Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EIB: Nederlandse vrees klimaatverhuizing minder dan EU-gemiddelde

EIB: Nederlandse vrees klimaatverhuizing minder dan EU-gemiddelde

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders zijn ondanks de lage ligging van het land minder bang dat ze moeten verhuizen door klimaatverandering dan de gemiddelde inwoner van de Europese Unie. Een kwart van de mensen in ons land zegt daar rekening mee te houden, tegenover 29 procent van de Europese Unie. Fransen en Spanjaarden maken zich het meest zorgen, blijkt uit een enquête van de Europese Investeringsbank (EIB) onder ruim 30.000 respondenten.

In Finland acht maar 16 procent de kans in de toekomst te moeten verhuizen door klimaatverandering op zijn minst waarschijnlijk. In ons land vallen de twintigers op, van wie ruim vier op de tien zich zorgen maken over de woonsituatie in de toekomst.

"Als klimaatbank van de Europese Unie is het onze verantwoordelijkheid om naar die bezorgdheden te luisteren en ze samen met beleidsmakers en partners uit de bedrijfswereld concreet aan te pakken", zegt Kris Peeters, vicevoorzitter van de EIB, in een reactie op het onderzoek.

Economische groei

Verder blijkt uit de enquête dat 56 procent van de Europeanen en Nederlanders denkt dat maatregelen zoals de energietransitie zullen zorgen voor economische groei. Ook denkt ongeveer een even grote meerderheid in ons land dat klimaatmaatregelen voor een betere levenskwaliteit zorgen en ook meer nieuwe banen opleveren, wat hoger is dan het Europees gemiddelde.

Toch denkt een grote meerderheid van 72 procent van Nederland dat in 2050, wanneer de EU klimaatneutraal wil zijn, klimaatverandering nog steeds een ernstig probleem is. Minder dan een kwart denkt dat de situatie dan onder controle is.

Meer uit Financieel

Ook hoogste rechter noemt bezorgers Deliveroo werknemers

DEN HAAG (ANP) - Ook de hoogste rechter van Nederland vindt dat bezorgers van maaltijdbezorgingsbedrijf Deliveroo werknemers waren, en geen zelfstandige ondernemers. Lagere rechtbanken kwamen eerder al tot die conclusie maar het van oorsprong Britse bedrijf ging telkens in beroep. De Hoge Raad oordeelt nu ook in het nadeel van Deliveroo.

12 minuten geleden
ING kampt met storing in bankieren-app

AMSTERDAM (ANP) - ING kampt met een storing in de app voor bankieren, bevestigt de bank vrijdagochtend. Klanten kunnen wel inloggen via de app maar geen geld overmaken. Momenteel onderzoekt ING wat er aan de hand is en hoe lang de storing gaat duren, zegt een woordvoerster.

20 minuten geleden
Haven van Hamburg weer open na staking, maar niet voor lang

HAMBURG (ANP/DPA) - Grote schepen kunnen sinds vrijdagochtend de haven van Hamburg weer in- en uitvaren. De afgelopen dagen bleef de haven gesloten, omdat vakbond Verdi havenmedewerkers had opgeroepen te staken. Daardoor konden boten waarmee grote schepen de haven in- en uit begeleid worden niet uitvaren. De bereikbaarheid van de haven is daarentegen maar van korte duur: maandag wordt er opnieuw gestaakt.

30 minuten geleden
Ditzo gaat verder onder de naam van verzekeraar ASR

UTRECHT (ANP) - De merknaam Ditzo verdwijnt vanaf 17 april. De verzekeraar neemt de naam van moederbedrijf ASR over. Hetzelfde geldt voor reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen. ASR brengt het aantal merknamen terug om de positie op de markt te versterken.

47 minuten geleden
Lufthansa heeft dit weekend al last van Duitse stakingsdag

FRANKFURT (ANP/DPA) - Luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht zondag al last te krijgen van de landelijke stakingsdag in de Duitse vervoerssector die maandag plaatsvindt. Vrijwel alle vluchten van en naar de luchthaven van München komen zondag te vervallen. Een dag later raakt de staking ook het vliegveld van Frankfurt, de grootste luchthaven van Duitsland.

53 minuten geleden
Banken en verzekeraars verder omlaag op negatief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Banken en verzekeraars gingen vrijdag verder omlaag in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. Beleggers bleven voorzichtig na de reeks van renteverhogingen en de recente onrust in de bankensector. Deze week schroefden de centrale banken in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen hun rentetarieven op in de strijd tegen de hardnekkige inflatie. Vorige week ging de rente in de eurozone al omhoog.

1 uur geleden
Werkgeversverenigingen aan kabinet: pas de stikstofregels aan

DEN HAAG (ANP) - VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op de stikstofregels te versoepelen. De werkgeversverenigingen willen zo voorkomen dat Nederland nog verder 'op slot' komt te zitten.

1 uur geleden