Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EMA-bestuurder: verband tussen vaccin AstraZeneca en trombose

EMA-bestuurder: verband tussen vaccin AstraZeneca en trombose

AMSTERDAM (ANP) - Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Maar de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico's, zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dinsdag in Italiaanse media.

"Er is een verband met het vaccin. Maar wat deze reactie veroorzaakt, dat weten we nog niet", zegt Cavaleri. Het is nog niet duidelijk of het aan het vaccin van AstraZeneca zelf ligt, of aan het soort vaccin, maar volgens Cavaleri blijft het zo dat de zeldzame combinatie van klachten "onder jonge gevaccineerden vaker voorkomt dan we zouden verwachten. Dat moeten we zeggen".

Het EMA, de Europese toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen, praat de komende dagen over het vaccin van AstraZeneca. Mogelijk komt een veiligheidscommissie van de organisatie woensdag met een oordeel. Tot nu toe zei het EMA dat een verband niet was aangetoond, maar ook nog niet kon worden uitgesloten.

Enkele tientallen mensen in Europa hebben na toediening van het vaccin van AstraZeneca last gekregen van de combinatie van trombose en trombocytopenie. In Nederland zijn vijf meldingen bekend. Bij drie van hen kwamen de bloedpropjes bij de longen terecht. Een vrouw is aan zo'n embolie overleden. Een andere vrouw kreeg ook een hersenbloeding. Die klachten ontstonden ongeveer een week na vaccinatie met AstraZeneca. Vanwege de potentiële bijwerkingen besloot de Nederlandse overheid om het vaccin voorlopig alleen nog toe te dienen aan mensen van 60 jaar en ouder. Bij hen zou de kans op die klachten veel kleiner zijn. De prikpauze geldt in elk geval tot en met woensdag.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Britten schrappen alle landen van 'rode' coronalijst

LONDEN (ANP) - Op de 'rode lijst' van landen vanwaar reizigers die het Verenigd Koninkrijk inreizen in quarantaine moeten, staat geen enkel land of territorium meer. Volgens SkyNews hebben de autoriteiten de laatste zeven landen, allemaal in Latijns-Amerika, geschrapt. De lijst blijft echter als categorie wel bestaan.

1 uur geleden
Polen geschrapt als lid Europees rechtspraaknetwerk

BRUSSEL (ANP) - Polen wordt geschrapt als lid van het het Europese Netwerk voor Raden van de Rechtspraak (ENCJ). De Poolse raad voldoet niet meer aan de eisen die aan het lidmaatschap worden gesteld, zoals onafhankelijkheid van de zittende regering.

4 uur geleden
Brussel: geen coronamiljarden voor Polen als tuchtcollege blijft

BRUSSEL (ANP) - Als Polen zijn nieuwe tuchtsysteem voor rechters niet laat vallen, kan het land de tientallen miljarden euro's uit het coronaherstelfonds van de Europese Unie vergeten. Dat is een harde voorwaarde, maakt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie duidelijk.

5 uur geleden
Advocaat WikiLeaks-oprichter Assange hamert op slechte gezondheid

LONDEN (ANP/AFP) - De verdediging van de in Londen gevangen zittende WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft herhaald dat zijn mentale gezondheidstoestand niet toestaat dat hij naar de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. Begin dit jaar wees een Engelse rechter het uitleveringsverzoek van de VS af, omdat de omstandigheden in Amerikaanse gevangenissen zouden kunnen leiden tot zelfmoordpogingen volgens psychiaters van Assange.

6 uur geleden
Moskou gaat in lockdown vanwege toename coronabesmettingen

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou is begonnen aan zijn strengste lockdown in ruim een jaar. Het dagelijks leven wordt deels aan banden gelegd, omdat er steeds meer coronabesmettingen zijn en ziekenhuizen daardoor te maken hebben met een grote instroom aan coronapatiënten.

6 uur geleden
Scholz gaat met Merkel mee naar G20-top

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel neemt volgens bronnen haar waarschijnlijke opvolger Olaf Scholz mee naar de G20-top die komend weekend in Rome wordt gehouden. Scholz is minister van Financiën in het huidige Duitse kabinet.

7 uur geleden
EU-coronabewijs ook geldig in Verenigd Koninkrijk

BRUSSEL (ANP) - Ook het Verenigd Koninkrijk erkent voortaan het Europese coronacertificaat. Nederlanders en andere EU-burgers met zo'n pas kunnen daardoor eenvoudiger naar het voormalige EU-land reizen. De EU accepteert op haar beurt het Britse coronabewijs.

7 uur geleden