Eindhoven zet volgende stap met woningen van beton uit 3D-printer
EINDHOVEN (ANP) - In de Eindhovense wijk Bosrijk komen vier nieuwe woningen te staan waarvan de onderdelen uit een grote 3D-printer komen. Het is de volgende stap in een project van de TU Eindhoven en diverse partners, waaronder het bedrijf Saint-Gobain Weber Beamix. "Hiermee schalen we de techniek op", zegt hoogleraar Theo Salet, de bedenker van het concept. "Je hoort mij niet zeggen dat we in 2030 alleen nog maar op deze manier bouwen. Maar als dit lukt, voorzie ik dat 3D-betonprinten binnen vijf tot tien jaar een vast onderdeel is van het arsenaal van de bouw".
Salet bedacht het concept in 2015 en ontdekte dat het bedrijf waarmee hij nu samenwerkt ook al met dit soort technologie experimenteerde. "Ik zag kleine 3D-printers en dacht: dat moet ook in het groot kunnen." Het project dat volgde, kreeg de naam Milestone. Zes jaar na de start rolden in Eindhoven de onderdelen van een eerste proefwoning uit de fabriek. Dit huis, in de vorm van een zwerfkei, trok wereldwijd de aandacht. Het werd verhuurd en daarmee de eerste 3D-geprinte woning ter wereld waar ook echt mensen woonden.
Nu komen er niet alleen meer woningen bij, maar gaan de 3D-bouwers ook de lucht in: de huizen krijgen twee verdiepingen. "Eén laag bouwen is eigenlijk niet zo slim", zegt Salet. "Het materiaal is zo sterk, daar kun je best lagen bovenop zetten." Bijzonder daarbij is dat het beton zelf het bouwwerk draagt; wapeningsstaal of stalen balken komen er niet aan te pas. "Dat is anders dan bij projecten in andere landen." Een ander verschil met de eerste 'kei' is dat deze huizen te koop worden gezet. Dat gebeurt deze zomer. Ongeveer een jaar later moeten de woningen worden opgeleverd.
Minder CO2-uitstoot
3D-techniek biedt volgens de betrokkenen diverse voordelen. Zo is minder materiaal nodig dan hij bestaande bouwmethoden, waardoor CO2-uitstoot in de productie van beton wordt vermeden. "Het is ook productiever en sneller, want de printer kan 24 uur per dag doorwerken", vertelt Salet. "En het is veiliger voor bouwvakkers", voegt hij eraan toe. De verschillende elementen uit de printer worden op de bouwplaats in elkaar gezet. "De onderdelen worden hiermee allemaal netjes industrieel in een hal gemaakt. Dat maakt het werk voor bouwvakkers lichter."
De printtechniek kan in de toekomst niet alleen handig zijn voor woningbouw, denkt 'betonprof' Salet. "Je kunt er ook bruggen mee bouwen, of onderdelen van gebouwen. Die kun je precies de vorm geven die je wilt, dat is de grote toegevoegde waarde van 3D-printen."
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank heeft woensdag de 33-jarige Syriëganger Hasna A. uit Hengelo veroordeeld tot tien jaar cel, twee jaar meer dan het Openbaar Ministerie had geëist. Tijdens haar verblijf in het kalifaat van IS in 2015 hield ze een jezidi-vrouw als slavin, oordeelt de rechtbank. Het is voor het eerst dat in Nederland iemand terechtstaat voor een misdrijf gepleegd tegen jezidi's, een religieuze en etnische Koerdische minderheid.
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De drie mannen die maandagavond werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de fatale explosies aan de Tarwekamp in Den Haag, moeten vrijdag voor de rechter-commissaris in Den Haag verschijnen. Die bepaalt dan of de verdenkingen leiden tot het langer vasthouden van de verdachten.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De provinciale politici in Zuid-Holland hebben aan het begin van hun Statenvergadering een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag. Een deel van een portiekflat in de wijk Mariahoeve stortte zaterdagochtend in na de explosies, die een grote brand veroorzaakten. Zes mensen overleden, vier anderen raakten gewond.
34 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geëist tegen de 19-jarige Lucas D., voor zijn betrokkenheid bij de hevige rellen rond de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv op 7 november.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De uitstoot van broeikasgassen in Nederland was in het derde kwartaal van dit jaar ongeveer net zo hoog als een jaar eerder in dezelfde periode, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste twee kwartalen noteerde het statistiekbureau nog een afname van 4 procent. Dat de daling in de zomermaanden tot stilstand is gekomen, komt vooral door een hogere uitstoot van de industrie en in de gebouwde omgeving. In die laatste categorie vallen bijvoorbeeld woningen en kantoren.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 9810 meldingen van datalekken gekregen. Dat is iets minder dan in dezelfde periodes van 2022 en 2023. Toen registreerde de privacytoezichthouder ongeveer 10.500 meldingen van datalekken. Bedrijven, overheden en organisaties zijn in principe verplicht om datalekken te melden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Van de mensen die lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel (lhbtqia) zijn, is vorig jaar 10 procent slachtoffer van geweld geworden, telde statistiekbureau CBS. Van de overige bevolking overkwam dat 6 procent.
4 uur geleden