Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eis ruim 26 jaar cel tegen hoofdverdachte afpersing fruithandel Hedel

Eis ruim 26 jaar cel tegen hoofdverdachte afpersing fruithandel Hedel

ARNHEM (ANP) - In de afpersingszaak rond fruitbedrijf De Groot in Hedel is woensdag 26 jaar en 7 maanden celstraf geëist tegen hoofdverdachte Ali G. De 37-jarige man uit Naarden heeft volgens de aanklager geprobeerd de fruitimporteur af te persen na de vondst van 400 kilo cocaïne tussen de bananen. Daarna zou hij diverse mannen hebben aangezet tot het veroorzaken van explosies bij woningen van medewerkers van het fruitbedrijf.

In totaal gaat het om vijftien aanslagen in 2020 en 2021, waarvan dertien te maken hebben met De Groot. Negen daarvan zijn in de ogen van de officier van justitie te kwalificeren als een poging tot moord. Het bedrijf ontving vele bedreigende sms-berichten waarin uiteindelijk 2,5 miljoen euro aan bitcoin werd geëist.

De officier sprak in de rechtbank in Arnhem van "een terreurcampagne van een duur en schaal die zijn weerga niet kent". Door de langdurige en hardnekkige afpersingspoging leven al jaren honderden gezinnen van werknemers van De Groot in angst, zei de officier. "Hun angst wordt met iedere aanslag gevoed." Volgens de aanklager hadden de aanslagen "maffia-achtige kenmerken" en had de opdrachtgever "lak aan slachtoffers".

Sms-berichten

Justitie baseert zich op verklaringen van medeverdachten, tapgesprekken en een adressenlijst waar G. aantekeningen op maakte. De telefoons waarmee de dreigende sms-berichten zijn verstuurd straalden volgens het OM bovendien vaak aan op zendmasten bij G. thuis in het Gooi.

Volgens justitie ging G. ook in de gevangenis door met het organiseren van aanslagen. Via een medegedetineerde zou G. opdracht hebben gegeven voor het schieten op vier woningen in de Bommelerwaard en het in brand steken van een huis in Tiel in mei en juni vorig jaar. De uitvoerders daarvan en hun aanvoerders staan vanaf volgende week terecht.

Bitcoinadres

De advocaten van G. begonnen woensdagmiddag aan hun pleidooi. Raadsvrouw Bénédicte Ficq legde chatgesprekken tussen G. en zijn handlangers uit als gesprekken over de handel in drugs, waar het OM de berichten ziet als een gesprek over afpersing en het vereiste bitcoinadres. "Als je dit op een rijtje zet in de context, gaat het overduidelijk over drugs", aldus Ficq. Bovendien is er volgens haar geen bewijs dat het bitcoinadres in handen van G. is gekomen.

G. was woensdag niet in de rechtbank aanwezig, wegens ziekte. Donderdag gaat het pleidooi verder. De rechtbank doet in september uitspraak.

Meer uit Binnenland

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) goed voor zowel asielzoekers als werkgevers. Maar daarmee zijn nog lang niet alle obstakels en uitdagingen voor vreemdelingen verdwenen om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt, stelt de organisatie.

45 minuten geleden
Nederlands marineschip op Cyprus aangekomen voor hulp aan Gaza

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse marineschip dat wanneer mogelijk humanitaire hulp naar Gaza moet brengen, is aangekomen op Cyprus, meldt de Koninklijke Marine. Ook kan het schip ingezet worden als een evacuatie nodig is. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) kondigde eerder deze maand aan de Zr. Ms. Holland richting Cyprus te sturen om de Palestijnen van hulp te voorzien zodra die gelegenheid zich aanbiedt.

1 uur geleden
Ook redacties AD, Parool, FD en NU.nl leggen uur werk neer

DEN HAAG (ANP) - Ook de redacties van het AD, Het Parool, Het Financieele Dagblad (FD) en NU.nl zullen donderdagochtend een uur het werk neerleggen uit onvrede over de lopende cao-onderhandelingen. Dat heeft Milen van Boldrik aan het ANP laten weten namens de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), die de redacties ondersteunt bij de onderhandelingen.

1 uur geleden
400 aanmeldingen voor piekbelastersregeling stikstof

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan vierhonderd veehouders die nabijgelegen natuurgebieden zwaar vervuilen, hebben zich aangemeld voor een uitkoopregeling die op zogenoemde 'piekbelasters' is gericht, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook zijn er tot nu toe 358 aanmeldingen binnengekomen voor de algemene stoppersregeling die in het leven is geroepen om de stikstofuitstoot te verminderen. Bij nog eens 215 aanmeldingen was het de boer, die de aanvraag deed, niet duidelijk of die in aanmerking komt voor de algemene of de gerichte regeling. Daarmee komt het totaal op bijna duizend aanvragen.

1 uur geleden
Asieladvocaat: meer mogen werken doet recht aan asielsituatie

AMSTERDAM (ANP) - Dat asielzoekers in afwachting van hun asielprocedure vanaf nu meer dan 24 weken per jaar mogen werken, doet recht aan de asielsituatie van dit moment. Dat zegt advocaat Igna Oomen namens de Vereniging Asieladvocaten & -Juristen Nederland. "Zeker nu die procedure vijftien maanden of meer duurt. Dan al die tijd duimen zitten draaien is voor niemand gezond."

1 uur geleden
COA: zonder structurele oplossingen blijft druk op opvang hoog

TER APEL (ANP) - De druk op de asielopvang blijft hoog zolang er geen structurele oplossingen komen. En de mensen die in de asielopvang werken, lopen op hun laatste benen, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten.

2 uur geleden
Kabinet past regels aan: asielzoeker mag direct hele jaar werken

DEN HAAG (ANP) - Na de uitspraak woensdag van de Raad van State, past het kabinet de regels aan waardoor asielzoekers per direct wel meer dan 24 weken per jaar mogen werken. Dat maximum, dat het UWV hanteerde bij het geven van werkvergunningen aan asielzoekers, is onrechtmatig volgens de hoogste bestuursrechter.

2 uur geleden