Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EMA adviseert goedkeuring coronamedicijn van AstraZeneca

EMA adviseert goedkeuring coronamedicijn van AstraZeneca

AMSTERDAM (ANP) - Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) adviseert lidstaten om het coronamedicijn van AstraZeneca goed te keuren. Volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar kunnen dan het middel, bekend onder de naam Evusheld of AZD7442, toegediend krijgen met twee injecties die de werkzame stoffen bevatten.

Farmaceut AstraZeneca stelde eerder dat het middel de kans op coronaklachten of overlijden door Covid-19 verkleint, zowel wanneer het preventief genomen wordt als binnen drie dagen nadat mensen symptomen krijgen. Uit een studie zou blijken dat Evusheld de kans op Covid-19 met 77 procent kan verlagen. Deze data heeft het EMA beoordeeld voordat het middel is geautoriseerd.

Het product is dus veilig om te gebruiken, oordeelt het EMA. De bijwerkingen zijn over het algemeen mild. Wel is het onderzoek naar Evusheld gedaan voordat de omikronvariant dominant werd. Een aantal studies in het laboratorium tonen aan dat het middel minder effectief is tegen deze variant, aldus EMA. Daarom kijkt het geneesmiddelenbureau of de dosis misschien aangepast moet worden.

Evusheld bestaat uit twee zogeheten monoklonale antilichamen. Dit zijn antistoffen die in het laboratorium zijn nagemaakt op basis van stoffen die zijn verkregen met behulp van herstellende coronapatiƫnten. De stoffen moeten zich hechten aan de spike-eiwitten van het coronavirus, oftewel de stekeltjes op het virus. Als dit gebeurt, kan het virus geen cellen meer binnendringen om zich te vermenigvuldigen en dus niet de ziekte Covid-19 veroorzaken.

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

1 dag geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiƫnten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

2 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

2 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

2 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

2 dagen geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

3 dagen geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

3 dagen geleden