Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Einde ontslaggolf bij banken nog niet in zicht'

'Einde ontslaggolf bij banken nog niet in zicht'

AMSTERDAM (ANP) - In één week tijd is bij Nederlandse banken het verlies van 5500 banen aangekondigd. Dit keer waren het Rabobank en de Volksbank die bekendmaakten een groot deel van de arbeidsplaatsen te schrappen, nadat ABN AMRO en ING in het najaar van 2020 al hadden aangekondigd dat er honderden banen verloren zouden gaan. Vakbonden vrezen dat ook na de coronacrisis banken blijven snijden in hun personeelsbestand.

"De bodem van deze ontslaggolf is absoluut niet in zicht. Je moet je bedenken dat corona als aanjager werkt van deze ontwikkeling, maar die crisis was alleen maar een aanleiding om dingen versneld te laten gebeuren", zegt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie. "We weten van tien jaar geleden dat het continu haasje over is. Kondigt de ene bank een reorganisatie aan, dan volgen andere banken een paar maanden later met hetzelfde."

Tijdens de coronacrisis moesten bankklanten die normaal gesproken een kantoor bezochten noodgedwongen online of via apps hun weg vinden. Plots bleek dat prima te werken. De al ingezette efficiëntieslag is zo enorm versneld en daardoor is minder personeel nodig, zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiën aan de Tilburg University.

Zeldzaamheid

Kleine bankkantoren zullen volgens Benink een zeldzaamheid worden, hoewel grotere filialen waarschijnlijk nog wel nodig blijven voor complexere zaken. "Er zijn klanten die het niet fijn vinden om te videobellen, bijvoorbeeld ondernemers die voor een krediet hun balans moeten uitleggen."

Bij de besparingsdrift speelt ook mee dat de rente nog altijd extreem laag is, mede door opkoopprogramma's van de Europese Centrale Bank. Het is in die context dan ook logisch dat banken moeten besparen op loonkosten, erkent Fred Polhout, bestuurder van FNV Finance. "Rentes blijven maar omlaag gaan en tijdens de coronacrisis zijn Nederlanders alleen maar meer gaan sparen. Dat kost banken steeds meer geld. Dat moet ergens vandaan komen, dus banken kunnen ook niet veel anders doen dan in te grijpen in de kosten om gezond te blijven. Dat is natuurlijk heel zuur voor werknemers, want banken zitten al sinds 2008 in de reorganisatiemodus."

Complex

Volgens Castelein is het voor ontslagen personeel uit de financiële sector moeilijk om weer snel aan werk te komen. "Het gaat vaak om mensen die allemaal hetzelfde soort profiel, hetzelfde soort opleiding en dezelfde financiële achtergrond hebben die dan ineens samen massaal de arbeidsmarkt op komen. Het maakt het ontzettend complex als je dan met elkaar moet concurreren."

Zijn collega van FNV, Gerard Hees ziet nog wel enige kansen voor omscholing van personeel. Zo hebben banken veel behoefte aan werknemers die speuren naar aanwijzingen van witwassen door cliënten. Daarnaast is er voor IT-afdelingen en risicobeheer nog veel ruimte voor extra werk.

Meer uit Financieel

Ruim half miljoen euro boete voor aandelenbroker BinckBank

AMSTERDAM (ANP) - Aandelenbroker BinckBank heeft een boete van 530.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het platform, dat inmiddels onderdeel is van het Deense Saxo Bank en ook die naam gebruikt, deed jarenlang niet genoeg om te bepalen of klanten wel genoeg kennis hadden om in geavanceerde financiële producten te handelen.

17 minuten geleden
Herziene cijfers Eurostat: economie eurozone in recessie

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht in een recessie beland. Volgens herziene cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat kromp de economie van het eurogebied met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook wordt nu een krimp van 0,1 procent voor het vierde kwartaal van 2022 gemeld door het statistiekbureau.

24 minuten geleden
Inspectie treedt met boete op tegen bagageafhandelaars Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten, bijvoorbeeld door de inzet van tilhulpen. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand.

42 minuten geleden
Woonbond: energietoeslag bereikt niet iedereen die dit nodig heeft

AMSTERDAM (ANP) - Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

58 minuten geleden
Zweedse autogordelmaker met Brabantse vestiging schrapt veel banen

STOCKHOLM (ANP) - De Zweedse producent van autogordels, airbags en andere veiligheidssystemen voor auto's Autoliv schrapt wereldwijd 6000 banen en wil ook vestigingen sluiten. Het bedrijf heeft ook een vestiging in het Brabantse Boxtel, maar het is nog niet duidelijk of daar banen in gevaar komen en zo ja hoeveel. Autoliv was niet direct bereikbaar voor commentaar.

1 uur geleden
Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door koersverliezen bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Door de hernieuwde rentezorgen staat de techsector onder druk. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide namelijk weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende chip- en techbedrijven.

1 uur geleden
Onderzoek: meeste Duitsers zien AI niet als gevaar voor baan

STUTTGART (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers is niet bang dat hun baan in gevaar komt omdat ze volledig worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Dat meldt advies- en accountantsbureau E&Y op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat 67 procent van de ondervraagden geen angst heeft dat ze worden vervangen door machines of technologie.

1 uur geleden