Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eis 14 jaar en tbs tegen man na doden ex voor ogen van hun kind

Eis 14 jaar en tbs tegen man na doden ex voor ogen van hun kind

DEN BOSCH (ANP) - De 34-jarige Clarinda van den Bersselaar uit Utrecht probeerde op 8 september vorig jaar de kinderwagen met haar 1-jarige dochter nog weg te duwen. "Let op mijn kind", riep ze tegen de tientallen omstanders in Den Bosch, terwijl ze zelf met een mes werd aangevallen door haar ex Jeffrey van den D. (32) uit Nieuwegein. Tegen hem werd donderdag bij de rechtbank in Den Bosch veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist vanwege moord.

Even verderop schrok de moeder van Clarinda op. "Ik hoorde haar geschreeuw, want de schuifpui stond open." Die ochtend had Clarinda haar relatie met Van den D. beëindigd. Telefonisch, op advies van de ggz. De relatie kenmerkte zich door geweld. De vrouw had bij de politie meldingen gedaan van mishandeling en verkrachting door haar partner. Ook zou hij hebben gedreigd hun dochter te ontvoeren.

Toen Clarinda haar kind bij opa en oma wilde brengen, kwam ook Van den D. naar Den Bosch. Bij het winkelcentrum aan het Ploossche Hof viel hij haar aan en stak dertig keer op haar in, vlak onder de ogen van hun dreumes. Zelf zei hij daarover dat hij niet zichzelf was. "Het was alsof er een granaat was ontploft in mijn lijf en ik niet meer in mijn lichaam zat."

Doodslag

De officier van justitie geloofde niet dat het in een opwelling gebeurde, zoals Van den B. beweerde. "Hij ging helemaal los op haar bovenlichaam, maar ook het hoofd en gezicht. Clarinda is op brute wijze afgeslacht." De advocaat van Van den D. bepleitte dat er geen sprake was van voorbedachte rade en dus alleen doodslag. Hij sprak van een "horrorscenario", waarbij zijn cliënt pas op het allerlaatste moment besloot te steken.

Van den D. heeft last van autisme en trekken van narcisme en borderline, oordeelde een psychiater. Die had geen aanwijzing voor een vooropgezet plan. "Ik zie wel een wanhopige man die in het nauw was gedreven en niet kon omgaan met de spanning." Van den D. had ook zelfmoordneigingen.

Jeffrey van den D., die onderwijzer en adjunct-directeur was op een basisschool in Amsterdam, betuigde spijt. "Ik ben natuurlijk de dader, maar ik vind het allemaal heel erg. Voor mijn dochter is het hartverscheurend."

Uitspraak 2 juni.

Meer uit Binnenland

XR: waterkanon lijkt gericht op mishandeling en vernedering

DEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.

20 minuten geleden
Ombudsman: mensen in Participatiewet ervaren onvoldoende invloed

DEN HAAG (ANP) - Veel mensen die in de Participatiewet zitten, ervaren onvoldoende invloed op hun eigen situatie. Ze hebben te weinig inspraak, krijgen banen aangeboden die niet aansluiten bij hun mogelijkheden en beperking, en worden in sommige gemeenten niet genoeg betrokken bij de beleidsvorming en uitvoering van de wet. Dat concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport.

3 uur geleden
Giro555: bijna 125 miljoen euro opgehaald voor Turkije en Syrië

DEN HAAG (ANP) - Op Giro555 is de afgelopen maanden 124,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat laat de organisatie dinsdag weten. Door de aardbevingen in februari kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens de Turkse overheid zijn meer dan 80.000 gebouwen in het land ingestort of hebben ernstige schade opgelopen. Tienduizenden mensen zijn dakloos. Ook in Syrië is de schade groot. Door het langlopende conflict in dit land waren er al grote groepen vluchtelingen en vormt de veiligheidssituatie een uitdaging voor hulpverleners.

4 uur geleden
XR wil verbod op inzet van waterkanon bij A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) vecht dinsdag in een kort geding tegen de Staat uit of er waterkanonnen ingezet mogen worden bij de klimaatdemonstraties op de A12. De klimaatactiegroep wil dat er een verbod komt.

7 uur geleden
Nederlandse regering geeft Curaçaose held Tula eerherstel

DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose nationale held Tula krijgt, 228 jaar nadat hij de slavenopstand op zijn eiland leidde, eerherstel van de Nederlandse regering. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) zal namens het kabinet haar decreet van rehabilitatie uitspreken. Dat gebeurt op een symbolische datum: op deze dag in 1795 werd de verzetsleider op gruwelijke wijze geëxecuteerd door de Nederlandse machthebbers.

7 uur geleden
Geluidsproblemen verstoren 'EU-examen' Wopke Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - De hoorzitting waarin Wopke Hoekstra steun van Europarlementariërs moet verzamelen om de klimaatman van de Europese Commissie te worden, is stilgelegd. De geluidsinstallatie haperde keer op keer, tot er niets anders opzat dan naar een andere zaal in het Europees Parlement in Straatsburg te verhuizen.

13 uur geleden
Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eerste meting sinds 1 april - toen de statiegeldregels zijn veranderd - een derde minder blikjes in het zwerfafval zijn beland, vergeleken met de drie jaren daarvoor.

14 uur geleden