EIB: te weinig arbeidskrachten om Nederland van gas af te krijgen
AMSTERDAM (ANP) - De doelstelling om gebouwen in Nederland in 2050 klimaatneutraal te hebben, is "realistisch niet haalbaar". Tot die conclusie komt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat in een nieuwe studie opmerkt dat er veel te weinig bouwvakkers en technici zijn om bijvoorbeeld alle gebouwen van het gas af te halen.
De denktank heeft berekend dat 7 miljoen woningen en 480 miljoen vierkante meter aan overige gebouwen van het aardgas moeten worden gehaald. Naar schatting zijn hiermee 375 miljard euro aan investeringen gemoeid, waarvan een groot deel verliesgevend zal zijn. Het EIB noemt dit een "immense opgave", maar op zich zou het binnen een periode van 27 jaar niet onmogelijk moeten zijn.
Het probleem ligt bij de arbeidscapaciteit, stelt het kennisinstituut. Bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland zijn momenteel bijna 60.000 voltijdbanen betrokken. Maar om in 2050 klimaatneutraal te zijn, moeten volgens het EIB dat jaar ruim 150.000 voltijdbanen worden ingezet.
Enorme extra arbeidscapaciteit
"Niet valt in te zien waar deze enorme extra arbeidscapaciteit vandaan moet komen", geven de onderzoekers aan. "De instroom in de technische opleidingen neemt eerder af dan toe en een enorme opschaling van buitenlandse arbeidskrachten ligt ook niet in de rede als bedacht wordt dat dezelfde vakkrachten ook voor de energietransitie elders in Europa hard nodig zullen zijn."
Recent kwam er nog een studie uit van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Die organisatie achtte het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn wel haalbaar, al zou dit niet voor volledig 'fossielvrij gelden'. Maar volgens het EIB heeft het PBL bij zijn onderzoek alleen gekeken naar de technologische en geofysische haalbaarheid. Of alles economisch en maatschappelijk beschouwd ook realistisch is, is toen niet beoordeeld. Dat laatste is nu juist waar het aan schort, aldus het bouwinstituut.
Meer uit Financieel
MOSKOU (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Russische bedrijven die goederen exporteren, moeten maar afwachten of ze nog betaald worden. Het geld stapelt zich op in het buitenland omdat de Verenigde Staten hun sancties op het Russische bankwezen hebben verscherpt.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft Elon Musk een schikkingsvoorstel gedaan in het onderzoek van de beurswaakhond naar Musks aankoop van Twitter-aandelen voordat hij het socialemediaplatform in 2022 overnam. In een bericht op X deelt Musk een brief hierover van zijn advocaat Alex Spiro, gericht aan het hoofd van de toezichthouder, Gary Gensler.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Peter Wennink, de eerder dit jaar opgestapte topman van chipmachinefabrikant ASML, wordt de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) bij Heineken. Dat heeft het bierconcern vrijdag bekendgemaakt. Wennink was sinds dit jaar al vicevoorzitter en zal de rol van voorzitter in april overnemen van Jean-Marc Huët, die terugtreedt uit de rvc.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar NX Filtration. De waterzuiveraar uit Enschede waarschuwde dat de omzet dit jaar lager uitkomt dan eerder gehoopt. Het bedrijf wijst daarbij op de wereldwijde industriële vertraging en langere doorlooptijden in Europa en Noord-Amerika. Sommige orders die NX Filtration dit jaar zou ontvangen en leveren, zijn vertraagd door de betreffende klanten en doorgeschoven naar 2025.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die keurig hun lege blikjes en flesjes inleveren, moeten daarvoor tijdelijk 5 cent extra statiegeld terugkrijgen. Daarvoor pleiten de Consumentenbond en de Fair Resource Foundation. De extra vergoeding moet van kracht blijven totdat de miljoenen euro's aan niet uitgekeerd statiegeld worden teruggestort.
3 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Het hoofdkantoor van ruimtebedrijf SpaceX wordt officieel verplaatst naar de plaats Starbase in de Amerikaanse staat Texas. Dat kondigde SpaceX-baas Elon Musk donderdag aan op X, het mediaplatform waarvan hij zelf eigenaar is.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Huiseigenaren betalen in 2025 gemiddeld 4,8 procent, oftewel 45 euro, meer aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Dat blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis naar de woonlasten in 113 gemeenten waarvan de cijfers al bekend zijn.
7 uur geleden