Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eksters bedreiging voor wielrenners op WK in Australië

Eksters bedreiging voor wielrenners op WK in Australië

WOLLONGONG (ANP/AFP) - Voor de deelnemers aan de wereldkampioenschappen wielrennen in Australië wacht de komende week dreiging vanuit de lucht. Wollongong, het kuststadje zo'n 80 kilometer onder Sydney waar de WK plaatsvinden, heeft met name in september te maken met zwermen eksters. In de herfst voeren zij ter bescherming van hun kroost nog wel eens aanvallen uit op fietsers die zij als een bedreiging zien. De WK beginnen zondag met de individuele tijdrit voor de vrouwen en de mannen.

"Eksters kunnen behoorlijk territoriaal zijn, zeker als er veel gebeurt in het gebied dat zij als hun terrein beschouwen", vertelde Paul Partland van het lokale dierenziekenhuis aan radiostation Wave FM. "De vogels hebben het vaak gemunt op mensen die alleen zijn en ook op mensen die zich heel snel voortbewegen."

Hoewel de renners een helm dragen, is de dreiging van de vogels met scherpe snavels een zorg. "Een vrij grote vogel kwam heel dichtbij en bleef me maar volgen," vertelde Remco Evenepoel, de Belg die vorige week nog de Ronde van Spanje won, aan cycling.com. "Het was angstaanjagend. Maar dat is Australië blijkbaar. Ik hoop dat het de enige keer is dat het gebeurt." Evenepoel is een van de favorieten in de tijdrit voor de mannen, waar de beslissing zondagochtend rond 9.00 uur (Nederlandse tijd) valt. Eerder zijn de vrouwen aan de beurt.

De Zwitser Stefan Küng onthulde dat een van zijn teamgenoten ook is aangevallen. Australië kent een website om aanvallen van eksters te rapporteren. Dit jaar staan daar al 1492 meldingen op, die in bijna 200 gevallen verwondingen opleverden, meestal lichte. In 2019 overleed een fietser in Wollongong die een ekster probeerde te ontwijken en daarbij zwaar ten val kwam.

Meer uit Sport

Sinner naar achtste finales masterstoernooi Madrid

MADRID (ANP) - Jannik Sinner heeft zich geplaatst voor de achtste finales van het masterstoernooi van Madrid. De als eerste geplaatste tennisser won in twee sets van de Rus Pavel Kotov: 6-2 7-5.

3 uur geleden
Tennisster Swiatek gunt Sorribes Tormo één game in Madrid

MADRID (ANP) - Tennisster Iga Swiatek heeft zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales van het graveltoernooi in Madrid. De Poolse nummer 1 van de wereld gunde haar Spaanse tegenstander Sara Sorribes Tormo slechts één game in de eenzijdige partij, die Swiatek won in twee sets: 6-1 6-0.

5 uur geleden
Nadal overleeft lange driesetter en haalt vierde ronde in Madrid

MADRID (ANP) - Rafael Nadal heeft de vierde ronde bereikt van het masterstoernooi in Madrid. De 37-jarige Spanjaard versloeg na ruim drie uur in de derde ronde op het graveltoernooi in de Spaanse hoofdstad Pedro Cachin uit Argentinië: 6-1 6-7 (5) 6-3.

5 uur geleden
Wielrenster Jackson sprint naar zege in Vuelta

MONCÓFAR (ANP) - Wielrenster Alison Jackson heeft de tweede etappe van de Vuelta d'Espana voor vrouwen op haar naam geschreven. De 35-jarige renster van EF Education-Cannondale won na een rit over ruim 118 kilometer tussen Buñol en Moncófar de sprint van het peloton.

7 uur geleden
Pieterse verdedigt titel bij EK mountainbike in Roemenië

ARNHEM (ANP) - Puck Pieterse verdedigt haar Europese titel bij de EK mountainbike, van 8 tot en met 12 mei in Cheile Gradistei in Roemenië. Bondscoach Gerben de Knegt heeft naast de titelverdedigster bij de elite-vrouwen ook Anne Terpstra en Anne Tauber geselecteerd. Er doen geen elite-mannen mee.

8 uur geleden
Van Poppel moet Bora-hansgrohe aan sprintsucces in Giro helpen

TURIJN (ANP) - Danny van Poppel moet wielerploeg Bora-hansgrohe aan sprintsucces in de Giro d'Italia helpen. De Nederlandse coureur krijgt de voorkeur boven Sam Welsford, de Australiër die na tegenvallende prestaties in de Ronde van Turkije niet is opgenomen in de ploeg.

8 uur geleden
Wielerploeg dsm-firmenich PostNL met sprinter Jakobsen naar Giro

DEVENTER (ANP) - Wielrenner Fabio Jakobsen is een van de speerpunten van dsm-firmenich PostNL voor de aankomende Giro d'Italia. De Nederlanders Julius van den Berg, Gijs Leemreize en Bram Welten zijn eveneens opgenomen in de selectie voor de Ronde van Italië.

9 uur geleden