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

5 uur geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

1 dag geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

1 dag geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

1 dag geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

1 dag geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

1 dag geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

2 dagen geleden