Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eis 7 jaar cel en tbs na fatale verkrachting Amsterdamse

Eis 7 jaar cel en tbs na fatale verkrachting Amsterdamse

AMSTERDAM (ANP) - De officier van justitie wil dat de 21-jarige Huruy O. uit Amsterdam zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd voor de verkrachting en dodelijke mishandeling van een 68-jarige Amsterdamse, afgelopen jaar op eerste paasdag in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. "Deze vrouw is op gruwelijke wijze aan haar einde gekomen", zei de aanklaagster donderdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Volgens het Openbaar Ministerie viel de geboren Eritreeër de vrouw in het donker op straat aan, rukte hij de kleren van haar lichaam, smeet haar op de grond en verkrachtte haar. Daarna sloeg en schopte hij haar tegen het hoofd. Het zwaargewonde slachtoffer raakte in coma en overleed in juni.

De uit Eritrea afkomstige O. kwam in 2014 naar Nederland en stond sinds 2018 te boek als psychiatrisch patiënt. Hij slikte antipsychotica en had strikte instructies zeer voorzichtig te zijn met alcohol, omdat hij er agressief door kon worden. De bewuste avond had hij zes blikken bier op, driemaal zijn toegestane maximale weekdosis.

Psychotische toestand

Volgens deskundigen is hij door de alcohol vermoedelijk in psychotische toestand geraakt. Om herhaling uit te sluiten, is volgens hen intensieve, langdurige behandeling nodig. Daarvoor is tbs met dwangverpleging noodzakelijk, stelden zij.

O. bekende bij zijn aanhouding en heeft bij de politie verklaringen afgelegd. Donderdag hield hij in de volle rechtszaal de boot af. Hij zei hij 'het niet meer te weten' en dat hij niet op vragen kon of wilde ingaan. Zijn onderzoekers, die hem verminderd tot sterk verminderd toerekeningsvatbaar noemden, hebben vastgesteld dat hij zich schaamt, last heeft van schuldgevoelens en de gebeurtenissen heeft weggedrukt.

Behandeling

De advocaat van O. vroeg de rechtbank geen celstraf op te leggen om zo snel mogelijk te kunnen starten met de behandeling van zijn cliënt.

De uitspraak is 6 februari.

Meer uit Binnenland

Politie Curaçao arresteert vierde verdachte moord op marechaussee

WILLEMSTAD (ANP) - De Curaçaose politie heeft maandag een vierde man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op adjudant Toon Brood van de Koninklijke Marechaussee. Dat is dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om een 19-jarige man, die al vastzat op verdenking van een andere moord.

5 minuten geleden
Inspectie zegt dat verkoop illegale fatbikes niet te voorkomen is

DEN HAAG (ANP) - Het is niet te voorkomen dat geïmporteerde illegale fatbikes in Nederland kunnen worden verkocht, als deze worden aangeboden via internet. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in reactie op de oproep van tientallen gemeenten en een aantal organisaties, waaronder de Fietsersbond. Wel blijft de inspectie "scherp" op de verkoop van deze opgevoerde fietsen, die veelal uit landen als China komen.

55 minuten geleden
Eisen tot 20 jaar cel tegen veronderstelde drugsbende Brabant

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch celstraffen tot twintig jaar geëist tegen vijf verdachten in een onderzoek naar jarenlange grootschalige drugshandel en witwassen. "De champions league van de internationale cocaïnehandel", aldus het OM.

1 uur geleden
Groningen verlengt afspraken over opvang vluchtelingen

GRONINGEN (ANP) - De tien gemeenten in de provincie Groningen beloven dat ze ook in 2025 en 2026 vluchtelingen opvangen. Ze moeten in die jaren bijna 8500 opvangplekken regelen, hebben ze dinsdag bekendgemaakt. Ook komen ze met een nachtopvang om het volle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

1 uur geleden
81.000 euro opgehaald met eerste vaatje nieuwe haring

SCHEVENINGEN (ANP) - De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft een bedrag van 81.000 euro opgebracht, meldt het Nederlands Visbureau. Het geld gaat naar de Nederlandse Hersenbank.

1 uur geleden
Verdachte fataal bruiloftsdrama: ik wilde in zijn been steken

SCHIPHOL (ANP) - Een 23-jarige man die in oktober 2022 bij een ruzie op een Somalische bruiloft in Beverwijk een 20-jarige man uit Purmerend zou hebben doodgestoken, zegt dat hij nooit de bedoeling had het slachtoffer dodelijk te verwonden. "Het was chaos, ik was bang, ik wilde hem alleen in zijn been steken om te ontkomen", zei Abduwahab A. dinsdag tegen de rechtbank op Schiphol. Daar staat hij samen met medeverdachte Abdirahman A. (22) terecht.

1 uur geleden
Nog eens 8 relschoppers rond voetbalwedstrijd Utrecht aangehouden

UTRECHT (ANP) - De politie heeft deze week nog eens acht verdachten aangehouden in de zaak van de rellen na de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen Go Ahead Eagles op zondag 26 mei. Het gaat om mannen uit Utrecht, Maarssen, Vleuten en Houten. Alle verdachten zitten vast voor verhoor.

2 uur geleden