Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Einde formatie Amsterdam: PvdA, GroenLinks en D66 sluiten akkoord

Einde formatie Amsterdam: PvdA, GroenLinks en D66 sluiten akkoord

AMSTERDAM (ANP) - PvdA, GroenLinks en D66 hebben in Amsterdam na weken onderhandelen een coalitieakkoord bereikt. De drie partijen die het Amsterdamse stadsbestuur gaan vormen, zullen woensdagochtend hun plannen voor de hoofdstad ontvouwen. Dat gebeurt op basisschool ’t Koggeschip in Amsterdam Nieuw-West, meldt de fractie van de PvdA. Dan wordt ook de nieuwe wethoudersploeg gepresenteerd.

De gemeenteraadsverkiezingen waren halverwege maart. Niet lang daarna werd duidelijk dat PvdA, GroenLinks en D66 een nieuwe coalitie zouden vormen. De onderhandelingen duurden vervolgens nog weken.

De PvdA was met negen zetels de winnaar van de Amsterdamse verkiezingen, gevolgd door GroenLinks (acht zetels) en D66 (zeven zetels). De drie partijen samen hebben een meerderheid in de Amsterdamse raad, die 45 zetels telt. De drie maakten ook al deel uit van het vorige stadsbestuur, waarin ook de SP zat.

Vorige maand spraken informateurs Roos Vermeij en Lodewijk Asscher hun verwachting uit dat de formatie van een nieuw stadsbestuur pas begin juni zou zijn afgerond. Ze wezen er toen onder meer op dat er onzekerheden waren over de financiële middelen vanuit het Rijk.

Meer uit Binnenland

Steeds meer 'statiegeldhouders' aan prullenbakken tegen zwerfafval

UTRECHT/GOES (ANP) - Steeds meer gemeenten maken blikjes- en flessenhouders vast aan prullenbakken om zwerfafval te voorkomen. Veel steden merken dat in restafval gezocht wordt naar flesjes en blikjes met statiegeld. Daarvoor wordt het andere vuilnis uit de prullenbak gehaald en ontstaat zwerfafval. De zogenoemde doneerring moet dat voorkomen.

13 minuten geleden
Peiling: drie op de tien hebben airco, de rest vaak bewust niet

UTRECHT (ANP) - Ongeveer drie op de tien Nederlanders hebben tegenwoordig een airco in huis volgens een peiling die Milieu Centraal heeft laten houden onder ruim duizend mensen. Mensen die geen airco hebben, zijn vaak juist kritisch over de apparaten. Van die groep vindt de meerderheid bijvoorbeeld dat een airco te duur is, iets meer dan de helft vindt het "energieverspilling".

20 minuten geleden
Privacytoezichthouder bezorgd om ChatGPT, vraagt opheldering

DEN HAAG (ANP) - De makers van chatbot ChatGPT moeten duidelijkheid geven over de manier waarop de technologie is ontwikkeld. De Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy, maakt zich zorgen en wil daarom opheldering van ontwikkelaar OpenAI. De waakhond "wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem".

34 minuten geleden
Gratis zonnebrandcrème bij stranden en recreatiegebieden

DEN HAAG (ANP) - Diverse gemeenten hebben ook dit jaar palen met gratis zonnebrandcrème geplaatst bij stranden en recreatieplekken om hun inwoners te beschermen tegen verbranding door de zon. Dit weekend kunnen de temperaturen met name in het zuidoosten van het land oplopen tot zo'n 29 graden. Ook de zonkracht kan de komende dagen en het weekend hoog uitvallen.

38 minuten geleden
Rutte in aanvaring met getergde oppositie in Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - In het debat over de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen, is premier Mark Rutte meerdere keren in aanvaring gekomen met oppositiepartijen. Er wordt vooral gesteggeld over de vraag in hoeverre het kabinet is te verwijten dat in 2013 niet is gekozen om minder gas te winnen, naar aanleiding van de zware beving bij het dorp Huizinge in het jaar ervoor.

50 minuten geleden
Brandweer start verkenningsvluchten tegen natuurbranden Veluwe

APELDOORN (ANP) - De brandweer is woensdag begonnen met regelmatige verkenningsvluchten boven de Veluwe, om eventuele beginnende natuurbranden daar snel te ontdekken. Dat is nodig omdat het al langere tijd droog is in de natuur, aldus de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Deze veiligheidsregio is in Nederland de specialist op het gebied van natuurbranden en de bestrijding daarvan.

54 minuten geleden
Reddingsbrigade raadt zwemmen af vanwege lage watertemperatuur

IJMUIDEN (ANP) - Hoewel het komend weekend tropisch warm kan worden, is de temperatuur van het water nog erg laag. Reddingsbrigade Nederland raadt daarom af om langere tijd te gaan zwemmen. "Pootje baden en een korte plons is geen probleem, maar om echt te gaan zwemmen is het water nog te koud", zegt een woordvoerder.

1 uur geleden