Elektronicaketen BCC failliet verklaard
AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft elektronicaketen BCC failliet verklaard, meldt de rechtbank vrijdag. Donderdag vroegen de curatoren het faillissement aan. De keten had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd.
De elektronicaketen met zo'n zestig vestigingen in Nederland zei eerder te kampen met "aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden". Volgens BCC is de elektronicamarkt in het jaar na corona ingezakt. De oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie, het gedaalde consumentenvertrouwen en de lagere consumentenbestedingen maakten het de elektronicamarkt nog moeilijker. Daarbij stegen de kosten flink voor BCC voor onder meer loon en huur. De keten kon de bedragen niet doorberekenen naar de consument, zoals in andere sectoren wel het geval is, aldus BCC.
Donderdag werd bekend dat de winkels en de webshop voorlopig open blijven ondanks de faillissementsaanvraag. De curatoren willen namelijk een doorstart maken met de keten. Bij het bedrijf werken ruim 1100 mensen.
Gemiste veranderingen
Bij het bekendmaken van het uitstel van betaling vorige week meldde topman Caspar Klinkhamer dat BCC onder "steeds zwaarder wordende druk" stond. De keten had al maatregelen genomen om de financiële positie te verbeteren. Maar ondanks dat "hebben we geconcludeerd dat dit niet voldoende is en we niet op deze manier kunnen doorgaan", zei hij toen.
BCC heeft de veranderingen in de retailwereld van de laatste jaren "compleet gemist", stelde merken- en retaildeskundige Paul Moers vorige week. Het is volgens hem steeds belangrijker geworden om onderscheidend te zijn in de winkelstraat. "Waarom zou ik naar een winkel gaan? Dan wil je toch verrast worden? Anders haal ik het toch gewoon online", zei Moers.
Reactie FNV
Vakbond FNV noemt het in een reactie op het bankroet "triest en schofferend" dat BCC de gestegen loonkosten de schuld geeft van de ondergang van het winkelbedrijf. "De lonen in de winkelstraat zijn zo'n beetje het laagst van heel Nederland", stelt FNV-bestuurster Linda Vermeulen.
Ze wijst er ook op dat een eventuele doorstart slecht uitpakt voor werknemers. Zij zouden bij een reorganisatie namelijk vaak nog wel geld meekrijgen, maar lopen dat nu mis. "Door te kiezen voor een faillissement en een doorstart in plaats van een reorganisatie geeft BCC mensen die jarenlang hard voor ze hebben gewerkt nog eens een hele harde trap na."
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - KPN behoorde dinsdag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak. Analisten van de Britse bank Barclays haalden het telecomconcern van de kooplijst af. Het aandeel verloor 0,8 procent. Bij de middelgrote bedrijven daalde Aalberts 0,6 procent. De industrieel toeleverancier presenteerde voorafgaand aan zijn beleggersdag nieuwe doelstellingen. Zo wil het bedrijf in 2030 een omzet van meer dan 4,5 miljard euro realiseren. Daarnaast ligt Aalberts op schema om de doelen voor 2026 te behalen. Ook wil het bedrijf meer activiteiten afstoten en zijn positie in Noord-Amerika en Zuidoost-Azië versterken met overnames.
5 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Heineken heeft een akkoord bereikt met de vakbonden over een nieuwe cao, na stakingen in onder meer de bierbrouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch. Het onderhandelingsresultaat tussen Heineken en FNV, CNV en MHP/De Unie zal nu worden voorgelegd aan de leden om over te stemmen.
8 minuten geledenZAANDAM (ANP) - Meer dan een derde van de ondernemers (34 procent) verwacht problemen met hun bedrijfsvoering door de invoering van zero-emissiezones in veertien grote steden volgend jaar, komt naar voren uit een onderzoek van leaseconcern Ayvens. Dit is het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam. Het onderzoek is uitgevoerd onder ongeveer vierhonderd ondernemers en bedrijven.
9 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Kleine Nederlandse bedrijven hebben mogelijk de handelssancties tegen Rusland omzeild door meer te exporteren naar landen die nog wel handel drijven met Rusland. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Rijksuniversiteit Groningen is er een sterke toename te zien van de Nederlandse export naar landen met een "verhoogd risico op sanctieomzeiling". Het gaat dan om Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Servië, Turkije en Turkmenistan.
39 minuten geledenROSMALEN (ANP) - Heijmans heeft opdracht gekregen voor de bouw van ongeveer 700 huurappartementen in de provincie Limburg. De deal levert het beursgenoteerde bouwbedrijf een omzet op van 130 miljoen euro, werd dinsdag bekend.
56 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar KPN. Analisten van de Britse bank Barclays haalden het telecomconcern van de kooplijst af. Ook Aalberts staat in de belangstelling. De industrieel toeleverancier presenteerde voorafgaand aan zijn beleggersdag nieuwe doelstellingen. Zo wil het bedrijf in 2030 een omzet van meer dan 4,5 miljard euro realiseren. Daarnaast ligt Aalberts op schema om de doelen voor 2026 te behalen. Ook wil het bedrijf meer activiteiten afstoten en zijn positie in Noord-Amerika en Zuidoost-Azië versterken met overnames.
57 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.
2 uur geleden