Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

El Yaakoubi geen captain Excelsior meer na weigeren OneLove-band

El Yaakoubi geen captain Excelsior meer na weigeren OneLove-band

ROTTERDAM (ANP) - Redouan El Yaakoubi is niet langer de aanvoerder van de Rotterdamse voetbalclub Excelsior. Dat besluit is genomen omdat de 27-jarige verdediger eerder deze maand had geweigerd de speciale OneLove-band te dragen. Die aanvoerdersband maakte deel uit van een actie van de KNVB tegen racisme en discriminatie, in welke vorm dan ook.

El Yaakoubi zorgde ook voor ophef door voorafgaand aan de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen SC Cambuur, op zondag 19 maart, niet te poseren met zijn teamgenoten bij een OneLove-banner. Zijn handelen leidde tot veel discussie. "Het niet plaatsnemen achter de grote OneLove-banner tijdens de teamfoto heeft hierbij, zowel intern als extern, voor veel ruis en onbegrip gezorgd en daardoor zijn we voor zowel de club als de speler in een positie terechtgekomen die voor allebei niet wenselijk is", meldt Excelsior in een verklaring.

De club benadrukt dat de ontstane discussie "haaks staat op alle uitgangspunten en kernwaarden die wij als club hanteren en hoog in het vaandel hebben staan". "De OneLove-actie, hoe goed ook bedoeld, heeft zaken op scherp gezet. Mensen tot iets dwingen is nooit de weg", valt te lezen in de verklaring. "Daarom hebben we in het belang van de club, de speler en sportieve doelstelling die we samen hebben, gezamenlijk besloten de aanvoerdersband elders binnen het team te beleggen. Zodat zowel club als speler zich vrij en comfortabel voelt in de rol die zij hebben in de maatschappij. Deze keuze doet niks af aan de belangrijke rol die Redouan als persoon, mens en professional vervult binnen de kleedkamer en op het veld."

Tijd genomen

Excelsior zegt het besluit bewust even voor zich uit te hebben geschoven. De wedstrijd waarin El Yaakoubi weigerde de band te dragen, is al negen dagen geleden. "Afgelopen dagen hebben we heel bewust even afstand van de situatie genomen om niet vanuit emotie of onbegrip te handelen op een onderwerp dat, helaas, zo beladen is. Hierin hebben we de tijd genomen om samen aan tafel te gaan om begrip te creëren voor elkaars standpunten", aldus de club.

Tijdens een eerdere OneLove-campagne dit seizoen speelde El Yaakoubi ook al met een aangepaste aanvoerdersband. Ook Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü weigerde de speciale aanvoerdersband tweemaal te dragen tijdens speelronden waarin aandacht werd gevraagd voor de campagne. Kökcü is wel aanvoerder gebleven bij de koploper van de Eredivisie.

Excelsior staat op de vijftiende plaats. De club uit de wijk Kralingen hervat de competitie zaterdag met een thuiswedstrijd tegen FC Twente (18.45 uur).

Meer uit Voetbal

Scheidsrechter Makkelie opnieuw naar EK

NYON (ANP) - Scheidsrechter Danny Makkelie is komende zomer actief op het Europees kampioenschap in Duitsland. De 41-jarige Nederlander is door de UEFA aangewezen als een van de achttien arbiters.

1 uur geleden
Ultee volgt Brood op als trainer TOP Oss

OSS (ANP) - Sjors Ultee is vanaf komend seizoen trainer van TOP Oss. De 36-jarige voormalige coach van Fortuna Sittard en SC Cambuur volgt bij de Brabanders Ruud Brood op.

1 uur geleden
Dumfries na landstitel met Inter nog niet bezig met toekomst

MILAAN (ANP) - Denzel Dumfries weet nog niet of hij komend seizoen bij Internazionale speelt. De rechtervleugelverdediger, die maandag de Italiaanse landstitel won met zijn club, heeft na dit seizoen nog een contract voor een jaar.

4 uur geleden
Inzaghi: drie jaar met zes prijzen moeilijk voor te stellen

MILAAN (ANP) - Inter-trainer Simone Inzaghi prees na de twintigste landstitel zijn spelers. "Het is een geweldig gevoel, we hebben iets ongelooflijks gedaan", zei de 48-jarige voormalige spits. "In drie jaar hebben we zes prijzen gewonnen en een Champions League-finale gespeeld. Dat is moeilijk voor te stellen."

5 uur geleden
Inter verovert twintigste landstitel na winst in Milanese derby

MILAAN (ANP) - Internazionale heeft vijf speelronden voor het einde de titel in de Serie A al veiliggesteld. De ploeg van trainer Simone Inzaghi veroverde de twintigste landstitel door met 2-1 de stadsderby tegen AC Milan te winnen.

13 uur geleden
Zirkzee helpt Bologna aan zege op AS Roma

ROME (ANP) - Bologna heeft in het Romeinse Stadio Olimpico thuisploeg AS Roma met 3-1 verslagen. Joshua Zirkzee droeg bij aan de zege met een goal en een assist. Bologna verstevigde de vierde plek in de Serie A en heeft een ticket voor de Champions League binnen handbereik. AS Roma behield de vijfde plaats.

16 uur geleden
Oranje-international Timber maakt rentree bij beloften Arsenal

BLACKBURN (ANP) - Jurriën Timber heeft na acht maanden blessureleed zijn rentree gemaakt op het voetbalveld. De 22-jarige Oranje-international begon maandagavond als basisspeler aan de uitwedstrijd van de beloftenploeg van Arsenal bij Blackburn Rovers.

16 uur geleden