Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eis 5 jaar cel en tbs voor misbruik kinderen en verkrachting

Eis 5 jaar cel en tbs voor misbruik kinderen en verkrachting

AMSTERDAM (ANP) - De officier van justitie heeft donderdag vijf jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden geëist tegen een 50-jarige man uit Amsterdam, die zijn vier kinderen jarenlang zou hebben misbruikt en zijn voormalige echtgenote zou hebben verkracht. Bij de rechtbank in Amsterdam zei de aanklaagster dat "dit nooit meer mag gebeuren".

De misstanden in het gezin kwamen iets meer dan vier jaar geleden aan het licht, toen de echtgenote haar man naakt in bed aantrof met hun jongste dochter, toen dertien jaar oud. Ze stapte naar de politie, die de man aanhield. De dochter wilde uit angst voor haar vader aanvankelijk niet veel zeggen en liet pas na verloop van tijd meer los. Ook kwamen gaandeweg andere misstanden aan het licht.

Volgens het OM is het gezin jarenlang gebukt gegaan onder de grillen van de man. Hij had last van hevige stemmingswisselingen, was snel boos en had losse handjes. Zijn twee dochters en twee zoons verbood hij met vriendjes en vriendinnetjes te spelen en zijn echtgenote mocht niets zonder hem beslissen. Daarbovenop dwong hij zijn vrouw tegen haar wil tot seks en misbruikte hij zijn kinderen.

Jonge leeftijd

De ontucht moet volgens de aanklaagster al op heel jonge leeftijd zijn begonnen. "De kinderen dachten letterlijk dat het normaal was, dat het erbij hoorde. Ze wisten niet beter, hun verklaringen spreken boekdelen", zei ze.

Volgens haar was sprake van "misbruik in een controlerend en onderdrukkend systeem, waaruit geen ontsnappen mogelijk was". Zij sprak van "een volledig ontwricht gezin" en zei dat de man "misbruik heeft gemaakt van zijn positie als vader. Hij heeft ervoor gezorgd dat zijn kinderen zich niet veilig voelden op de plek waar je je als kind juist veilig moet kunnen voelen: thuis." Zij rekende het de volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbare man aan dat hij geen enkele verantwoordelijkheid nam. "Hij is vaag en blijft bij de echte antwoorden weg."

Rechtszaal

De slachtoffers legden in de rechtszaal emotionele en indringende verklaringen af. Een van de dochters noemde haar vader "laf", omdat hij weigerde uit te komen voor zijn daden. Bij allemaal is een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. Samen claimden ze 70.000 euro schadevergoeding.

De rechtbank doet 25 juni uitspraak.

Meer uit Binnenland

XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

3 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

4 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

4 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

5 uur geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

5 uur geleden
Derde explosie in een week bij woning in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee explosies geweest. Bij een woning aan de Volendammerweg in Amsterdam-Noord was het voor de derde keer in een week raak. De gemeente heeft zondag naar aanleiding van deze derde explosie een camera opgehangen.

5 uur geleden
Politiechef Paauw: weiger uitpubliek bij risicovolle wedstrijden

AMSTERDAM (ANP) - Er zou geen uitpubliek meer welkom moeten zijn bij risicovolle voetbalwedstrijden. Volgens de Amsterdamse politiechef Frank Paauw kost het in toom houden van fanatieke supporters te veel politiecapaciteit. Zo waren er bij de wedstrijd tussen Ajax en Olympique Marseille vorige week zevenhonderd agenten nodig "om 2500 Olympiquefans door de stad heen te loodsen", zei hij zondagochtend in WNL op zondag.

6 uur geleden