Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eisen van 4,5 jaar cel voor mislukte bevrijdingspoging Omar L.

Eisen van 4,5 jaar cel voor mislukte bevrijdingspoging Omar L.

ZUTPHEN (ANP) - De officier van justitie eist gevangenisstraffen tot 4,5 jaar tegen twee Franse verdachten die op 19 januari probeerden Omar L. te helpen ontsnappen uit de gevangenis in Zutphen.

Volgens justitie hebben Alberic G. (25) en Bilal L. (27) met twee anderen, die maandagmiddag in de rechtbank in Zutphen terechtstaan, een gat gemaakt in het hekwerk van de gevangenis. Dat deden ze met een slijptol en betonscharen. Ook staken ze een bestelbus in brand waarmee ze een toegangsdeur blokkeerden.

De Fransen, in leeftijd variërend van 22 tot 30 jaar, worden verdacht van hulp bij een ontsnappingspoging, brandstichting, vernieling van de hekwerken en heling van de gebruikte vluchtauto's.

Schade

De gevangenis Ooyerhoek heeft 170.000 euro schade geleden bij de mislukte ontsnappingspoging. De gevangenis wil de schade op de verdachten verhalen.

"Als je de slijptol zet in de toegangsdeur van een penitentiaire inrichting, zet je de slijptol in de rechtsstaat", zei de officier van justitie maandag in de rechtbank in Zutphen. "De verharding van de georganiseerde criminaliteit is al langere tijd bron van grote zorg en onrust. Deze bevrijdingspoging is tekenend voor het verharde klimaat, waarin criminelen doen alsof de rest van de samenleving slechts een bordkartonnen decor is."

Uitstekende voorbereiding

De rechtszaak begon met het vertonen van de bewakingsbeelden die zijn gemaakt op en rond het gevangenisterrein. "De verdachten hebben kostbare tijd verloren laten gaan, terwijl ze wel deugdelijk gereedschap hadden", aldus het OM. "De voorbereiding van de bevrijdingspoging was uitstekend. Het had een succes kunnen worden, maar in de uitvoering hebben verdachten verkeerde keuzes gemaakt. Maar aan hun intenties en energie heeft het niet gelegen."

De vier Franse verdachten gingen er in een auto vandoor toen duidelijk was dat ze niet binnen zouden komen. Na een zoektocht, waarbij een helikopter werd ingezet, kon de politie de mannen aanhouden. Drie van hen werden op de N813 bij Wehl opgepakt en een bij Zevenaar.

Volgens het OM moeten de verdachten hebben geweten dat ze aan het werk waren voor een crimineel netwerk. "Als je uit Frankrijk zoveel kilometer rijdt om een gevangenishek door te knippen, dan weet je dat het niet gaat om een winkeldief. Het kan niet anders of deze mannen zijn besteld door L."

Meer uit Binnenland

NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

1 uur geleden
Veenbrand in Overijssel onder controle

WIERDEN (ANP) - De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag uitbrak op een stuk veen tussen het Overijsselse Hoge Hexel en Wierden kreeg de brandweer rond 05.00 uur vrijdagochtend onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Wel heeft de brandweer nog even nodig om de resterende smeulbrandjes in het veen te blussen.

5 uur geleden
Hoge straffen voor leden criminele organisatie NLS op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao zijn donderdag vier verdachten veroordeeld wegens deelname aan de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS). De vier maakten sinds 2015 deel uit van de organisatie, die zich bezighield met drugshandel, witwassen en geweldsdelicten, waaronder (poging tot) moord.

7 uur geleden
Water sproeien in gemeenten bij Nijmegen verboden

NIJMEGEN (ANP) - In drie gemeenten rond Nijmegen mag water uit sloten helemaal niet meer worden gebruikt om te sproeien. In de hele gemeente Berg en Dal en in delen van Wijchen en Heumen geldt een totaal beregeningsverbod. Dat gaat in de nacht van donderdag op vrijdag om middernacht in.

16 uur geleden
Utrecht in beroep tegen uitspraak over protest bij abortuskliniek

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht is het er niet mee eens dat een rechter onlangs demonstranten tegen abortus in het gelijk heeft gesteld en gaat daarom in beroep. De activisten wilden bij een abortuskliniek in Utrecht protesteren, maar de gemeente wees ze een plek een eind verderop toe. De groep stapte naar de rechter. Die bepaalde dat de gemeente niet goed had onderbouwd waarom de demonstranten niet bij de abortuskliniek mochten staan.

21 uur geleden
NS laat elke vijf minuten trein rijden tijdens Formule 1-weekend

ZANDVOORT (ANP) - De NS laat tijdens het weekend van de Formule 1-race in Zandvoort begin september elke vijf minuten een trein rijden tussen Amsterdam Centraal en station Zandvoort aan Zee. "Zo brengen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races en weer terug", laat het vervoersbedrijf donderdag weten.

22 uur geleden
Werkstraf voor afvaldumping tijdens boerenprotest

ARNHEM (ANP) - Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand.

1 dag geleden