
Elektrocutierisico brandweer bij ongeval met e-voertuig klein
ARNHEM (ANP) - Het risico op elektrocutie voor brandweerlieden bij een ongeval met een elektrisch voertuig is uitermate klein. Dankzij de bestaande veiligheidssystemen in het voertuig is de kans op een elektrische schok zeer gering. In het zeer zeldzame geval dat bij een ongeval die systemen falen, bieden de persoonlijke beschermingsmiddelen van de brandweer voldoende bescherming, meldt Brandweer Nederland vrijdag na onderzoek.
Het onderzoek werd uitgevoerd door de Brandweeracademie, deskundigen uit een aantal veiligheidsregio's en onderzoeksinstituut DNV GL. Binnen de brandweer was er al langere tijd discussie over het risico op een elektrische schok of elektrocutiegevaar bij een ongeval met een elektrisch voertuig.
Ook waren er vragen over of het mogelijk is om te meten of er spanning op de carrosserie staat. De locaties op een voertuig om de spanning te kunnen meten, wisselen per type voertuig en per ongeval, zo blijkt. De Brandweeracademie adviseert daarom om niet de spanning te meten aan elektrische voertuigen die betrokken zijn geweest bij een ongeval. De kans op schijnveiligheid zou te groot zijn.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad stelt vrijdag officieel de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week vast. Alle gemeenten hebben de stemmen geteld en de uitkomsten doorgegeven, en in tientallen gemeenten zijn de afgelopen dagen hertellingen geweest.
3 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.
17 minuten geledenBOXTEL (ANP) - Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.
5 uur geledenGOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Assen en de provincie Limburg houden een opvanglocatie voor asielzoekers langer open. In de voormalige woonboerderij aan de Graswijk in Assen zijn daardoor tot 1 januari 2025 maximaal 45 plekken beschikbaar. In Maastricht blijft de opvang in 't Lab, een bijgebouw van het provinciehuis, voor veertig vluchtelingen nu tot 1 juli 2024 in gebruik.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk voert vrijdag gesprekken met leiders van de overgebleven vier partijen die in ieder geval één zetel hebben binnengesleept bij de verkiezingen van vorige week. Hij gaat achtereenvolgens in gesprek met Mirjam Bikker (CU), Laurens Dassen (Volt), Joost Eerdmans (JA21) en Chris Stoffer (SGP). DENK staat ook op drie zetels, maar voorman Stephan van Baarle weigert met Plasterk in gesprek te gaan, omdat hij de verkenner als "de boodschapper van extreemrechts" ziet.
8 uur geleden