Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Einde coronalockdown zorgt voor flinke omzetgroei horeca

Einde coronalockdown zorgt voor flinke omzetgroei horeca

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse horeca heeft in het eerste kwartaal flink meer omgezet dankzij de laatste versoepelingen van de coronamaatregelen. Vergeleken met de eerste drie maanden van vorig jaar verdubbelde de omzet zelfs bijna. Toen gold het hele eerste kwartaal nog een strenge lockdown.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen de opbrengsten van eet- en drinkgelegenheden en hotels ook beduidend hoger uit dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Bij de cafés en restaurants nam de omzet vergeleken met het voorgaande kwartaal respectievelijk dik 20 en 15 procent toe.

Hotels hebben op hun beurt een kleine 6 procent meer omgezet. Ook vakantieparken deden het goed met een plus op kwartaalbasis van 9,5 procent. Ze profiteerden ook van het zachte weer, waardoor mensen er meer op uit trokken. Kantines en catering waren volgens het CBS de enige groep binnen de horeca waarvan de omzet daalde. Zij hebben volgens het CBS ruim 2 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder.

Personeelstekort

Alles bij elkaar kwam de omzet van de horeca daardoor dik 92 procent hoger uit dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Deze forse groei was vooral te danken aan het feit dat de horeca een jaar eerder nog vrijwel de gehele periode gesloten was. Ook dit jaar begon het eerste kwartaal met een lockdown, maar in de loop van het kwartaal werden er wel steeds meer versoepelingen doorgevoerd, geeft het CBS aan.

Het statistiekbureau merkt dat het vertrouwen van horecaondernemers de laatste tijd flink in de lift zit. Het sentiment verbeterde bij de laatste meting fors na de dip van een kwartaal eerder. Horecaondernemers verwachten over het algemeen ook dat hun omzet in het tweede kwartaal verder zal toenemen. Nu is het niet meer corona maar personeelstekort dat de meeste zorgen oplevert. Bijna 43 procent van de horecaondernemers noemde dit de belangrijkste belemmering voor de bedrijfsvoering.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

2 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

2 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

3 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

4 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

5 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

5 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

5 uur geleden