Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EMA-bestuurder: verband tussen vaccin AstraZeneca en trombose

EMA-bestuurder: verband tussen vaccin AstraZeneca en trombose

AMSTERDAM (ANP) - Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Maar de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico's, zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dinsdag in Italiaanse media.

"Er is een verband met het vaccin. Maar wat deze reactie veroorzaakt, dat weten we nog niet", zegt Cavaleri. Het is nog niet duidelijk of het aan het vaccin van AstraZeneca zelf ligt, of aan het soort vaccin, maar volgens Cavaleri blijft het zo dat de zeldzame combinatie van klachten "onder jonge gevaccineerden vaker voorkomt dan we zouden verwachten. Dat moeten we zeggen".

Het EMA, de Europese toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen, praat de komende dagen over het vaccin van AstraZeneca. Mogelijk komt een veiligheidscommissie van de organisatie woensdag met een oordeel. Tot nu toe zei het EMA dat een verband niet was aangetoond, maar ook nog niet kon worden uitgesloten.

Enkele tientallen mensen in Europa hebben na toediening van het vaccin van AstraZeneca last gekregen van de combinatie van trombose en trombocytopenie. In Nederland zijn vijf meldingen bekend. Bij drie van hen kwamen de bloedpropjes bij de longen terecht. Een vrouw is aan zo'n embolie overleden. Een andere vrouw kreeg ook een hersenbloeding. Die klachten ontstonden ongeveer een week na vaccinatie met AstraZeneca. Vanwege de potentiële bijwerkingen besloot de Nederlandse overheid om het vaccin voorlopig alleen nog toe te dienen aan mensen van 60 jaar en ouder. Bij hen zou de kans op die klachten veel kleiner zijn. De prikpauze geldt in elk geval tot en met woensdag.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Nog twee gebieden in China melden Covid-uitbraken

BEIJING (ANP) - China's ergste uitbraak van coronabesmettingen in maanden heeft zich naar twee andere delen van het land verspreid, meldden lokale gezondheidsautoriteiten zaterdag. Het gaat om 55 nieuwe besmettingen in de provincie Fujian en de regio Chongqing. Eerder werden in vier andere provincies en in hoofdstad Beijing al uitbraken van de Delta-variant gemeld.

2 uur geleden
Zeven Koerdische familieleden gedood bij aanslag in Turkije

ANKARRA (ANP) - Zeven leden van dezelfde Koerdische familie zijn vrijdag gedood in Konya, in centraal Turkije, toen gewapende aanvallers hun huis in brand probeerden te steken, melden Turkse media. Volgens mensenrechtenactivisten was het een racistische aanslag.

5 uur geleden
VS leggen Cuba nieuwe sancties op, dreigen met meer sancties

WASHINGTON (ANP) - De VS hebben Cuba vrijdag nieuwe sancties opgelegd vanwege het onderdrukken van anti-regeringsdemonstraties eerder deze maand. President Joe Biden waarschuwde dat extra strafmaatregelen in het verschiet liggen als het land geen ingrijpende hervormingen doorvoert. "Er zal meer volgen tenzij er een drastische verandering komt in Cuba, wat ik niet verwacht", zei Biden op een persconferentie vanwege een bijeenkomst met Cubaans-Amerikaanse leiders in het Witte Huis.

6 uur geleden
VS hervatten deportatievluchten naar Midden-Amerikaanse landen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn vrijdag begonnen met het per vliegtuig deporteren van migranten naar Midden-Amerikaanse landen, waaronder Guatemala, El Salvador en Honduras. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid wilde niet zeggen om hoeveel mensen het ging. De versnelde deportaties gebeurden voor het laatst onder de regering-Trump, waarbinnen ze bekend stonden als 'no-doc flights'.

7 uur geleden
Gouverneur Florida maakt einde aan mondkapjesplicht op scholen

TALLAHASSEE (ANP) - De gouverneur van de Amerikaanse staat Florida, Ron DeSantis, heeft vrijdag een decreet uitgevaardigd dat de mondkapjesplicht in de scholen van de staat blokkeert. DeSantis zei in een toespraak dat ouders zelf het recht moeten hebben om te beslissen of hun kinderen een mondkapje moeten dragen.

8 uur geleden
Sicilië kampt met natuurbranden, vliegverkeer stilgelegd

CATANIA (ANP/DPA) - Het Italiaanse eiland Sicilië kampt met talrijke natuurbranden. Het vliegverkeer van de bij toeristen populaire luchthaven bij Catania werd tijdelijk stilgelegd.

9 uur geleden
Justitie: Trumps belastingaangiften moeten naar het parlement

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie oordeelt dat de belastingdienst de belastingaangiften van oud-president Donald Trump moet overhandigen aan het parlement (Congres). Dat is een stap waar Trump zich lange tijd tegen heeft verzet.

11 uur geleden