Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Elke Belg mag nu met vijf mensen knuffelen buiten het gezin

Elke Belg mag nu met vijf mensen knuffelen buiten het gezin

BRUSSEL (ANP) - Elke Belg mag vanwege het coronavirus nu maximaal vijf "nauwe contacten" buiten de gezinssituatie aanhouden. "Met hen mag u knuffelen, een glas drinken, eten", zei premier Sophie Wilmès op een persconferentie na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Het gaat om fysiek dichtbij contact met iemand die geen huisgenoot is, voor langer dan 15 minuten, zonder afstand van 1,5 meter en zonder mondkapje. Daarmee stapt België af van de "bubbel van vijf personen" voor één huishouden of gezin.

De Veiligheidsraad, die bestaat uit federale en regionale leiders, virologen en andere experts, was woensdag bijeen naar aanleiding van de stijgende coronacijfers in het land. Toch werd een aantal maatregelen versoepeld. "Het leven moet weer op gang komen, op een aangepaste manier. Het virus is niet weg", aldus Wilmès.

Vanaf 1 oktober is het niet langer verplicht om buiten een mondkapje te dragen, behalve op drukke plaatsen en op plekken waar een afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden. In het openbaar vervoer, in winkels en in bioscoopzalen blijft het dragen van een mondkapje in België verplicht.

Privéfeestjes

Als veilige afstand kan worden gehouden en anders een mondkapje wordt gedragen mogen de inwoners van België "iedereen" zien, maar wel met maximaal tien tegelijk. Dat geldt ook voor privéfeestjes. België schrapt het maximum op het aantal gasten op professioneel georganiseerde evenementen zoals een huwelijk of begrafenis, maar dezelfde regels blijven geldig als in de horeca. Dat betekent een verplicht mondkapje tijdens bewegingen, dus op weg naar een stoel of tafel, of naar het toilet. Er mogen niet meer dan tien personen aan een tafel zitten en dansen blijft taboe.

Er komt per 1 oktober ook een nieuw quarantainesysteem. De isolatieperiode bij coronasymptomen wordt van veertien naar zeven dagen teruggebracht. Alleen als een test op de vijfde dag positief is moeten er nog zeven dagen aan vast worden geplakt.

Meer uit Buitenland

Zelensky neemt Biden verspreking niet kwalijk

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky neemt het zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden niet kwalijk dat hij hem per ongeluk voorstelde als de Russische president Vladimir Poetin. Deze fout kan als vergeten worden beschouwd gezien alle steun die de Verenigde Staten aan Oekraïne hebben gegeven, aldus Zelensky.

30 minuten geleden
Ministerie Gaza: 71 doden en 289 gewonden door Israëlische aanval

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Zeker 71 Palestijnen zijn omgekomen door een Israëlische aanval bij Khan Younis, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Daarnaast zouden nog eens 289 anderen verwondingen hebben opgelopen.

2 uur geleden
Hamas over dodelijke aanval Al Mawasi: ernstige escalatie

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Een hoge Hamasfunctionaris omschrijft de aanval op Al Mawasi in de Gazastrook als een "ernstige escalatie" van de oorlog. Volgens hem toont de aanval bovendien aan dat Israël niet geïnteresseerd is in het bereiken van een overeenkomst over een staakt-het-vuren.

3 uur geleden
Prinses Catherine zondag aanwezig bij herenfinale Wimbledon

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine woont zondag op Wimbledon de finale van het mannenenkelspel bij, meldt Kensington Palace. Dit wordt haar tweede publieke optreden sinds ze wordt behandeld voor kanker.

3 uur geleden
Palestijnse media: tientallen doden bij aanval op Al Mawasi

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Bij een Israëlische aanval op Al Mawasi in de Gazastrook zijn tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen, melden Palestijnse media. Dit gebied is door Israël aangemerkt als humanitaire zone voor vluchtelingen.

3 uur geleden
Bijna 35 jaar cel voor moord op presidentskandidaat Ecuador

QUITO (ANP/AFP) - In Ecuador zijn celstraffen tot bijna 35 jaar opgelegd voor de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio. De voormalige journalist werd vorig jaar kort voor de verkiezingen doodgeschoten.

5 uur geleden
SpaceX-raket blijft aan de grond na mislukte lancering

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft vrijdag besloten de Falcon 9-raket van SpaceX aan de grond te houden. Dit nadat een raket van dit type bij een lancering in de ruimte uiteen brak waardoor een lading satellieten voor Starlink in een verkeerde baan om de aarde terechtkwam. Het is de eerste mislukte lancering in zeven jaar van dit type raket van het bedrijf van Elon Musk.

8 uur geleden