Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Elk jaar 35.000 Europese doden door ongevoeligheid voor medicatie

Elk jaar 35.000 Europese doden door ongevoeligheid voor medicatie

STOCKHOLM (ANP) - Jaarlijks overlijden meer dan 35.000 mensen in Europa aan een infectie met een ziekteverwekker die niet meer reageert op medicatie, zo schat de Europese gezondheidsdienst ECDC in. Volgens de dienst stijgt het aantal doden als gevolg van ziekteverwekkers zoals bacteriën die resistent zijn voor medicatie.

Wie een infectie met bijvoorbeeld een bacterie oploopt, kan worden behandeld met antibiotica. Als een bacterie ongevoelig (resistent) wordt voor antibiotica, dan kunnen de antibiotica de bacterie niet meer doden of afremmen. Dat maakt de infectie dus moeilijker te verhelpen. Resistentie kan ontstaan als antibiotica te veel of verkeerd worden gebruikt. De bacterie gaat zichzelf er dan tegen beschermen.

ECDC maakte de schatting van het aantal sterfgevallen als gevolg van infecties met onder meer resistente bacteriën en schimmels op basis van gegevens over de periode tussen 2016 en 2020. Hoewel het totale gebruik van medicatie tegen dit soort ziekteverwekkers met bijna een kwart daalde tussen 2012 en 2021, nam de toediening van bepaalde typen antibiotica (medicatie tegen bacteriën) juist toe. ECDC pleit voor zuiniger gebruik van onder andere antibiotica, om zo te voorkomen dat nog meer van die geneesmiddelen onbruikbaar worden.

Resistentie van ziekteverwekkers tegen bepaalde medicatie komt volgens ECDC meer voor in het zuiden van Europa dan in het noorden. In Nederland mogen alleen huisartsen een middel als antibiotica voorschrijven, in tegenstelling tot in sommige andere Europese landen. Daar zijn antibiotica zonder recept te koop. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde deze zomer dat de ongevoeligheid van bacteriën voor antibiotica in Nederland vorig jaar niet was toegenomen.

Meer uit Buitenland

Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

3 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

3 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

6 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

7 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

8 uur geleden
President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

9 uur geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

9 uur geleden