Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Elektriciteitsnet Liander ook vol in groot deel Lelystad

Elektriciteitsnet Liander ook vol in groot deel Lelystad

AMSTERDAM (ANP) - Het elektriciteitsnet van beheerder Liander raakt op steeds meer plekken vol. In navolging van andere gebieden in Nederland heeft het elektriciteitsnet in een groot deel van Lelystad nu ook de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit.

Liander stelt hard te werken aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet en het ontwikkelen van oplossingen om meer capaciteit te creëren. Pas dan kan de netbeheerder grootverbruikers zoals supermarkten, scholen, kantoren en fabrieken die zich in Lelystad willen vestigen of meer elektriciteit willen, helpen.

Volgens Liander gaan de ontwikkelingen op dit moment zo snel dat de beheerder verwacht dat er op korte termijn op meer plekken in het land schaarste op het elektriciteitsnet ontstaat. In oktober kwamen er in onder meer Friesland, Gelderland en Amsterdam nieuwe knelpunten bij.

Nieuw elektriciteitsstation

De schaarste op het elektriciteitsnet is het gevolg van de snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. Deze ontwikkelingen zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit. Door deze drukte heeft nu ook het elektriciteitsstation Zuiderveld in Lelystad de maximale capaciteit bereikt. Dit heeft echter geen gevolgen voor consumenten en ondernemers in Lelystad die al een contract met Liander hebben.

De definitieve oplossing voor het knelpunt in Lelystad is volgens de beheerder het bouwen van een nieuw elektriciteitsstation, maar dat duurt vijf tot zeven jaar. Wanneer de procedures en de vergunningen voor een locatie zouden kunnen worden versneld, kan een nieuw station mogelijk eerder worden gerealiseerd. Voor de tussenliggende periode is Liander hard op zoek naar tussenoplossingen.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland riepen in september al op dat er snel "onconventionele en creatieve" oplossingen moeten komen voor de problemen bij het aansluiten van bedrijven en woningen op het elektriciteitsnet. Volgens de organisaties is de trage afgifte van vergunningen een van de grootste knelpunten bij het versterken van de stroomnetten. Ze pleiten daarom voor een versnelde procedure met speciaal aangewezen ambtenaren en capaciteit om sneller vergunningen rond energie-infrastructuur te kunnen verlenen.

Meer uit Financieel

Dell flink hoger op Wall Street na sterke vraag AI-servers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht. Het bedrijf profiteerde daarbij van een sterke vraag naar zijn servers voor kunstmatige intelligentie (AI). Ook keert het bedrijf meer dividend uit. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van liefst 30 procent.

35 minuten geleden
Problemen met boekhouding Amerikaans grondstoffenconcern ADM

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse grote handelaar in landbouwproducten Archer-Daniels-Midland (ADM) waarschuwt dat er problemen zijn met de boekhouding van het bedrijf. ADM stelt de publicatie van het jaarverslag uit, laat het bedrijf weten. In januari zette ADM onverwachts de financieel topman van het bedrijf op non-actief in afwachting van de uitkomst van een intern onderzoek.

50 minuten geleden
Italiaanse regering hekelt blokkade EU verkoop ITA aan Lufthansa

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse regering maakt zich grote zorgen over de blokkade die de EU opwerpt tegen de verkoop van een belang in de nationale luchtvaartmaatschappij ITA aan het Duitse Lufthansa. Dat heeft minister van Financiën Giancarlo Giorgetti vrijdag gezegd tegen persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Heijmans-topman roept mensen op: maak niet overal bezwaar tegen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders moeten stoppen met het voortdurend maken van bezwaar tegen bouwprojecten bij hen in de buurt. Die oproep deed topman Ton Hillen van bouwconcern Heijmans tijdens een toelichting op de jaarcijfers. Hij merkt dat de maatschappij steeds individualistischer en harder is geworden. "Maar de woningzoeker staat met lege handen langs de kant."

1 uur geleden
Grote containerrederij CMA CGM vaart weer via Rode Zee

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De grote Franse containerrederij CMA CGM vaart weer via de Rode Zee. De op twee na grootste vervoerder ter wereld zegt per schip te gaan beoordelen of de situatie veilig genoeg is. Het bedrijf had eerder al gezegd dat de Franse marine ondersteuning zou bieden als de schepen de route weer zouden gaan varen.

2 uur geleden
Kredietverstrekker huursector VS in de fout bij risicocontroles

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse bank die veel geld uitleent aan beleggers in commercieel vastgoed, New York Community Bancorp (NYCB), is in de problemen geraakt. Het bedrijf heeft ontdekt dat interne controles op risico's rond kredieten niet op orde zijn. Ook ziet het bedrijf zich genoodzaakt een afschrijving van 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro) te doen op transacties uit het verleden.

2 uur geleden
Jumbo stopt niet met zelfscankassa's om diefstallen, zegt topman

AMSTERDAM (ANP) - Jumbo haalt geen zelfscankassa's weg om het aantal diefstallen in de supermarkten te verminderen, zei topman Ton van Veen vrijdag in een interview met BNR Nieuwsradio. De supermarktketen meldde begin dit jaar dat deels door de komst van zelfscankassa's veel meer wordt gestolen.

2 uur geleden