Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Elon Musk haalt Bill Gates in als één na rijkste man ter wereld

Elon Musk haalt Bill Gates in als één na rijkste man ter wereld

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk, topman van onder meer Tesla en SpaceX, kan zich sinds maandag rijker noemen dan Microsoft-oprichter en weldoener Bill Gates. Het fortuin van de 49-jarige Musk steeg door de stijgende aandelenprijs van Tesla met 7,2 miljard dollar (ongeveer 6,1 miljard euro) naar een totaal van 127,9 miljard dollar (108 miljard euro).

Musk heeft zijn vermogen dit jaar al zien stijgen met 100,3 miljard dollar en is daarmee de snelste stijger op de miljardairsindex van Bloomberg, een ranglijst met de 500 rijkste personen ter wereld. In januari stond hij nog op de 35e plaats. Zijn snelle stijging op de ranglijst heeft Musk grotendeels te danken aan Tesla, waarvan de totale waarde momenteel zo'n 500 miljard euro bedraagt. Zo'n 75 procent van Musks netto vermogen bestaat uit Tesla-aandelen, die ongeveer vier keer zoveel waard zijn als zijn aandeel in ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Het is de tweede keer in acht jaar dat de puissant rijke techondernemer en filantroop Bill Gates lager dan de tweede plaats staat op de Bloomberg-ranglijst. Gates stond jarenlang bovenaan de lijst, tot Amazon-oprichter Jeff Bezos in 2017 een groter fortuin vergaarde. Gates' fortuin van 127,7 miljard dollar zou echter veel groter zijn als hij en zijn echtgenote Melinda niet veel doneerden aan goede doelen. Sinds 2006 hebben zij meer dan 27 miljard dollar in de Bill & Melinda Gates Foundation gestoken.

Lucratief jaar

Gates en Musk steken elkaar niet alleen in de omvang van hun vermogen naar de kroon. Musk schreef op Twitter onder meer dat Gates "geen flauw benul" heeft van elektrische trucks. Ook over de coronapandemie hebben de miljardairs al verbaal de degens gekruist. Gates, wiens stichting flink heeft gedoneerd voor vaccinonderzoek, heeft zijn bezorgdheid geuit over Musks verdachtmakingen omtrent coronastatistieken en de complottheorieën die Musk heeft verspreid.

2020 is vooralsnog een lucratief jaar geweest voor de superrijken. Ondanks de pandemie en een wereldwijde golf van ontslagen, die vooral de werkende mensen en de armen in de wereld treft, zijn de personen op de Bloomberg miljardairsindex 23 procent rijker geworden sinds het jaar begon, zo'n 1,3 biljoen dollar (ongeveer 1097 miljard euro).

Meer uit Financieel

Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

30 minuten geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

1 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

1 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

2 uur geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

3 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street en nadert beurswaarde 3 biljoen

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Apple ging maandag licht omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het Amerikaanse techconcern. Volgens geruchten zal Apple een eigen virtualrealitybril (VR) presteren, een product waar de iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe product van het concern worden sinds de Apple Watch in 2014.

3 uur geleden
Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

4 uur geleden