Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eisen tot 20 jaar cel tegen veronderstelde drugsbende Brabant

Eisen tot 20 jaar cel tegen veronderstelde drugsbende Brabant

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch celstraffen tot twintig jaar geëist tegen vijf verdachten in een onderzoek naar jarenlange grootschalige drugshandel en witwassen. "De champions league van de internationale cocaïnehandel", aldus het OM.

Drie verdachten behoren tot een tak van de inmiddels beruchte Brabantse familie R. De hoofdverdachte, Chris R. (42), is sinds een half jaar voortvluchtig, nadat de rechtbank zijn voorarrest had opgeschort wegens "dringende familieomstandigheden". Naast de twintig jaar jaar cel vordert het OM een boete van 87.000 euro tegen hem. Ook wil justitie dat hij zo'n 12,5 miljoen euro betaalt, om hem zijn misdaadwinsten te ontnemen. Tegen zijn partner Paulina R. (46) eiste het OM wegens witwassen een jaar cel en een boete van 30.000 euro.

Volgens het OM heeft de veronderstelde bende ruim zeven jaar lang diep in de internationale drugshandel gezeten. Het gaat om onder meer duizenden kilo's cocaïne en grote hoeveelheden MDMA. Er werden zaken gedaan met onder anderen Roger P., alias Piet Costa, een Rotterdamse drugsbaron die eerder werd veroordeeld tot een jarenlange celstraf.

Cryptocommunicatie

Het onderzoek begon in oktober 2022, op basis van informatie die bij de inlichtingendienst van de politie was binnengekomen. Die kwam erop neer dat twee leden van de familie R., Chris en Sjef, de georganiseerde drugshandel aanstuurden. Sjef deed dat vanuit Dubai, aldus het OM. Hij wordt internationaal gezocht; zijn zaak zal in oktober aan de rechtbank worden voorgelegd. Chris was "operationeel leider" in Nederland, zegt justitie. In februari vorig jaar greep de politie in en arresteerde zij de verdachten.

Het leeuwendeel van het bewijs bestaat uit een grote hoeveelheid cryptocommunicatie tussen de verdachten onderling. Uit die berichten rijst "een ontluisterend beeld", aldus het OM. "Als je lastig werd of een bedreiging voor de organisatie werd geweld niet geschuwd."

Pleidooien

Tegen medeverdachten Reginald de J. en Kaan D. eiste het OM zeven jaar cel en boetes van 30.000 euro. Chris R.'s 20-jarige stiefzoon, volgens het OM zijn "potentiële opvolger", hoorde vier jaar eisen, waarvan een jaar voorwaardelijk, naast een boete van eveneens 30.000 euro.

Het proces gaat 25 juni verder met de pleidooien van de advocaten.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden