Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EMA: geen bewijs dat lichaam op hol slaat door coronavaccins

EMA: geen bewijs dat lichaam op hol slaat door coronavaccins

AMSTERDAM (ANP) - Coronavaccins lijken niet tot een overreactie van het lichaam te leiden. Er is geen bewijs gevonden voor zo'n effect en het hoeft dus ook niet in de bijsluiters van de vaccins te staan, zegt de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.

De organisatie deed onderzoek naar het zogeheten multisystem inflammatory syndrome (MIS). Daarbij ontstaan op meerdere plekken in het lichaam tegelijk ontstekingen, bijvoorbeeld bij het hart, de longen, bloedvaten, nieren, ingewanden, hersenen, huid of ogen. Als dat gebeurt, kunnen mensen bijvoorbeeld last krijgen van diarree, hoge koorts, overgeven, maagpijn, hoofdpijn, rode ogen en snelle ademhaling. Het is bekend dat dit kan gebeuren bij een coronabesmetting. Dit is zeldzaam, maar het kan levensgevaarlijk worden.

Het veiligheidscomité van het EMA, de PRAC, concludeert dat er "momenteel onvoldoende bewijs is" voor een verband tussen de coronavaccins en die klachten, maar roept artsen op om de klachten te blijven melden.

Het EMA heeft vaccinfabrikanten Pfizer/BioNTech en Moderna ook gevraagd om meer informatie over mogelijke ontstekingen aan het hart na vaccinatie. Deze aandoeningen, myocarditis en pericarditis, staan in de bijsluiters genoemd als mogelijke bijwerkingen. Verder buigt het EMA zich over een andere mogelijke bijwerking van het Moderna-vaccin. Tot nu toe zijn zes gevallen bekend waarin mensen na vaccinatie last kregen van lekkende haarvaten. Dat kan leiden tot zwellingen en een lage bloeddruk. "Op dit moment is het nog niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is tussen de inenting en de meldingen", aldus de toezichthouder.

Meer uit Gezond

Vakbond: ziekenhuismedewerkers staken half april opnieuw

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw hun werk neer en draaien dan een zondagsdienst. Ook revalidatiecentra doen mee met de staking, kondigt vakbond FNV dinsdag aan. Een zondagsdienst houdt in dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat.

1 dag geleden
Analyse: ons land slecht voorbereid op voortgang biotechnologie

DEN HAAG (ANP) - Nederland is onvoldoende voorbereid op de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie en laat kansen liggen om er optimaal van te profiteren. Dat zeggen de Gezondheidsraad en de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) in hun Trendanalyse biotechnologie 2023. Deze situatie is jammer, want biotechnologie kan ons een hoop brengen op gebieden als gezondheid en verduurzaming van de voedselproductie. De technologie kan echter ook grote vraagstukken opleveren over de gevolgen voor mens en milieu, waarschuwen de organisaties. Daar moeten we dus eveneens naar kijken, want het gebruik van alle nieuwe mogelijkheden moet wel verantwoord blijven.

1 dag geleden
RIVM: daling van aantal coronavirusdeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn begin vorige week minder deeltjes van het coronavirus teruggevonden dan een week eerder. Ook meldden minder mensen via de zogeheten Infectieradar dat ze last hadden van verkoudheidsklachten, signaleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden
UMC Utrecht: hersenen pas langzamer na de dertig

UTRECHT (ANP) - De hersenen worden pas langzamer als de mens in de dertig is, niet zoals eerder gedacht al bij twintigers. Dat zegt UMC Utrecht op basis van recent onderzoek in samenwerking met een Amerikaanse kliniek. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

1 dag geleden
Burgemeesters willen betrokken worden bij hervorming acute zorg

DEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVandaag.

1 dag geleden
FC Groningen past organisatiemodel aan en promoveert Langeler

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.

2 dagen geleden
Artsen beginnen TikTokaccount tegen vapevideo's

AMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.

2 dagen geleden