Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eis tot 8 maanden cel voor opblazen Brabantse coronatestpost

Eis tot 8 maanden cel voor opblazen Brabantse coronatestpost

DEN BOSCH (ANP) - Vanwege het opblazen van een coronatestlocatie in de Brabantse plaats Beek en Donk zouden twee jongemannen een celstraf tot acht maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, moeten krijgen. Dat eiste de officier van justitie maandag in de rechtbank in Den Bosch. Luuk van S. (22) uit Gemert en Angelo van L. (26) uit Helmond hebben bekend dat zij de container met zware explosieven bestookten.

De testlocatie in de Waterhoenlaan werd in de nacht van 6 op 7 november vorig jaar vernield. Het was gevestigd in een bouwkeet bij een huisarts. De schade was enorm. Brokstukken vlogen tientallen meters weg en omwonenden voelden de explosie. Door de ontstane ravage moest een nieuwe container worden geplaatst. De coronapost is enkele dagen onbruikbaar geweest om te testen.

Verdachte Luuk van S. was de initiatiefnemer. Hij was verbolgen over coronamaatregelen, vertelde hij bij de rechtbank. Een paar weken ervoor was zijn oma overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij mocht toen vanwege de maatregelen niet naar zijn opa. Op de avond zelf kreeg hij een bekeuring van de politie, omdat hij met een paar vrienden samen buiten was. Samenscholen was ten tijde van de tweede golf verboden. Daarna, vertelde Van S. de rechters, hebben ze veel gedronken, waarna ze zware cobra’s naar de testlocatie gooiden. Beide verdachten hebben dat bekend. Van S. had de explosieven al een tijd in bezit, zei hij.

Jeugdstraf

De officier van justitie legde uit dat ze lagere straffen dan normaal eiste, omdat Van L. door persoonlijke problemen verminderd toerekeningsvatbaar is. Van S. is geestelijk nog niet volwassen en daarom eiste ze tegen hem een jeugdcelstraf van vier maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 100 uur.

Beide verdachten hebben spijt betuigd. Ze hebben enige tijd geleden een mediationgesprek gehad met de huisarts. De huisarts en de initiatiefnemer van de testpost dienden voor bijna 10.000 euro aan schadeclaims in. De verdachten hebben aangegeven die te willen betalen.

Meer uit Binnenland

Staten Gelderland stemmen voor onderzoek naar gedrag commissaris

ARNHEM (ANP) - Provinciale Staten (PS) van Gelderland hebben woensdag unaniem besloten om een extern, onafhankelijk onderzoek te starten naar mogelijk ongewenst gedrag van commissaris van de Koning John Berends. De drie plaatsvervangend voorzitters van PS gaan nu de vragen formuleren waarop dit onderzoek antwoord moet geven. De Staten willen dat het onderzoek zich nadrukkelijk beperkt tot de aantijgingen tegen de commissaris. Zaken als gevoelens van onveiligheid op de werkvloer horen niet thuis bij PS en worden bovendien al onderzocht, omdat daar al eerder signalen over waren, zei provinciebestuurder Peter Drenth, die personeelszaken in zijn portefeuille heeft.

10 minuten geleden
Omliggende gemeenten: uitzoeken hoe groot schade door Chemours is

DORDRECHT (ANP) - Een "echte opsteker", zo noemt wethouder Tanja de Jonge van Dordrecht de uitspraak van de rechtbank in de zaak die vier gemeenten tegen Chemours en voorloper DuPont hebben aangespannen. De rechter oordeelde in een tussenvonnis dat het chemische bedrijf uit Dordrecht in ieder geval aansprakelijk is voor de schade die door PFAS-uitstoot ontstond tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998.

12 minuten geleden
Spelersbus Feyenoord onder politiebegeleiding ArenA binnengereden

AMSTERDAM (ANP) - De spelersbus van Feyenoord is onder politiebegeleiding de Johan Cruijff ArenA binnengereden. Dat meldt een ANP-verslaggever die ter plaatse is. De Rotterdamse club speelt woensdag in de ArenA vanaf 14.00 uur zonder publiek het restant van het zondag gestaakte duel met Ajax uit.

56 minuten geleden
Klimaatactivisten nu ook tunnelbak A12 in, amper politie aanwezig

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) zijn woensdagmiddag ook de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen om hun punt te maken. De politie is ditmaal nauwelijks aanwezig. De enkele agenten die er wel zijn laten de actievoerders begaan. De afgelopen tweeënhalve week hield de politie de activisten steeds tegen op het stuk weg naast het Malieveld en kwamen ze de tunnel niet in.

1 uur geleden
MOB bereidt rechtszaak voor tegen natuurvergunning Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat de natuurvergunning voor Schiphol "zeker aanvechten" bij de rechter. Voorzitter Johan Vollenbroek laat dat aan het ANP weten. "Er zitten zo veel zwakke punten in, zowel inhoudelijk als procedureel. We gaan hier volop op inzetten met onze juristen", zegt hij.

1 uur geleden
Strafzaak gifmoord ten einde, rechtbank noemt het triest

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft woensdag het proces over de gifmoord in Halsteren beëindigd nu verdachte Yvon K. (64) zichzelf van het leven heeft beroofd. De strafzaak is gestaakt, omdat de wet voorschrijft dat na het overlijden van een verdachte de vervolging stopt. De rechtbank heeft daarom het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard.

1 uur geleden
Politie mag preventief fouilleren rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Het gebied rond de Johan Cruijff ArenA is woensdag vanaf 12.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Iedereen in het gebied kan preventief worden gefouilleerd en gecontroleerd op het bezit van bijvoorbeeld vuurwerk of wapens. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft dat besloten in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie.

1 uur geleden