Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eindvonnis Surinaamse Decembermoorden komt op 20 december

Eindvonnis Surinaamse Decembermoorden komt op 20 december

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse oud-legerleider, ex-president en politicus Desi Bouterse (78) hoort op 20 december of hij wordt veroordeeld voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982, die aan vijftien mannen het leven kostten. Dat heeft het Surinaamse Openbaar Ministerie donderdagmiddag bekendgemaakt in Paramaribo.

Het Hof van Justitie velt op 20 december ook het eindvonnis tegen de ex-militairen Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe en Ernst Geffery. Tegen alle vijf bejaarde mannen is twintig jaar gevangenisstraf geëist. Zij houden vol dat ze onschuldig zijn.

Journalisten, advocaten, hoogleraren, ondernemers, militairen en vakbondsleiders werden in de nacht van 7 december 1982 van hun bed gelicht en gefolterd. Van deze zestien mannen zijn er vijftien geëxecuteerd, concludeerde de procureur-generaal uit onder meer getuigenverhoren en het in 2004 verschenen verslag van forensisch onderzoek op de opgegraven lichamen.

Het strafproces in deze zaak begon op 30 november 2007 op een zwaarbeveiligde locatie in Boxel, zo'n 30 kilometer buiten de hoofdstad Paramaribo. Tijdens de behandeling in eerste aanleg is de hoofdverdachte bij geen enkele zitting komen opdagen. Inmiddels wordt de zaak behandeld in Paramaribo. Bij elke zitting worden de scholen in de omgeving gesloten.

In november 2019 werd Bouterse veroordeeld tot twintig jaar cel. Pas in de laatste fase van dit langdurige proces liet hij zich zien in de rechtszaal omdat hij anders geen beroep kon aantekenen. In zijn laatste woord op 31 juli zei Bouterse opnieuw dat Nederland verantwoordelijk is voor de dood van de vijftien mannen.

Meer uit Buitenland

Nikki Haley wint Republikeinse voorverkiezing in Washington

WASHINGTON (ANP/RTR) - Presidentskandidaat Nikki Haley heeft zondag de Republikeinse voorverkiezingen in Washington gewonnen. Het is de eerste overwinning in het nominatieproces voor de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties tegen oud-president Donald Trump. Dat melden Edison Research en CNN.

40 minuten geleden
Tweede deel Dune brengt in eerste weekend 178 miljoen op

LOS ANGELES (ANP) - De tweede Dune-film heeft in het eerste weekend wereldwijd 178 miljoen dollar opgebracht. Dat meldt Variety. De actiefilm heeft hiermee binnen vijf dagen bijna het hele budget terugverdiend. In de VS bracht de film 81,5 miljoen dollar op, waarmee het tot nu toe het beste openingsweekend voor een film van 2024 is.

2 uur geleden
Netanyahu-rivaal Benny Gantz bezoekt Washington

WASHINGTON (ANP/AFP) - Minister Benny Gantz van het Israëlische oorlogskabinet houdt de komende dagen in de Amerikaanse hoofdstad gesprekken met de regering-Biden over een staakt-het-vuren en grotere humanitaire hulp in de Gazastrook.

2 uur geleden
Duitse conservatieven ageren voor meer defensie in EU-verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - Bij de komende Europese verkiezingen zal het Duitse conservatieve CDU/CSU-blok campagne voeren voor grootschalige herbewapening van de Europese Unie, inclusief de aankoop van vliegdekschepen en een eigen raketschild. Dat blijkt uit het zondag bekendgemaakte verkiezingsprogramma van de conservatieven.

4 uur geleden
Wetsvoorstel bekend dat shutdown VS tot eind september voorkomt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Onderhandelaars van het Amerikaanse Congres hebben zondag de tekst vrijgegeven van een wetsvoorstel om de overheid te financieren voor de rest van het begrotingsjaar, dat tot eind september loopt. Voor de Verenigde Staten dreigt een overheidssluiting ('shutdown'), tenzij het parlement uiterlijk vrijdag overeenstemming vindt over de begroting.

5 uur geleden
Dodental door Russische droneaanval op woongebouw Odesa gestegen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa blijken zeker twaalf mensen te zijn omgekomen, melden lokale hulpdiensten. Zaterdag had de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Igor Klymenko, nog zeven doden gemeld, onder wie een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

6 uur geleden
Chaos in Haïti nog groter na aanval op grootste gevangenis

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Zwaar gewapende bendeleden hebben in het weekend de grootste gevangenis van Haïti in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince aangevallen. Volgens plaatselijke media stichtten ze eerst branden in de nabije omgeving en voerden ze de aanval met behulp van drones uit. De drones brachten de posities van het gevangenispersoneel in kaart.

7 uur geleden