Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eis: twintig maanden cel voor schuld aan verdrinkingsdood

Eis: twintig maanden cel voor schuld aan verdrinkingsdood

DEN HAAG (ANP) - Tegen de 29-jarige Roy B. uit Wernhout is donderdag twintig maanden gevangenisstraf geëist wegens dood door schuld. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het B. toe te rekenen dat de 17-jarige Orlando Boldewijn op 18 februari 2018 is verdronken. "Hij heeft zijn morele plicht totaal verzaakt door niet 112 te bellen", aldus de officier van justitie donderdag bij de rechtbank in Den Haag, die B. "totale koude onverschilligheid" over het lot van Orlando verweet.

B. had die avond via de dating-app Grindr een afspraakje met het slachtoffer. Na een anonieme tip werd diens lichaam op 26 februari 2018 gevonden in het ijskoude water in de Haagse wijk Ypenburg, vlak bij het woonbootje van B. B. verklaarde bij de politie dat hij Boldewijn die nacht in het water heeft zien spartelen met de handen omhoog maar niets heeft gedaan, een verklaring die hij overigens maandag gedeeltelijk weer introk.

Tijdens die eerste zittingsdag verklaarde hij dit onder druk van de politie hebben verklaard, maar dat hij nu alleen nog maar met zekerheid wist te zeggen dat hij die nacht "iets gehoord of gezien had" in het water. Omdat hij naar eigen zeggen "helemaal in paniek was" en niet wist wat hij moest doen, belde hij geen 112 en is hij gaan slapen.

Meer uit Binnenland

14 verdachten rellen Eritreeërs Den Haag donderdag voor raadkamer

DEN HAAG (ANP) - Veertien verdachten van de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag staan donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag en horen of ze langer vast moeten blijven zitten. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

6 uur geleden
Amsterdam verlengt opvang asielschip tot 20 oktober

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam gaat de opvanglocatie op het schip in het Westelijk Havengebied opnieuw met een half jaar verlengen. Dat maakt het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders dinsdag bekend. Op de MS Galaxy verblijven zo'n 1500 vluchtelingen. De huidige periode loopt af in april en wordt nu verlengd tot 20 oktober.

6 uur geleden
Jetten: geen sprake van beïnvloeding EZK bij biomassasubsidie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair energieminister Rob Jetten ontkent de stelling van milieuclubs dat ambtenaren van zijn ministerie het energiebedrijf Vattenfall op oneigenlijke wijze aan subsidie hebben geholpen. "Die aanvraag is netjes en transparant verlopen", zei hij op uiterst kritische vragen van de Partij voor de Dieren. Milieuactiegroepen hebben mails van ambtenaren ingezien na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Daarin twijfelen ze over het toekennen van de subsidieaanvraag voor de bouw van een biomassacentrale bij Diemen. Dat zou "gedoe gaan opleveren", vreesde een ambtenaar.

7 uur geleden
Olievervuiling op stranden van Bonaire

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire is in verschillende baaien en op stranden olievervuiling aangetroffen. In de wateren van Sorobon, Lac en Lagun zijn olievlekken ontdekt. De olie is waarschijnlijk afkomstig van een eerder gekapseisd vaartuig in de wateren rond Trinidad en Tobago. Deze verontreiniging vormt volgens de overheid van Bonaire "een ernstige bedreiging voor zowel mens als natuur op Bonaire, waaronder kwetsbare ecosystemen zoals mangroves, vissen en koraal".

7 uur geleden
Pro-Palestijnse activisten verstoren herdenking Van Agt in Kamer

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van de overleden oud-premier Dries van Agt in de Tweede Kamer is aan het begin kort verstoord door activisten op de publieke tribune, die een Palestijnse vlag ophingen. Van Agt was zeker in de laatste jaren van zijn leven een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij overleed op 5 februari samen met zijn vrouw.

8 uur geleden
Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

9 uur geleden
Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - De veroordeelde schoonfamilie van de vermoorde Jan Elzinga (40) zegt nogmaals geen enkele betrokkenheid te hebben bij zijn dood. Dat stelden zij op de tweede dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord.

9 uur geleden