Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Elektriciteitsproductie bereikte vorig jaar een record

Elektriciteitsproductie bereikte vorig jaar een record

DEN HAAG (ANP) - Nederland produceerde vorig jaar een recordhoeveelheid elektriciteit. Kolencentrales draaiden minder goed, maar dat werd gecompenseerd met elektriciteit uit hernieuwbare energie en in mindere mate gas. Voor het eerst sinds 1981 exporteerde ons land ook meer elektriciteit dan het importeerde. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De elektriciteitsproductie steeg vorig jaar met 1,3 miljard kilowattuur (kWh) naar 119 miljard kWh. Dat is genoeg om 43 miljoen huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien, al zou er dan niets overblijven voor bedrijven en vooral de industrie.

Met name de productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen nam toe, met 40 procent. "De capaciteit voor de winning van elektriciteit uit wind en zon is toegenomen", lichten de statistici toe. "Onder andere door het in productie nemen van een groot windpark op zee en een verdere toename van het aantal zonnepanelen in Nederland." Daarmee werd een daling bij de kolencentrales goeddeels gecompenseerd. Die hadden te maken met technische problemen en hogere kolen- en CO2-prijzen. Gascentrales hadden juist te maken met gunstige marktomstandigheden en produceerden daardoor ook iets meer. De totale elektriciteitsproductie pakte mede daardoor per saldo hoger uit.

Nederland importeert normaal gesproken meer elektriciteit dan het exporteert, maar in 2020 was voor het eerst in bijna veertig jaar het omgekeerde aan de hand. De export van Nederlandse stroom bereikte het hoogste niveau sinds 1976. Zowel in Duitsland als België kwam meer Nederlandse stroom uit het stopcontact, terwijl die landen minder elektriciteit hier naartoe stuurden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Metronetwerk Amsterdam start weer op na storing

AMSTERDAM (ANP) - Het metrosysteem in Amsterdam start weer op, nadat alle lijnen in de stad eerder waren getroffen door een storing. Vervoerbedrijf GVB laat weten dat reizigers nog wel rekening moeten houden met vertraging.

2 uur geleden
Kabinet bekijkt per week of terrassen open kunnen

UTRECHT (ANP) - Het kabinet zegt per week te bekijken of de terrassen open kunnen. "We houden bij wijze van elke dag een vinger aan de pols", zegt minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandag na afloop van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

3 uur geleden
Metronetwerk Amsterdam ligt plat door storing

AMSTERDAM (ANP) - Alle metrolijnen in Amsterdam liggen plat door een storing. Dat meldt vervoerbedrijf GVB. Het gaat om de lijnen 50, 51, 52, 53 en 54.

4 uur geleden
Burgemeesters blijven pleiten voor heropenen terrassen

UTRECHT (ANP) - Hoewel minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) al heeft aangegeven dat de terrassen voorlopig nog niet open mogen, doen burgemeesters in het Veiligheidsberaad maandag toch opnieuw een appèl op het kabinet. Zij geven aan dat in hun gemeentes mensen steeds vaker en massaler de openbare ruimte intrekken en dat dit steeds lastiger is te handhaven.

6 uur geleden
OM eist straffen tegen minderjarige 'pedohunters'

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag werkstraffen en voorwaardelijke jeugddetentie geëist tegen twee minderjarige jongens uit Arnhem en Velp. De twee zouden in oktober vorig jaar betrokken zijn geweest bij zogenoemde 'pedohuntzaken' in Arnhem. In die maand waren er tien van zulke voorvallen in de stad. Bij de laatste pedohuntzaak werd een 73-jarige Arnhemmer op straat zo zwaar mishandeld dat hij aan de gevolgen daarvan overleed.

6 uur geleden
Meerdere ziekenhuizen steunen oproep heropenen terrassen

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de burgemeesters van grote steden om terrassen te heropenen, krijgt bijval van ziekenhuizen. Lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam Universitair Medisch Centra (UMC) Mark Kramer is het eens met hun dringende verzoek om de buitenruimten gereguleerd te heropenen. Eerder liet de bestuursvoorzitter van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis al weten dat hij de oproep van de burgemeesters steunt.

7 uur geleden
Horeca wil snellere vaccinatie om open te kunnen

DEN HAAG (ANP) - De horeca wil dat het kabinet vaart maakt met het vaccineren. Dan kan de horeca sneller helemaal open in plaats van gedeeltelijk, met alleen de terrassen open. Zondag zei het demissionaire kabinet na het Catshuisoverleg dat eventuele versoepelingen pas per 28 april mogelijk zouden zijn, mits de cijfers het toelaten. "Als je enige taak als overheid is het vaccinatiebeleid op orde krijgen en het is aan alle kanten één groot drama, dan kun je erop wachten dat je kunt blijven schuiven met data", zegt horecaondernemer Johan de Vos uit Breda.

8 uur geleden