Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Elektronicaketen BCC failliet verklaard

Elektronicaketen BCC failliet verklaard

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft elektronicaketen BCC failliet verklaard, meldt de rechtbank vrijdag. Donderdag vroegen de curatoren het faillissement aan. De keten had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd.

De elektronicaketen met zo'n zestig vestigingen in Nederland zei eerder te kampen met "aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden". Volgens BCC is de elektronicamarkt in het jaar na corona ingezakt. De oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie, het gedaalde consumentenvertrouwen en de lagere consumentenbestedingen maakten het de elektronicamarkt nog moeilijker. Daarbij stegen de kosten flink voor BCC voor onder meer loon en huur. De keten kon de bedragen niet doorberekenen naar de consument, zoals in andere sectoren wel het geval is, aldus BCC.

Donderdag werd bekend dat de winkels en de webshop voorlopig open blijven ondanks de faillissementsaanvraag. De curatoren willen namelijk een doorstart maken met de keten. Bij het bedrijf werken ruim 1100 mensen.

Gemiste veranderingen

Bij het bekendmaken van het uitstel van betaling vorige week meldde topman Caspar Klinkhamer dat BCC onder "steeds zwaarder wordende druk" stond. De keten had al maatregelen genomen om de financiële positie te verbeteren. Maar ondanks dat "hebben we geconcludeerd dat dit niet voldoende is en we niet op deze manier kunnen doorgaan", zei hij toen.

BCC heeft de veranderingen in de retailwereld van de laatste jaren "compleet gemist", stelde merken- en retaildeskundige Paul Moers vorige week. Het is volgens hem steeds belangrijker geworden om onderscheidend te zijn in de winkelstraat. "Waarom zou ik naar een winkel gaan? Dan wil je toch verrast worden? Anders haal ik het toch gewoon online", zei Moers.

Reactie FNV

Vakbond FNV noemt het in een reactie op het bankroet "triest en schofferend" dat BCC de gestegen loonkosten de schuld geeft van de ondergang van het winkelbedrijf. "De lonen in de winkelstraat zijn zo'n beetje het laagst van heel Nederland", stelt FNV-bestuurster Linda Vermeulen.

Ze wijst er ook op dat een eventuele doorstart slecht uitpakt voor werknemers. Zij zouden bij een reorganisatie namelijk vaak nog wel geld meekrijgen, maar lopen dat nu mis. "Door te kiezen voor een faillissement en een doorstart in plaats van een reorganisatie geeft BCC mensen die jarenlang hard voor ze hebben gewerkt nog eens een hele harde trap na."

Meer uit Financieel

Aantal mensen in de bijstand daalt niet langer

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Mogelijke verzekeraarsfusie zorgt voor beroering op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Een mogelijke grote verzekeraarsfusie heeft woensdag voor beroering gezorgd op Wall Street. De grote Amerikaanse zorgverzekeraars Cigna en Humana zijn volgens verschillende Amerikaanse media namelijk in gesprek over een samensmelting. Beleggers denken dat dit slecht is voor de waardering van hun aandelen en zetten beide concerns behoorlijk lager. Cigna leverde ruim 8 procent aan beurswaarde in en Humana meer dan 5 procent.

3 uur geleden
Europese Commissie wil na coronacrisis meer rechten reiziger

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil reizigers beter beschermen tegen een nieuwe pandemie die de reiswereld lamlegt of andere calamiteiten. Zij wil bijvoorbeeld voorkomen dat vakanties en andere reizen, net als tijdens de coronacrisis, worden geannuleerd zonder dat de reiziger zijn geld kan terugkrijgen.

6 uur geleden
ASR trekt honderden miljoenen uit voor vergoeden woekerpolissen

UTRECHT (ANP) - ASR trekt honderden miljoenen euro's uit voor een nieuwe vergoeding van klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Daarover heeft de verzekeraar een overeenkomst gesloten met claimorganisaties ConsumentenClaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond. Zij hebben ASR beloofd om al hun claimprocedures tegen de onderneming stop te zetten.

7 uur geleden
Beleggers schrikken van nieuwe FDA-waarschuwing bij Philips

AMSTERDAM (ANP) - Philips was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam, maar het aanvankelijk forse koersverlies van het zorgtechnologiebedrijf liep in de loop van de handelsdag wel wat terug. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten. Beleggers schrokken daar erg van, waardoor het aandeel aan het begin van de handelsdag tot ruim 7 procent onderuit ging. Aan het eind van de sessie was het verlies teruggelopen tot een min van 3,7 procent.

7 uur geleden
Basel-comité werkt aan klimaatregels voor banken

BASEL (ANP/AFP) - Banken krijgen waarschijnlijk nieuwe regels opgelegd over de manier waarop ze informatie over klimaatrisico's delen. Het Basel Committee on Banking Supervision, een wereldwijd overlegorgaan voor bankentoezicht, heeft woensdag de eerste aanzet gegeven voor dit soort regels.

7 uur geleden
Automaker GM stijgt op Wall Street na verhoging dividend

NEW YORK (ANP) - General Motors behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant kondigde aan meer dividend te zullen uitkeren en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen om aandeelhouders te belonen. Ook gaf GM weer een winstverwachting af voor het hele jaar. In oktober werd die verwachting nog ingetrokken als gevolg van de wekenlange staking bij het bedrijf. Door de kosten van de staking rekent GM nu wel op een wat lagere jaarwinst dan eerder werd voorzien. Het aandeel steeg desondanks zo'n 10 procent.

9 uur geleden