Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eisen tot 16 jaar celstraf 'spotters' liquidatie spyshop

Eisen tot 16 jaar celstraf 'spotters' liquidatie spyshop

AMSTERDAM (ANP) - Twee mannen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan medeplichtigheid aan de moord op spyshopmedewerker Ronald Bakker in 2015 verdwijnen daarvoor wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft zestien en veertien jaar achter slot en grendel. In de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp sprak de aanklager van "een lafhartige moord".

Mourad B. (30) en Ali M. (31) zouden zijn opgetreden als 'spotter'. Zij zouden de bewegingen van Bakker (59) tot vlak voor zijn dood nauwgezet in kaart hebben gebracht, zijn signalement hebben doorgegeven en het kenteken van de auto waarin hij reed hebben doorgesluisd.

B. zou hem op de avond van de moord zelfs zijn gevolgd tot hij bijna thuis was. Het slachtoffer werd op 9 september 2015 bij zijn woning in Huizen doodgeschoten toen hij thuiskwam uit zijn werk bij de spyshop in Nieuwegein.

Organisatie Taghi

De aanklager noemde de moord "een directe aantasting van de rechtsstaat". Volgens hem is uit onderzoek gebleken dat de moord op Bakker "een boodschap" vanuit de misdaadorganisatie van Ridouan Taghi aan de spyshop was voor het meewerken met de politie. "De boodschap was duidelijk: wie praat, die gaat", zei hij.

Taghi, aldus het OM, hield de spyshop verantwoordelijk voor het oprollen van de 'Utrechtse liquidatiebende’ in juli 2015. De organisatie, die spullen inkocht bij de spyshop, beschikte over ongekende wapenvoorraden, vluchtauto's en hield zich ook bezig met het spotten van (potentiële) slachtoffers van liquidaties.

PGP-communicatie

De kopstukken van deze bende, waarvan ook B. en M. deel uitmaakten, kregen vorig jaar van het gerechtshof in het onderzoek-26Koper straffen tot 14,5 jaar opgelegd. B. en M. kregen eerder drie jaar cel van de rechtbank. Ook in de liquidatiebende vervulden zij de rol van spotter.

Hun rol bij de moord op Bakker en aanwijzingen voor het motief kwamen aan het licht na het ontsleutelen van beveiligde PGP-communicatie. In aan Taghi toegeschreven berichten wordt gesproken van "die kk-skyverrader". Taghi zelf wordt vervolgd in het Marengo-proces. Daarin staan ook verdachten terecht die de moord op Bakker daadwerkelijk zouden hebben gepleegd.

De verdediging van B. en M. sprak van "exorbitante strafeisen". De uitspraak is 9 maart.

Meer uit Binnenland

Wakker Dier: 7 supermarkten zetten stappen naar meer plantaardig

AMSTERDAM (ANP) - Ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus hebben beloofd ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen, meldt Wakker Dier zaterdag. Eerder zeiden Albert Heijn, Ekoplaza en Odin dit te doen, waarmee nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier omarmen "voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten", aldus de organisatie.

19 minuten geleden
Máxima maakt zich zorgen over jongeren die kopen op krediet

BOGATA (ANP) - Koningin Máxima is bezorgd over het gemak waarmee jongeren aankopen kunnen doen op krediet. "Ik maak me veel zorgen over de vele koop-nu-betaal-later-aanbiedingen die bijvoorbeeld jongeren in Nederland krijgen", zegt de vorstin in een interview met het AD.

4 uur geleden
Nieuwe partijleider Jimmy Dijk spreekt geplaagd SP toe op congres

DEN HAAG (ANP) - Jimmy Dijk staat zaterdag voor het eerst als partijleider op het podium bij het congres van de SP. De leden kunnen wel wat opbeurende woorden gebruiken in het theater 't Spant in Bussum: in november verloor Dijks voorganger Lilian Marijnissen de zevende verkiezingen op rij. Kort daarna besloot ze om uit de politiek te stappen. Bij de partij is sowieso sprake van een grote wisseling van de wacht. Tiny Kox is vorige maand na ruim twintig jaar vertrokken als senator en bovendien kiezen de leden een nieuw bestuur.

5 uur geleden
Winsum neemt afscheid van omgebracht meisje

WINSUM (ANP) - De inwoners van het Groningse dorp Winsum nemen zaterdag afscheid van een 17-jarig meisje, dat vorige week om het leven werd gebracht. Haar ex-vriend van 19 jaar is daarvoor gearresteerd. De uitvaart is in sporthal De Tirrel in het dorp. De begrafenis is in besloten kring.

5 uur geleden
Automobilist omgekomen door aanrijding op A27 bij Almere

ALMERE (ANP) - Een automobilist is vrijdagavond om het leven gekomen door een ongeluk op de A27 ter hoogte van Almere. Het dodelijke ongeval werd voorafgegaan door een aanrijding tussen de auto van het slachtoffer en een vrachtwagen. De automobilist is daarop uitgestapt en werd toen vermoedelijk aangereden door een andere passerende vrachtwagen, meldt de politie.

9 uur geleden
Nederlandse militairen aangehouden door Hezbollah in Beiroet

DEN HAAG (ANP) - Drie leden van het defensieteam dat momenteel de Nederlandse ambassade in Beiroet ondersteunt, zijn aangehouden door de militante beweging Hezbollah. Dat gebeurde in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad. De militairen zijn inmiddels via het Libanese leger teruggekeerd op de ambassade en maken het goed.

10 uur geleden
Honderden bij afscheidsdienst doodgeschoten rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Op het afscheid in Amsterdam-Zuidoost van de doodgeschoten rapper Bigidagoe zijn vrijdagavond zes- à zevenhonderd mensen afgekomen. Dat laat de uitvaartplanner en organisator van de afscheidsbijeenkomst weten. "Het was emotioneel en zoals verwacht erg druk."

11 uur geleden