Einde strafzaak Trump in zicht, ex-president getuigt zelf niet
NEW YORK (ANP) - De advocaten van Donald Trump hebben volgens Amerikaanse media hun bewijsvoering gestaakt in de zwijggeldzaak tegen de oud-president. Het bleef tot het laatste moment spannend of ze Trump zelf nog zouden oproepen als getuige, maar dat gebeurde niet. Dat betekent dat het einde van de strafzaak in New York nu in zicht is.
De oud-president staat terecht voor onregelmatigheden bij een zwijggeldbetaling aan pornoster Stormy Daniels. Die zegt dat ze in 2006 seks met Trump heeft gehad. De oud-president spreekt dat tegen. Hij wordt vervolgd omdat hij volgens aanklagers verantwoordelijk is voor gesjoemel met zakelijke documenten bij het terugbetalen van het zwijggeld. Dat was voorgeschoten door zijn advocaat, Michael Cohen. Trump zou hebben geprobeerd te verhullen waar de betaling voor was bedoeld.
Tijdens het proces zijn de afgelopen weken tal van getuigen gehoord, onder wie Cohen en Daniels. Advocaten en aanklagers moeten nu hun slotverklaringen houden, hun laatste gelegenheid om de jury toe te spreken. Dat gebeurt naar verwachting volgende week dinsdag. Daarna moet de jury zich beraden over de schuldvraag.
Stilzwijgen Trump
Trump stak dinsdag bij het verlaten van de rechtszaal zijn vuist omhoog. Hij reageerde niet op vragen van journalisten over waarom hij zelf niet getuigde in de zaak. Trump had vorige maand nog tegen NBC News gezegd dat hij dat "absoluut" wel zou doen, al was hij daar niet toe verplicht. Hij had dan onder ede ondervraagd kunnen worden door de aanklagers, bijvoorbeeld over zijn relatie met Daniels.
Zijn zoon Donald Trump Jr. reageerde dinsdag wel en verdedigde het besluit van zijn vader om niet te getuigen. "Waarom zou je deze waanzin rechtvaardigen?", zei hij volgens NBC. "Kijk eens naar de clowns die ze hier hebben opgevoerd. Je moet jezelf niet onderwerpen aan dit soort onzin."
Meer uit Buitenland
AVIGNON (ANP/AFP) - De spraakmakende Franse verkrachtingszaak rond Gisèle Pelicot nadert zijn einde. De slotpleidooien zijn vrijdag afgerond en de 51 verdachten krijgen maandag de laatste kans om te spreken. De uitspraak wordt op 19 of 20 december verwacht.
13 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Bestuurders die in België worden betrapt op het gebruik van een mobiele telefoon lopen vanaf vrijdag het risico dat hun rijbewijs meteen wordt ingetrokken, voor vijftien dagen. Die straf gaat ook gelden bij het gebruik van smartwatches en tablets achter het stuur. Dat heeft het parket Oost-Vlaanderen bekendgemaakt.
37 minuten geledenSEOUL (ANP/AFP) - De Zuid-Koreaanse topmilitair Lee Jin-woo is aangehouden in het onderzoek naar de militaire noodtoestand in het land, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Hij wordt ervan beschuldigd tijdens de noodtoestand opdracht te hebben gegeven voor de inzet van het leger bij het parlement.
1 uur geledenBAGDAD (ANP/AFP) - De Verenigde Staten willen een heropleving van de terreurbeweging Islamitische Staat voorkomen na de val van het regime in Syrië, waar IS nog beperkt aanwezig is. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat in het Syrische buurland Irak, waar IS ook gebieden controleerde.
1 uur geledenWENEN (ANP/RTR) - Oostenrijk gaat Syrische vluchtelingen een "terugkeerbonus" van 1000 euro aanbieden om weer terug te gaan naar Syrië. De conservatieve regering hoopt Syriërs zo te stimuleren om vrijwillig te vertrekken, nu het regime van Bashar al-Assad omver is geworpen. "Het land heeft zijn burgers nu nodig om te herbouwen", schreef kanselier Karl Nehammer op X.
1 uur geledenPARIJS/BRUSSEL (ANP/AFP) - De nieuwe Franse premier François Bayrou heeft kort na zijn aanstelling vrijdagmiddag gezegd dat zijn taak erg moeilijk is en er "een weg moet worden gevonden om mensen te verenigen in plaats van ze te verdelen". Hij ziet een lange weg voor zich als zesde premier onder president Emmanuel Macron, die in 2017 aan de macht kwam.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Justitie willen alle vormen van seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen strafbaar stellen. Ze willen ook hogere straffen voor kindermisbruik. De ministers hebben hierover vrijdag in Brussel een akkoord bereikt, waarmee ze de onderhandelingen met het Europees Parlement ingaan. Ierland, Spanje, Zweden en Slovenië zijn het niet eens met de tekst van de ministers. Die vinden ze te mager.
3 uur geleden