Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Einde in zicht voor proces verdachte dood George Floyd

Einde in zicht voor proces verdachte dood George Floyd

MINNEAPOLIS (ANP) - Het geruchtmakende proces tegen de verdachte van de moord op de zwarte Amerikaan dood George Floyd loopt ten einde. De slotpleidooien worden maandag gehouden en daarna mag de jury zich uitspreken over de vraag of de ontslagen agent Derek Chauvin schuldig is. Ze trekken zich dan terug om achter gesloten deuren te overleggen.

De dood van Floyd zorgde vorig jaar voor grote onrust in de Verenigde Staten en andere landen. Chauvin en zijn collega's hadden hem aangehouden omdat hij met een vervalst bankbiljet van 20 dollar zou hebben betaald. De politieman knielde daarbij voor het oog van de camera ongeveer negen minuten lang op de nek van Floyd, die herhaaldelijk zei niet te kunnen ademen en uiteindelijk overleed.

Juryleden hoorden de afgelopen weken 45 getuigen. Het ging onder meer om nabestaanden van Floyd en medische experts die tegenstrijdige verklaringen aflegden over de doodsoorzaak. Ook ging het over de vraag of Chauvin bij de aanhouding de juiste procedure heeft gevolgd. De verdachte wilde zelf niet getuigen en beriep zich op zijn zwijgrecht.

Chauvin wordt verdacht van meerdere strafbare feiten en riskeert een gevangenisstraf van tientallen jaren. Aanklagers verwijten hem dat hij veel te ver ging bij de arrestatie van Floyd. De verdediging voerde onder meer een medisch expert op. Die betoogde dat hartklachten en drugsgebruik hebben bijgedragen aan het overlijden van de arrestant.

De aanklager komt maandag eerst aan het woord en heeft dan een laatste kans de jury te overtuigen dat Chauvin verwijtbaar heeft gehandeld. Daarna mag de advocaat van de voormalige politieman de juryleden toespreken. Het is nog onduidelijk wanneer een uitspraak kan worden verwacht. De jury moet tot een unaniem oordeel komen over de aanklachten.

Meer uit Buitenland

Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

4 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

5 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

5 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

6 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

6 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

7 uur geleden
Rusland: laatste grote oorlogsschip van Oekraïne vernietigd

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland stelt het laatste grote oorlogsschip van Oekraïne maandag te hebben vernietigd. De Russische luchtmacht zou het schip genaamd Joeri Olefirenko met een precisieaanval hebben verwoest, zeggen de Russische autoriteiten woensdag.

7 uur geleden