Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eichelsheim: Oekraïners ook op Nederlandse bodem opgeleid

Eichelsheim: Oekraïners ook op Nederlandse bodem opgeleid

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse leger traint niet alleen Oekraïense militairen in het buitenland maar ook op Nederlandse bodem. Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim bevestigt dat in De Telegraaf. Hij wil er in de krant niet te veel over kwijt, omdat hij bang is dat mensen naar kazernes gaan om te kijken.

De generaal zegt dat de training van Oekraïners meerdere facetten behelst die te maken hebben met de wapens en voertuigen die Nederland levert aan Oekraïne. "Het gebeurt op verschillende locaties. Denk aan medische scholing of training op voertuigen. Natuurlijk zijn we bezig om de Oekraïners voor te bereiden op de tankleveranties", aldus Eichelsheim in De Telegraaf. "We halen personeel dat vroeger met dit wapen heeft gewerkt weer binnen. Zij bereiden trainingen voor."

De Telegraaf meldt op basis van bronnen dat het zou gaan om oefeningen met onder andere het verkenningsvoertuig Fennek. Ook zouden Oekraïners in Amersfoort leren hoe ze tanks en pantserwagens moeten bedienen in gevechtssituaties.

Begin deze week werd bekend dat Defensie ongeveer 230 militairen extra beschikbaar stelt om Oekraïense soldaten en officieren op te leiden in Duitsland. Ook in Groot-Brittannië verzorgen Nederlandse militairen trainingen voor Oekraïners. De opleidingen bestaan onder meer uit medische trainingen, het bedienen van drones, het ruimen van mijnen en rij- en vaaroefeningen.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

3 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

6 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

10 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

12 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

12 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

12 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

15 uur geleden