Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eigen bijdrage medicijnen stijgt door herberekening stelsel

Eigen bijdrage medicijnen stijgt door herberekening stelsel

DEN HAAG (ANP) - Een groot aantal mensen moet mogelijk (meer) gaan bijbetalen voor medicijnen die zij gebruiken. Dat komt door een wijziging van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) die zorgminister Ernst Kuipers wil doorvoeren, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De modernisering is volgens hem nodig, omdat het systeem ruim twintig jaar niet is gewijzigd en de kosten anders te veel zouden oplopen.

Het GVS bestaat uit clusters medicijnen voor kwalen, waarvan in ieder geval één middel volledig vergoed wordt. Als mensen toch andere middelen gebruiken, omdat die voor hun bijvoorbeeld beter werkzaam zijn, moeten ze nu vaak ook al een bijdrage betalen. Kuipers wil dat de clusters worden herberekend en hoopt dat de fabrikanten hun prijzen zullen verlagen om te voorkomen dat veel patiënten meer moeten gaan bijbetalen voor hun pillen.

Kuipers' voorganger had al berekend dat in het slechtste geval - als geen enkele fabrikant de prijzen matigt en niemand overstapt naar een wel vergoed medicijn - 6 miljoen mensen zouden moeten bijbetalen. De helft van hen gebruikt een chronisch geneesmiddel. Verreweg de meeste medicijngebruikers zal tussen de 5 en 50 euro per jaar moeten gaan bijbetalen. In 2021 betaalden 2,4 miljoen mensen bij voor hun medicijn.

Ongeveer 150.000 mensen krijgen na de herziening waarschijnlijk te maken met een bijbetaling van meer dan 250 euro per jaar. Om patiënten te beschermen tegen te hoge zorgkosten, wil Kuipers een maximering van de eigen bijdrage aan geneesmiddelen. Sinds 2019 is dat 250 euro per patiënt per jaar. Hoe hoog de maximering zal worden, zal de minister nog laten weten. Overigens zal na de herberekening van de clustermedicijnen voor ongeveer 350.000 mensen de eigen bijdrage juist vervallen.

Meer uit Gezond

Conceptakkoord gelekt over nieuwe verdeling zorgmiljoenen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spreekt met zorgpartijen om tot een Integraal Zorgakkoord te komen. In een conceptakkoord staan voorstellen om zorguitgaven te verschuiven, bevestigen bronnen na een bericht op de website Zorgvisie. Het idee is onder meer om 600 miljoen euro weg te halen bij de wijkzorg en zo'n 80 miljoen die bestemd was voor huisartsenzorg elders te investeren.

22 uur geleden
Minder dan 1000 coronagevallen, voor het eerst sinds begin juni

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 978 mensen positief getest op het coronavirus. Voor het eerst sinds 6 juni, zeventig dagen geleden, komt het aantal bevestigde besmettingen onder de grens van duizend uit.

1 dag geleden
Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de 'coronapil' Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Pfizer zijn in de "afrondende fase" laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het middel is alleen bedoeld voor een zeer beperkte groep mensen. Het gaat onder meer om mensen bij wie het coronavaccin niet werkt of die bijvoorbeeld uiterst kwetsbaar zijn omdat zij net een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

1 dag geleden
Britten keuren als eerste aangepast coronavaccin goed

LONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste land ter wereld een aangepast coronavaccin van het bedrijf Moderna goedgekeurd. Het Britse geneesmiddelenagentschap zette maandag het licht op groen voor het zogenoemde bivalente vaccin, dat werkt tegen zowel de oorspronkelijke coronavariant als tegen de omikronvariant.

1 dag geleden
CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "kan zich opmaken voor acties" als er geen geld bij komt voor het verhogen van de salarissen voor zorgpersoneel, zegt CNV. De vakbond reageert daarmee op een interview met zorgminister Conny Helder in vakblad Zorgvisie.

4 dagen geleden
Actiegroepen huisartsen boos over rol bij volgende coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Twee actiegroepen van huisartsen zijn boos op zorgminister Ernst Kuipers. Ze hebben hem een 'motie van treurnis' gestuurd over het extra werk dat zij te doen krijgen in de voorbereiding op de volgende coronavaccinatieronde, zo bevestigt een van de twee groepen na berichtgeving van het AD. "Het is de zoveelste keer dat huisartsen, zonder overleg, geconfronteerd worden met extra werk", schrijven de actiegroepen 'Help de huisarts verzuipt' en 'De Bevlogen Huisartsen'.

4 dagen geleden
Gezondheidsautoriteit VS wil geen afstand en quarantaine meer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft het in zijn jongste aanbevelingen over het algemeen gehad met beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afstand houden, verplichte coronatests en quarantaines zijn bijvoorbeeld over het algemeen niet meer zinvol, omdat er zo veel is veranderd sinds het virus opdook bijna twee jaar geleden, aldus Greta Massetti van de CDC.

4 dagen geleden