Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eis 7 jaar cel en tbs na fatale verkrachting Amsterdamse

Eis 7 jaar cel en tbs na fatale verkrachting Amsterdamse

AMSTERDAM (ANP) - De officier van justitie wil dat de 21-jarige Huruy O. uit Amsterdam zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd voor de verkrachting en dodelijke mishandeling van een 68-jarige Amsterdamse, afgelopen jaar op eerste paasdag in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. "Deze vrouw is op gruwelijke wijze aan haar einde gekomen", zei de aanklaagster donderdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Volgens het Openbaar Ministerie viel de geboren Eritreeër de vrouw in het donker op straat aan, rukte hij de kleren van haar lichaam, smeet haar op de grond en verkrachtte haar. Daarna sloeg en schopte hij haar tegen het hoofd. Het zwaargewonde slachtoffer raakte in coma en overleed in juni.

De uit Eritrea afkomstige O. kwam in 2014 naar Nederland en stond sinds 2018 te boek als psychiatrisch patiënt. Hij slikte antipsychotica en had strikte instructies zeer voorzichtig te zijn met alcohol, omdat hij er agressief door kon worden. De bewuste avond had hij zes blikken bier op, driemaal zijn toegestane maximale weekdosis.

Psychotische toestand

Volgens deskundigen is hij door de alcohol vermoedelijk in psychotische toestand geraakt. Om herhaling uit te sluiten, is volgens hen intensieve, langdurige behandeling nodig. Daarvoor is tbs met dwangverpleging noodzakelijk, stelden zij.

O. bekende bij zijn aanhouding en heeft bij de politie verklaringen afgelegd. Donderdag hield hij in de volle rechtszaal de boot af. Hij zei hij 'het niet meer te weten' en dat hij niet op vragen kon of wilde ingaan. Zijn onderzoekers, die hem verminderd tot sterk verminderd toerekeningsvatbaar noemden, hebben vastgesteld dat hij zich schaamt, last heeft van schuldgevoelens en de gebeurtenissen heeft weggedrukt.

Behandeling

De advocaat van O. vroeg de rechtbank geen celstraf op te leggen om zo snel mogelijk te kunnen starten met de behandeling van zijn cliënt.

De uitspraak is 6 februari.

Meer uit Binnenland

Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

15 minuten geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

4 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

6 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

8 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

9 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

10 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

12 uur geleden