Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Elizabeth voelt 'enorme leegte' na dood echtgenoot Philip

Elizabeth voelt 'enorme leegte' na dood echtgenoot Philip

LONDEN (ANP) - De Britse koningin Elizabeth voelt een "enorme leegte" na de dood van haar echtgenoot prins Philip, die vrijdag op 99-jarige leeftijd overleed. Haar zoon prins Andrew heeft dat zondag in een televisie-interview laten weten. Andrew, het derde kind van Elizabeth en Philip, zei dat het Verenigd Koninkrijk zo ongeveer de "grootvader van de natie" heeft verloren.

Ook op de derde dag van nationale rouw komen veel Britten naar de koninklijke paleizen om bloemen te leggen. Kerkelijke leiders en politici betuigden steun aan de 94-jarige weduwe Elizabeth, 's werelds oudste en langstzittende monarch.

Kerkdiensten in het Verenigd Koninkrijk werden opgedragen aan prins Philip. De aartsbisschop van Canterbury, de hoogste Anglicaanse geestelijke, ging voor in een gebed voor degenen voor wie de dood van Philip "een groot gat in hun levens" heeft gemaakt.

Nimrod

In de kathedraal van Canterbury werd het muziekstuk Nimrod van componist Edward Elgar gespeeld, een stuk dat vaak te horen is bij Britse uitvaartdiensten en jaarlijks wordt gespeeld tijdens de Britse dodenherdenking.

Oud-premier John Major zei dat hij hoopt dat koningin Elizabeth de tijd en de ruimte krijgt die zij nodig heeft om te rouwen om het verlies van Philip, die 73 jaar lang nauwelijks van haar zijde week. "Ik hoop dat ze een beetje de ruimte krijgt, en een beetje de vrijheid om te rouwen zoals iedereen zou doen na het verlies van een echtgenoot", zei Major in een interview met de BBC. "Hij was de persoon die er altijd voor haar was. Hij was degene die ze in vertrouwen kon nemen", aldus de ex-regeringsleider.

Voorbeeld

Prinses Anne reageerde ook op de dood van haar vader. "Je weet dat het gaat gebeuren maar je bent er eigenlijk nooit klaar voor", zegt ze in een verklaring die door Buckingham Palace is verspreid.

"Mijn vader was mijn leraar, supporter en mijn criticus, maar vooral een voorbeeld om alles uit het leven te halen en je dienstbaar op te stellen. Zijn vermogen om ieder persoon als een individu te behandelen kwam terug in alle organisaties waarbij hij betrokken was."

De 70-jarige Anne nam verschillende taken van Philip over toen hij in 2017 met pensioen ging. "Ik beschouw het als een eer en een voorrecht om gevraagd te zijn in zijn voetsporen te treden en het was een genoegen om hem op de hoogte te houden van alle activiteiten. Ik weet hoeveel hij voor hen betekende, niet alleen in het Verenigd Koninkrijk maar ook in het Gemenebest en de rest van de wereld. We zullen hem missen, maar hij laat een erfenis achter die ons allen kan inspireren."

Meer uit Buitenland

Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

5 minuten geleden
Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

BAKU (ANP/RTR) - Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië. Volgens het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de landen een voorlopig akkoord bereikt over vier delen van hun betwiste grens.

58 minuten geleden
NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

1 uur geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

1 uur geleden
In Nederland gezochte Belgische drugscrimineel opgepakt in Berlijn

BERLIJN (ANP) - Een Belgische topcrimineel die ook in Nederland werd gezocht is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige man stond hoog op de opsporingslijst van Europol.

2 uur geleden
Polen arresteert ook opdrachtgever aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/RTR/AFP) - Polen heeft een Belarus gearresteerd die ervan verdacht wordt opdracht te hebben gegeven voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk gemeld op X.

2 uur geleden
Biden zou nog meer wapens aan Israël willen leveren

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is volgens bronnen van de Wall Street Journal van plan extra wapens ter waarde van een miljard dollar (939 miljoen euro) aan Israël te leveren. Het gaat onder meer om extra munitie voor tanks, gevechtsvoertuigen en mortiergranaten. Volgens functionarissen die de krant sprak gaat het om een wapenleverantie bovenop de militaire miljardenhulp die nu in het Congres (parlement) ter goedkeuring ligt. Het grootste deel van de extra militaire hulp bestaat volgens de bronnen van de krant uit standaard tankmunitie.

3 uur geleden