Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eis van 18 jaar en tbs voor doodschieten Bas van Wijk

Eis van 18 jaar en tbs voor doodschieten Bas van Wijk

AMSTERDAM (ANP) - Het OM eist een celstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging tegen de 21-jarige Samir El Y. die wordt verdacht van het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk. Het dodelijke schietincident gebeurde op 8 augustus vorig jaar op een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam.

Volgens het OM wilde Van Wijk op de zomerse stranddag voorkomen dat een horloge van een van zijn vrienden werd gestolen. Dit horloge bleek een imitatie-Rolex. Justitie verdenkt El Y. uit Hoofddorp van gekwalificeerde doodslag. Hij heeft volgens het OM zijn slachtoffer gedood om de horlogeroof gemakkelijker te maken.

Daarnaast wordt El Y. verdacht van afpersing, wapenhandel en bedreiging. Voordat hij Van Wijk doodschoot met twee schoten, zou hij zijn wapen op vrienden van Van Wijk hebben gericht. Zo dreigde hij een van hen door de knie te schieten. Om zijn woorden kracht bij te zetten schoot hij volgens het OM een kogel naar het water. Van Wijk sprak de schutter aan. "Bas wilde bescherming bieden en dat is hem fataal geworden", aldus de officier van justitie.

Gedragsproblemen

De psychiater en psycholoog adviseren de rechtbank de verdachte tbs met dwangverpleging op te leggen. Een lichtere vorm van tbs zou niet afdoende zijn omdat het de verdachte ontbreekt aan ziekte-inzicht en niet gemotiveerd is aan zijn gedragsproblemen te werken. Zelf zei El Y. maandag: "Ik zie nu in dat ik hulp kan gebruiken", al ziet hij tbs niet zitten.

De rechtbank heeft twee dagen uitgetrokken voor het strafproces. Donderdag begint de tweede zittingsdag met het pleidooi van advocaat Veerle Hammerstein.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Tachtig arrestaties rond degradatieduel ADO-Willem II

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij het Cars Jeans Stadion in Den Haag ruim 80 aanhoudingen verricht rond de wedstrijd ADO Den Haag-Willem II. Het gaat volgens de politie vooral om mensen die bij herhaling geen gehoor gaven aan de oproep om weg te gaan bij het stadion.

6 uur geleden
Tientallen supporters aangehouden bij ADO-stadion Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Tientallen supporters van ADO Den Haag zijn donderdag aangehouden bij het ADO-voetbalstadion. Ze maakten deel uit van twee groepen supporters die weigerden gehoor te geven aan bevelen om weg te gaan, meldt de politie.

10 uur geleden
Festival Defqon.1 duurt volgend jaar vier dagen

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Het Nederlandse dancefestival Defqon.1 zal voor het eerst vier dagen duren. De organisatie van het grootste hardstyle-evenement van de wereld heeft donderdag bekendgemaakt een extra dag toe te voegen aan de 18e editie van volgend jaar. Het feest in Biddinghuizen duurt nu van 23 tot en met 26 juni.

12 uur geleden
Van Haga wil geen taboes doorbreken zoals Baudet

DEN HAAG (ANP) - Wybren van Haga splitste zich donderdag met twee andere Kamerleden af van de fractie van Forum voor Democratie (FVD). Van Haga wil niet zoals FVD-voorman Thierry Baudet taboes doorbreken in de politiek. "Bij sommige taboes wordt het heel pijnlijk", zegt Van Haga tegen het ANP.

12 uur geleden
Songfestival voorzien van gebarentolken en audiodescriptie

ROTTERDAM (ANP) - Het Eurovisie Songfestival in Rotterdam Ahoy is volgende week ook te volgen voor mensen die niet of slecht kunnen zien of horen. De shows worden voorzien van gebarentolken, dansers die de liedjes uitbeelden en audiodescriptie, waarbij een stem beschrijft wat er te zien is. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt.

13 uur geleden
Bonaire versoepelt de coronamaatregelen

KRALENDIJK (ANP) - Bonaire gaat donderdag de coronamaatregelen versoepelen. Dat heeft gezaghebber Edison Rijna bekendgemaakt. Op het eiland is het aantal met corona besmette personen gedaald naar tien. Er zijn geen mensen met het virus meer in het ziekenhuis opgenomen.

19 uur geleden
Suikerfeest door corona opnieuw in kleine kring

DEN HAAG (ANP) - De islamitische vastenmaand ramadan zit erop. Moslims over de hele wereld mogen overdag weer eten, drinken en roken. Het einde van het vasten vieren ze met Eid al-Fitr, ook wel het Suikerfeest genoemd.

20 uur geleden