Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eis in kort geding: stop met kwetsbare vluchtelingen in noodopvang

Eis in kort geding: stop met kwetsbare vluchtelingen in noodopvang

DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk heeft donderdag in een kort geding tegen het Rijk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geëist dat per direct wordt gestopt met het plaatsen van de meest kwetsbare asielzoekers in de (crisis)noodopvang. De kortgedingrechter van de rechtbank in Den Haag doet uiterlijk op donderdag 6 oktober uitspraak.

VluchtelingenWerk spreekt van een "onhoudbare situatie" in de asielopvang. "Die situatie begon in september vorig jaar en duurt dus inmiddels een jaar. In dit jaar zijn we van 0 naar 72 noodopvanglocaties en een onbekend aantal crisisnoodopvanglocaties gegaan", zei de advocaat van VluchtelingenWerk bij aanvang van zijn pleidooi.

Er zouden circa 10.000 mensen in deze locaties verblijven. COA gaf op zitting aan dat de cijfers nog hoger zijn: 12.400 vluchtelingen in de noodopvang en 5750 in de crisisopvang. Volgens Unicef verblijven er ruim 3000 kinderen in noodopvanglocaties. "Ook zijn we in dit jaar gewend geraakt aan beelden van asielzoekers die in de openlucht slapen en hebben we het dieptepunt bereikt dat Artsen zonder Grenzen voor het eerst op eigen bodem actief is geweest", aldus de raadsman van VluchtelingenWerk. De organisatie wil dat de rechter ingrijpt en eist dat de opvang op korte termijn aan de minimale eisen voldoet.

Kort geding

Het COA en het Rijk vinden dat de zaak zich niet leent voor een kort geding. Zij vinden dat de kwestie bij een bestuursrechter thuishoort die dieper op de zaak kan ingaan.

De landsadvocaat erkent dat het niveau van de opvang momenteel ondermaats is, "soms veel lager dan we gewend waren en de Staat en het COA wensen". Ze zegt dat er geen oplossing op korte termijn is, maar dat die "slechts stap voor stap" kan worden bereikt.

Gewijzigde eis

De eis van VluchtelingenWerk om per direct te stoppen met de opvang van kwetsbaren in de noodopvang kan volgens het COA en de Staat niet worden toegewezen. "Dan kan het ertoe leiden dat mensen niet worden opgevangen", aldus hun advocaat.

Tijdens de zitting kwam VluchtelingenWerk nog met een gewijzigde eis, over het verblijf van minderjarige kinderen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Unicef maakte woensdag bekend dat het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen daar inmiddels is toegenomen tot 250, terwijl de locatie geschikt is voor maximaal 55 alleenstaande kinderen. VluchtelingenWerk eist dat het COA de normen van de Inspecties hanteert.

Meer uit Binnenland

Drenkeling Maas bij Maastricht overleden, andere uit water gered

MAASTRICHT (ANP) - Een drenkeling is zondagmiddag op de Maas bij Maastricht om het leven gekomen. Het slachtoffer zat op een bootje, dat rond 13.30 uur ter hoogte van de Sluisdijk door nog onbekende oorzaak was omgeslagen. Daardoor vielen twee mensen in het snelstromende water van de Maas. De brandweer heeft de andere drenkeling weten te redden. Deze is naar het ziekenhuis gebracht.

26 minuten geleden
Idema van or Tata Steel heeft spijt van uitspraken over activisten

IJMUIDEN (ANP) - Vicevoorzitter Gerrit Idema van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel heeft spijt van de uitspraken die hij heeft gedaan over de aan Extinction Rebellion verwante actiegroep Kappen met Kolen. In een verklaring stelt hij zijn opmerking zeer te betreuren.

1 uur geleden
Actievoerders voor klimaat voorzien standbeelden van blinddoek

LEIDEN (ANP) - Actievoerders hebben op verschillende plaatsen in het land tientallen standbeelden geblinddoekt. Het gaat bijvoorbeeld om het beeld van Aletta Jacobs in Groningen, koningin Wilhelmina in Utrecht en Apeldoorn en Bonifatius in Dokkum. Ook in andere landen kregen standbeelden een blinddoek voor. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat, geeft aan verantwoordelijk te zijn voor de actie.

3 uur geleden
XR geschokt door uitspraken Tata-personeel over demonstratie

IJMUIDEN (ANP) - Extinction Rebellion zegt geschokt te zijn over de uitspraken die medewerkers van Tata Steel hebben gedaan over klimaatactivisten die maandag gaan demonstreren bij de fabriek. Die uitlatingen circuleren in WhatsApp- en Facebookgroepen. Eerder al sprak onder meer de directie van het bedrijf haar afschuw en afkeuring over de uitspraken uit.

4 uur geleden
ANWB: files zijn dit jaar in alle hevigheid terug

DEN HAAG (ANP) - De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar "in alle hevigheid" teruggekeerd. Dat stelt de ANWB Verkeersinformatie op basis van filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de verkeersdienst staan we bovendien vaker stil dan voor corona. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal opstoppingen met 10 procent.

4 uur geleden
Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

5 uur geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

10 uur geleden