Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eis 9 jaar cel tegen vader voor doodschudden 7 weken oude baby

Eis 9 jaar cel tegen vader voor doodschudden 7 weken oude baby

BREDA (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in de rechtbank in Breda negen jaar cel geëist tegen Finn H. (21) uit Breda voor het doden van zijn zeven weken oude baby. Hij wordt ervan verdacht het kindje met kracht heen en weer te hebben geschud en zijn hoofd ergens tegenaan te hebben geslagen. Zelf ontkent hij dat.

De verdachte uit Breda verklaarde dat hij op 29 maart 2023 in paniek raakte, omdat de baby zijn ogen niet opende, kreunde en geen fles wilde. "Ik heb hem geprobeerd wakker te schudden." Toen de moeder schrok van hoe koud hij was en bleek hij zag, belde ze de huisartsenpost. Twee dagen later overleed het jongetje in het ziekenhuis. Dat terwijl er op 28 maart nog niets aan de hand leek te zijn.

Hij bleek onder meer vier gebroken ribben en hersenletsel te hebben. Dat laatste moet volgens de arts zijn ontstaan in de nacht van 29 maart. H. legde zijn zoontje toen in bed en haalde hem er als eerste weer uit. De kans dat de verwondingen zijn toegebracht is volgens deskundigen veel groter dan dat het om ongelukken gaat. "Ik heb geen idee wat er is gebeurd", zei de verdachte zelf.

OM wil onder toezichtstelling

In een emotioneel gesprek met zijn moeder biechtte hij wel op dat hij zijn zoontje "had geschud". De moeder van het slachtoffertje verzocht haar ex om de hele waarheid te vertellen. "Het had hem gesierd als hij hier op de rechtbank openheid gaf", aldus de officier van justitie.

Volgens het OM is het H. die geweld heeft uitgeoefend tegen het lichaam en hoofd van zijn zoontje. Daarmee zou hij het risico hebben aanvaard dat hij zou overlijden. De officier eist ook dat hij na zijn gevangenisstraf onder toezicht blijft staan.

De verdachte en de vrouw kregen al eerder een kind samen. Dat was een makkelijkere baby, volgens H. De periode na de geboorte van de tweede baby was heel stressvol, vertelde hij. Hij verklaarde ook dat hij de baby eens per ongeluk had laten vallen toen deze vijf en een halve week oud was.

Vonnis

Volgens zijn advocate is het niet duidelijk geworden dat H. het dodelijk letsel aanrichtte. De moeder was juist de agressor, zou blijken uit appjes. "Er is niet onderzocht wat zij die nacht deed." Ze wil vrijspraak.

De uitspraak is op 11 juli.

Meer uit Binnenland

OM roept verdachten moord Peter R. de Vries op: verklaar alsnog

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie roept verdachten in het hoger beroep in de moordzaak van Peter R. de Vries op om alsnog verklaringen af te leggen. Tijdens het proces bij de rechtbank hebben veel verdachten gebruikgemaakt van hun zwijgrecht. "Dat mag, maar hoeft niet, er is geen plicht om te zwijgen", zei de aanklager woensdag bij de start van het hoger beroep. Ze wees erop dat nog veel vragen onbeantwoord zijn. "Waarom is Peter R. de Vries vermoord, wie gaf de opdracht en wie waren er nog meer bij betrokken?"

16 minuten geleden
Hof: te veel kinderen niet naar school om overtuiging ouders

AMSTERDAM (ANP) - Steeds meer kinderen hoeven niet naar school te gaan om de overtuigingen van hun ouders. Die hebben een vrijstelling van de leerplicht gekregen, en het gerechtshof in Amsterdam maakt zich daar zorgen over. De rechters zeggen dat het niet duidelijk is of de kinderen thuis goed onderwijs krijgen. Ze roepen daarom op strenger te controleren op de leerplicht.

25 minuten geleden
Eerste asielzoekers in nachtnoodopvang Ugchelen

APELDOORN (ANP) - De nachtnoodopvang voor asielzoekers in Ugchelen is in de nacht van dinsdag op woensdag voor het eerst gebruikt. Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn, waaronder Ugchelen valt, heeft berichtgeving hierover van Omroep Gelderland bevestigd. Tegen de opvang was weerstand. Bij de locatie vond twee weken terug een explosie plaats.

3 uur geleden
Kwart gemeenten scheidt afval pas later

DEN HAAG (ANP) - Bij een kwart van de gemeenten scheiden inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Dat meldt het CBS, dat daarover voor het eerst cijfers verzamelde. Plastic flessen, metaalverpakkingen en drankkartons kunnen worden hergebruikt, onder meer als kunststof en biogranulaat.

4 uur geleden
Adviseur kabinet pleit voor snelle erkenning Palestijnse staat

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet zijn beleid ten aanzien van het Palestijns-Israëlische conflict volledig omgooien, vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). In een nieuw rapport worden kabinet en parlement aangeraden snel over te gaan tot erkenning van de Palestijnse staat.

9 uur geleden
Explosie bij advocatenkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een advocatenkantoor aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag is een explosie geweest, meldt de politie. Na de ontploffing ontstond voor korte tijd een brand. Niemand raakte gewond, wel is er schade aan het pand. Hoe groot die schade is, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. Ook is het onbekend of er mensen in het kantoor aanwezig waren tijdens de ontploffing.

12 uur geleden
Bij ruim de helft van explosies geen link met criminaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het idee dat bij de meeste aanslagen met explosieven sprake is van een conflict in het criminele milieu, is volgens de politie inmiddels achterhaald. Jos van der Stap, programmamanager High Impact Crime bij de politie, meldt dat naar schatting bij ruim de helft van de explosies geen link is met criminaliteit maar met ruzies.

16 uur geleden