Elektrocutierisico brandweer bij ongeval met e-voertuig klein
ARNHEM (ANP) - Het risico op elektrocutie voor brandweerlieden bij een ongeval met een elektrisch voertuig is uitermate klein. Dankzij de bestaande veiligheidssystemen in het voertuig is de kans op een elektrische schok zeer gering. In het zeer zeldzame geval dat bij een ongeval die systemen falen, bieden de persoonlijke beschermingsmiddelen van de brandweer voldoende bescherming, meldt Brandweer Nederland vrijdag na onderzoek.
Het onderzoek werd uitgevoerd door de Brandweeracademie, deskundigen uit een aantal veiligheidsregio's en onderzoeksinstituut DNV GL. Binnen de brandweer was er al langere tijd discussie over het risico op een elektrische schok of elektrocutiegevaar bij een ongeval met een elektrisch voertuig.
Ook waren er vragen over of het mogelijk is om te meten of er spanning op de carrosserie staat. De locaties op een voertuig om de spanning te kunnen meten, wisselen per type voertuig en per ongeval, zo blijkt. De Brandweeracademie adviseert daarom om niet de spanning te meten aan elektrische voertuigen die betrokken zijn geweest bij een ongeval. De kans op schijnveiligheid zou te groot zijn.
Meer uit Binnenland
LEENDE (ANP) - Voor de derde keer in minder dan twee maanden is in de Strijperstraat in het Noord-Brabantse Leende een explosie geweest. Niemand raakte gewond, er is enkel schade aan de garagedeur van een woning, meldt de politie.
3 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - De politie heeft dinsdag in het tv-programma Opsporing Verzocht beelden getoond van twaalf verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de gewelddadigheden in Amsterdam rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Van hen zijn eerder al geblurde beelden gedeeld, evenals van drie anderen, maar die zijn al aangehouden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Huis voor Klokkenluiders mag voorlopig geen boetes uitdelen aan werkgevers die klokkenluiders het leven zuur maken. Een regel waar die mogelijkheid in staat, blijft nog buiten werking omdat die juridisch niet deugt, zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) dinsdag in een commissiedebat. De minister bereidt een nieuwe wet voor, maar die kan naar haar verwachting pas in 2026 of 2027 van kracht worden.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Zuid-Korea moeten wegblijven van onder meer demonstraties, het parlementsgebouw en de presidentiële woning. Dat adviseert de Nederlandse ambassade in Seoul in een e-mail aan Nederlanders ter plaatse. In het land is de militaire noodtoestand uitgeroepen.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Nederlandse Ombudsman Reinier van Zutphen maakt goede kans om de nieuwe Europese Ombudsman te worden, schat hij zelf in. Dinsdag werd hij door het Europees Parlement onderworpen aan een hoorzitting, waarin hem werd gevraagd naar zijn opvattingen en ideeën over de functie van ombudsman. Na afloop van de hoorzitting zei Van Zutphen dat zijn kans er "in ieder geval niet minder" op is geworden.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Dat het regime in Syrië door tegenstanders wordt teruggedrongen, daar kan buitenlandminister Caspar Veldkamp niet rouwig om zijn. Maar dat het juist jihadisten zijn die nu de overhand lijken te hebben, baart hem wel "buitengewoon veel zorgen".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor Nederlanders die zich momenteel in Zuid-Korea bevinden lijkt er geen direct gevaar te zijn. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, maar met de kanttekening dat nog veel onduidelijk is over wat zich in het land afspeelt. De president heeft er de militaire noodtoestand uitgeroepen.
10 uur geleden