Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eindexamen Frans en Duits voor havo-leerlingen wat makkelijker

Eindexamen Frans en Duits voor havo-leerlingen wat makkelijker

DEN HAAG (ANP) - De eindexamens Frans en Duits worden voor havisten tijdelijk wat makkelijker. Het examen overvraagt de leerlingen nu, concludeert verantwoordelijk minister Arie Slob. Daardoor raken ze ongemotiveerd en zijn ze onwenselijk vaak veroordeeld tot een herexamen of dreigen ze zelfs te zakken.

Havo-scholieren halen voor deze vakken gemiddeld al jaren heel lage cijfers. Dat is volgens de minister niet zo gek, want aan het examen is te weinig veranderd terwijl de taalvaardigheid van de leerlingen terugliep. Frans en Duits zijn minder belangrijk geworden in het lesprogramma van havisten en voor de meesten van hen is het volgen van een van of allebei deze vakken niet langer verplicht. Leerlingen komen ook "buiten de lessen minder in contact met deze talen", constateert Slob na onderzoek van de toezichthouder op de examens.

Het komende eindexamen wordt al wat aangepast en ingekort. Het verlagen van de lat is maar een tijdelijke oplossing, benadrukt Slob. Hij wil het onderwijs in Frans en Duits tegen het licht houden om de gebrekkige aansluiting tussen onderwijs en eindexamen te verhelpen.

Meer uit Binnenland

Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

26 minuten geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

38 minuten geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

45 minuten geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

1 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

1 uur geleden
OM eist 10 jaar cel en tbs voor fatale brandstichting Arnhem

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 38-jarige Enid T. voor brandstichting in de Arnhemse De Wiltstraat. Bij de brand kwamen twee vrouwen van 46 en 51 jaar om het leven, zijn twee panden verwoest en raakten vijf andere panden zwaar beschadigd.

2 uur geleden